Tort de ciocolata si caramel
1. Preincalzeste cuptorul la semnul 4/180°C. Unge cu unt si tapeteaza cu faina o forma rotunda de blat de tort de 20 cm diametru. Intr-un vas larg, combina uleiul, zaharul, faina, cacaoa, bicarbonatul, ouale, laptele si 200 g caramel. Bate cu mixerul electric 3 minute si apoi toarna in forma pregatita si niveleaza suprafata. Da la cuptor 30-35 de minute, pana cand devine elastic. Lasa sa se raceasca 15 minute si apoi asaza pe gratar metalic pana cand se raceste complet.
2. Pentru a prepara crema alba, bate untul cu zaharul pudra 3 minute, pana cand amestecul devine pufos; adauga caramelul ramas si continua sa bati 1 minut.
3. Pentru a prepara glazura, topeste ciocolata la bain-marie, impreuna cu uleiul si frisca. Amesteca pana cand obtii o crema omogena si lasa sa stea deoparte 1 ora.
4. Taie blatul in doua si unge una din foi cu crema alba. Asaza deasupra cealalta foaie si imbraca tortul in glazura, cu ajutorul cutitului paleta. Orneaza cu caramele.