1. Într-un bol cerne faina, cacaua şi zaharul pudră. Adaugă untul şi amestecă până când obţii un aluat sfărâmicios ca pesmetul.
Adaugă galbenuşurile şi 1-2 linguri de apă rece şi adună aluatul într-o minge. Înveleşte-l în folie şi dă-l rece 30 de min pe o suprafaţă presărată cu faină şi cacao întinde aluatul într-o foaie de 30 cm.
Unge cu unt şi tapetează cu faină o formă de tartă şi aşază aluatul. Înţeapă cu furculiţa din loc în loc, taie excesul de pe margine şi dă-l la rece 10 min.
Încinge cuptorul la semnul 5/190 C şi coace 'la orb' 20 min şi apoi încă 15 minute descoperit. Lasă să se răcească.
2. Pentru umplutură, topeşte ciocolata, untul, coniacul într-un vas la bain marie. Amestecă pentru omogenizare şi lasă să se răcească 30 min. Într-un bol bate oul cu galbenuşurile.
3. Într-un vas pe foc topeşte zahărul cu 2 1/2 linguri apă la foc mic. Mareşte flacăra şi fierbe 2 minute până se leagă ca un sirop. Încorporează treptat ouale bătute, cu mixerul în funcţiune.
4. Bate frişca până când se întareşte, adaugă cacaua şi un praf de sare şi amestecă pentru a se combina.
Combină amestecul de ciocolată cu amestecul cu ou şi frişcă.
Toarnă în tarta sosul caramel, presară sare şi apoi toarnă crema de ciocolată. Nivelează suprafaţa şi dă la rece 2 ore pentru a se întari, sau de pe o zi pe alta.
Scoate tarte din frigider cu 30 minute înainte de a servi. Presară un praf de sare chiar înainte de a servi.
Desert Raw vegan: tartă cu portocale (Video)