De ce apare fibromul uterin la unele femei

femeie cu fibrom uterin

fibromul uterin

Fibromul uterin sau fibromatoza uterină este o afecțiune care se manifestă prin dezvoltarea unor tumori de formă sferică la nivelul peretelui uterin care apar adesea în timpul perioadei fertile la femei. Această afecțiune se mai numește și leiomiom. Fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin și aproape niciodată tumori nu malignizează. 

Tumorile variază ca dimensiune de la cele foarte mici, de dimensiunea unor semințe, până la cele de dimensiuni mari care pot lărgi uterul și îi pot modifica forma. O femeie poate avea un singur fibrom sau mai multe. În cel de-al doilea caz, afecțiunea se numește polifibromatoză uterină.

Un mare număr de femei prezintă fibromatoză uterină la un moment dat pe parcursul vieții. Dar majoritatea nu își dau seama de aceasta, deoarece adesea nu manifestă niciun simptom. Fibromul uterin este deseori depistat accidental în timpul unui control pelvian sau unei ecografii cu ultrasunete pe perioada sarcinii.

Fibromul uterin (fibromatoza uterină). Simptome

Numeroase femei care suferă de fibrom uterin nu prezintă niciun simptom. În cazul în care simptomele se manifestă, acestea pot fi influențate de locația, dimensiunea și numărul de fibroame. Cele mai uzuale simptome pot fi:

  • sângerări menstruale puternice
  • menstre care durează mai mult de 7 zile
  • dureri în zona pelviană
  • urinare frecventă
  • dificultăți la golirea vezicii urinare
  • constipație
  • dureri de spate sau de picioare

Citeşte continuarea în Dicţionarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate