Care test de depistare a cancerului de col uterin este mai eficient: cel în mediu uscat sau cel în mediu lichid?

femeie la ginecolog

cancer de col uterin

Orice femeie trebuie să își facă anual testul Babeș Papanicolau pentru a ține departe pericolul de a dezvolta un cancer de col uterin. Prevenirea și depistarea precoce a acestei boli care ucide mii de femei în România e foarte simplă și la îndemână cu ajutorul acestui test. 

Există însă o dilemă care circulă printre paciente: care e cea mai eficientă variantă – testul PAPs în mediu uscat sau în mediu lichid? Dr Corina Bușe, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie, răspunde celor mai frecvente mituri pe această temă.

Dr. Corina Buse

Dr Corina Bușe, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie

  •  1 din 10 femei din România nu a fost la nici un control medical de rutină în ultimii 10 ani
  • 11% dintre românce nu și-au facut niciun set de analize de sânge de rutină în ultimii 10 ani, iar 4 din 10 femei și-au facut doar o singură dată în ultimii trei ani
  • 86% dintre românce au auzit de cancerul de col uterin, dar mai bine de jumătate dintre acestea nu asociază această boală cu infecția persistentă cu virusul HPV
  • 68% dintre femeile din Romania nu au auzit de infecția cu virusul HPV
  • 7 din 10 românce nu și-au facut în ultimii trei ani niciun test pentru depistarea leziunilor precanceroase sau pentru depistarea HPV (date preluate din Studiul independent Atitudini si comportamente in preventia cancerului de col uterin in Romania')

Care este diferența principală dintre testul Babeș-Papanicolau în mediul lichid și cel în mediul uscat?

Testul Babeș-Papanicolau începe cu recoltarea celulelor cervicale prin rotirea locală a unei perii de plastic. Imediat după recoltare, medicul are două posibilități: fie transferă direct celulele recoltate pe o lamă de sticlă, fie transferă peria într-un flacon cu mediu lichid special. Flaconul ajunge la laborator, iar lama este pregătită cu ajutorul unui aparat care întinde celulele într-un  singur strat.

Astfel, diferența  principală constă în modul de așezare a celulelor pe lamă. La lama convențională, în cazul testului Babeș-Papanicolau clasic – în mediul uscat, celulele sunt plasate de medic. În schimb, testul Babeș-Papanicolau în mediu lichid permite plasarea celulelor cu ajutorul unui aparat computerizat.

Unii medici susțin că varianta în mediul lichid este mai relevantă pentru detectarea cancerului. E adevărat?

Ambele teste, atât cel clasic – în mediu uscat, cât și cel în mediu lichid permit, în egală măsură, diagnosticarea leziunilor precanceroase cervicale. Valoarea rezultatului este similară – femeile pot alege oricare dintre teste cu aceeași încredere.

Între cele două teste există, totuși, câteva diferențe. În cazul testului Babeș-Papanicolau în mediu lichid, timpul necesar interpretării celulelor recoltate este mai redus (prin prisma faptului că celulele cervicale sunt așezate pe lamă într-un singur strat). Pe de altă parte, testul Babeș-Papanicolau clasic – în mediu uscat, permite vizualizarea celulelor cervicale alături de celule inflamatorii, bacterii, ciuperci sau paraziți, în așa măsură încât orientează diagnosticul și, ulterior, tratamentul.

Varianta în mediul uscat este mai ieftină și pacientele o preferă pentru costuri sau în pachetele promoționale. E de preferat să aleagă varianta în mediul lichid, chiar dacă e mai costisitoare?

Printre avantajele testului Babeș-Papanicolau clasic se numără posibilitatea descrierii aspectului celulelor cervicale, precum și analiza bacteriologică a secreției vaginale. Acestea sunt două dintre motivele pentru care este preferat cu precădere de femei. Este important să reținem că, din punct de vedere medical, atât testul Babeș-Papanicolau în mediu uscat, cât și cel în mediu lichid sunt la fel de utile pentru depistarea leziunilor precanceroase și prevenirea cancerului de col uterin.

În România, prin intermediul Programului Național pentru depistarea activă precoce a cancerului de col uterin prin screening organizat', femeile cu vârsta cuprinsă între 25–64 de ani beneficiază de gratuitate pentru testul Babeș-Papanicolau, atât timp cât nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin (sunt excluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin).

Am auzit despre cazuri în care, deși făceau anual testul în mediul uscat, unele paciente au dezvoltat cancer. Apoi medicul le-a certat că trebuiau să își facă testul în mediul lichid. Nu există un protocol clar al recomandării acestor teste? O pacientă neinformată cum poate lua decizia corectă?

Nu sunt în măsură să comentez cazurile la care vă referiți. Nu am date medicale concrete care mi-ar permite să înțeleg patologia pacientelor și să formulez o opinie medicală în acest sens. Din punctul meu de vedere, este important ca medicul să fie un sprijin constant pentru paciente și să le îndrume corect pentru a le ajuta să depășească momentele dificile, cum este aflarea unui diagnostic grav.

Aș vrea, însă, să reiau și să subliniez ideea că ambele teste, atât testul Babeș-Papanicolau în mediu uscat, cât și cel în mediu lichid, sunt la fel de utile pentru depistarea leziunilor precanceroase și prevenirea cancerului de col uterin.

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate