Spirală cu mere și glazură de caramel
Iată o rețetă de pâine care îți va plăcea fără doar și poate din toate punctele de vedere. Este un preparat gustos, foarte aspectuos și, în ciuda aparențelor, nu este foarte greu de preparat.
În cele ce urmează, te vom învăța și pe tine să prepari o spirală cu mere și glazură de caramel, cu care fără îndoială îți vei impresiona invitații.
De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara spirala cu mere
Așadar, pentru prepararea acestui deliciu ai nevoie de
Pentru aluat
– 2 căni de făină
– ¾ cană de lapte cald
– 2 linguri de unt nesărat topit
– 2 linguri de zahăr
– 1 linguriță și jumătate de drojdie instant
– ½ linguriță sare
– Un praf de scorțișoară
– 3 mere verzi curățate de coajă
Pentru topping
– ¼ cană de unt nesărat topit
– ¼ linguriță praf de scorțișoară
– ¼ cană zahăr
Pentru glazură
– 2 linguri de unt nesărat topit
– ¼ cană de zahăr brun
– O lingură de oțet de mere
– ½ cană zahăr pudră
Cum prepari spirala cu mere și glazură de caramel
Ai pregătit ingredientele? Foarte bine. Atunci, la treabă! Vei obține două spirale pe care, dacă ai două forme, le poți pregăti și introduce la cuptor simultan. Dacă nu ai decât o formă, va trebui să le faci pe rând.
Aluatul
Introdu în vasul mixerului făina, zahărul, sarea, scorțișoara și drojdia și amestecă-le bine.
Într-un recipient mic, amestecă untul topit cu laptele cald. Adaugă-le apoi peste ingredientele din vasul mixerului și mixează aproximativ 4 minute, până obții un aluat. Acest aluat va trebui să stea apoi la dospit pentru o oră sau o oră jumătate, până își va dubla volumul. Așa că acoperă-l cu un prosop și ține-l la căldură.
După scurgerea timpului, împarte aluatul în două părți egale. Presară făină pe blatul de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întinde fiecare din cele două bucăți de aluat. Din fiecare foaie obținută taie fâșii de aproximativ 2 cm. Important este să obții 9 fâșii dintr-o singură foaie de aluat.
Odată terminată această operațiune, treci la curățatul și tăiatul merelor. Feliile de mere trebuie sa fie subțiri și să nu depășească foarte mult ca înălțime fâșiile de aluat.
Unge o formă rotundă cu unt sau ulei și începe montarea spiralei din centrul formei către margini. Așază întâi o fâșie de aluat și dă-i forma unei spirale lejere. În spirala formată, introdu felii de mere. Continuă la fel și cu restul fâșiilor de aluat și feliilor de mere, până ajungi la marginea formei.
Dacă ai două forme, montează și cel de-al doilea aluat tot acum.
Odată așezată spirala din aluat în formă, acoper-o cu o folie de plastic pentru 45 de minute, timp în care ea va mai crește. Cu 10 minute înainte ca timpul de creștere să expire, dă drumul la cuptor. Introdu preparatul în cuptor, la foc mediu spre mare, timp de 20-25 de minute, până când devine auriu.
Toppingul
Între timp, prepară toppingul. Într-un vas, amestecă scorțișoara cu zahărul. Când scoți spirala de la cuptor, unge-o cu untul topit și presară deasupra scorțișoară și zahăr.
Glazura
Cât timp preparatul se răcește, topește untul într-o cratiță, la foc mediu. Adaugă zahărul brun și lasă-le să fiarbă amestecând constant. Redu focul la minimum și continuă să amesteci încă 2 minute. Adaugă oțetul de mere și mai fierbe 1-2 minute. Mută vasul de pe foc și lasă-l să se răcească aproximativ 30 de minute.
După ce s-a răcit, adaugă zahărul pudră și amestecă foarte bine. În cazul în care glazura devine foarte tare, adaugă încă jumătate de linguriță de oțet de mere. Dacă, dimpotrivă, glazura este prea moale, adaugă zahăr pudră suplimentar. Toarnă apoi glazura peste pâinea răcită.
Dacă nu ai reușit să faci decât unul dintre cele două aluaturi, urmează aceiași pași și pentru cel de-al doilea aluat.
Acum că ai aflat cum se prepară delicioasa spirală cu mere și glazură de caramel, te vei încumeta s-o prepari?
Sursa foto: 123rf.com