În ziua de Ajun gospodinele din Moldova prepară turte cu julfă
Delicioasele turte cu julfă sunt gătite de femeile din Moldova în ziua de Ajun. Aceste turte de post sunt cunoscute şi sub următoarele denumiri:
- Scutecele lui Iisus
- Pelincile Domnului
- Pelincile lui Hristos
Turte cu julfă
Potrivit adevarul.ro, turtele cu julfă ar trebuie să fie singura hrană a românilor pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului. Pentru că, în această zi, tradiţia e ca românii credincioşi să ţină post negru până seara şi apoi să mănânce această turtă de post.
- Turtele cu julfă au o umplutură din seminţe de cânepă. Obiceiul este ca aceste seminţe să fie în prealabil bătute în piuă.
- După acest procedeu se face o cremă din seminţele de cânepă, miere de albine şi miez de nucă.
- Apoi, tradiţia strămoşească spune ca turtele respective să fie coapte pe plită.
Seminţele de cânepă
Odată cu trecerea anilor, seminţele de cânepă nu au mai fost cultivate de către ţăranii români din diferite motive. Astfel că, pentru această turtă, gospodinele au început să folosească miezul de nucă. De asemenea, mulţi oameni neştiutori au asociat denumirea de cânepă cu drogurile aşa că au ales să nu mai folosească acest ingredient.
Învaţă să prepari turte cu julfă
Sursă video: youtube.com
Sursă foto: captură youtube.com
Citeşte şi Cum să îți decorezi casa și masa de Crăciun în cel mai original mod? Imaginile care te vor inspira