1. Incinge un vas larg si adauga foile de dafin, vinul sau vermutul, supa, lamaia – stoarsa si cojile adaugate in vas – si piperul. Adu la punctul de fierbere si lasa sa fiarba inabusit 5 minute. Adauga somonul cu pielita in jos si lasa sa fiarba 5 minute. Acopera vasul cu capac sau folie de aluminiu, opreste flacara si lasa sa stea 10 minute, pana cand pestele se patrunde. Scurge de lichid si lasa pestele sa stea la loc cald, acoperit cu folie si prosop.
2. Pentru a prepara sosul olandez, intr-un vas la bain-marie, freaca galbenusurile cu 2 linguri zeama de lamaie. Adauga un cub de unt si amesteca pana cand se incorporeaza. Procedeaza la fel pana cand incorporezi tot untul. Amesteca incontinuu si mai tine vasul pe foc 2 minute. Adauga piper alb si sare, dupa gust, si apoi coaja razuita de lamaie si zeama ramasa. Daca sosul e prea gros, atunci adauga 1 lingura apa fierbinte; apoi adauga patrunjelul.
3. Intre timp, fierbe sparanghelul intr-un vas cu apa clocotita 2 minute, scurge de lichid si serveste cu somonul si sosul olandez turnat deasupra.