Fumătorii pasivi pot ajunge să sufere de boli mintale

Prima oară când am văzut titlul ştirii despre fumătorii pasivi şi pericolul la care se expun – bolile mintale – dacă stau în preajma fumătorilor, am tresărit puţin. Dar, pentru că în România deja nu se mai fumează în localuri de tip bar, pub, ceainărie ori restaurant, dar nici la evenimentele mondene, nici la locul de muncă decât în locuri special amenajate sau pe stradă, în staţiile de autobuz ori acasă, probabil că acest articol nu ar trebui să-i sperie atât de tare pe fumătorii pasivi.

Însă studiile efectuate ne-au demonstat că ne înşelăm.

Orice s-ar spune, fumatul este, potrivit numeroaselor studii medicale, un obicei dăunător atât pentru persoanele care fumează, dar şi pentru cei care doar inhalează fără să vrea acest fum tabagic.

Se cunoaşte faptul că dacă te expui pe timp lung la fumul provenit de la ţigări organismul va avea de suferit pentru că riscă să dobândească o boală cardiovasculară sau chiar temutul cancer pulmonar. Probabil că nu toate persoanele care se află des în preajma unui fumător sunt pasibile îmbolnăvirii de depresii şi ce derivă din ele. Grav e că multe persoane care practică obiceiul fumatului au ceva probleme mintale, însă nu fac această asociere cu cea a îmbolnăvirii lor.

Citeşte şi 9 motive pentru care merită să te laşi de fumat

Fumătorii pasivi se pot îmbolnăvi de boli mintale

Potrivit unei expertize recente s-a descoperit că este o legătură între fumat şi apariţia bolilor de factură mintală la fumătorii pasivi, relevă sănătatea.com.

  • Conform dailymail.com, se pare că situaţia este de-a dreptul îngrijorătoare, deoarece despre acest fenomen oamenii de ştiinţă de la renumita unitate de învăţământ superior, University College din Londra, au confirmat că mai mult de 50% dintre fumătorii pasivi riscă să se sufere în viitor de afecţiuni mintale.
  • Acelaşi studiu relevă faptul că în următorii şase ani, fumătorii pasivi dezvoltă un risc de îmbolnăvire psihică de trei ori mai mare faţă de cei care nu fumează. Şi, referitor la fumători, se pare că la aceştia riscul de a fi internaţi în spitalele de profil este mult mai mare, şi anume, de patru ori.
  • Altă sursă, ziare.com, vorbeşte că aproximativ 60% dintre persoanele care nu au acest viciu dar fumează pasiv sunt la ora actuală în pericol. Ce e mai interesant la acest studiu este că toţi voluntarii (8000 de persoane) au declarat că în familia lor nu au avut niciun caz de boală mintală.

Citeşte şi Cele 2 alimente interzise fumătorilor

Sursa foto: pixabay.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate