Destigmatizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala, primul pas catre o societate normala

Pacienti, fosti pacienti, asociatii, ONG-uri, oficialitati si specialisti cauta solutii pentru reforma in sanatate mintala.

In zilele de 14 si 15 octombrie 2011, a avut loc la Bucuresti primul Forum National de Sanatate Mintala din Romania. Pe durata a doua zile au fost abordate teme mari ca:
•Sanatate mintala si societate
•Terapie comunitara si legislatie
•Psihoterapia, incotro?
•Miscarea beneficiarilor de servicii de sanatate mintala in contextul european
•Senectute si sanatate mintala
•Servicii de sanatate mintala si ONG-uri.

Stefan Bandol, Aripi
„Stigmatizarea persoanelor cu probleme de sanatate mintala este una dintre cele mai mari provocari din viata noastra. Inca de la primul contact cu psihiatrul, afli, mai direct sau mai pe ocolite, ca nu esti bun de nimic. Nu vrei sa te pensionezi?

Familia decreteaza: nu esti bun de nimic. Esti o povara economica si sociala. Intreaga societate iti spune ca nu esti bun de nimic. In final, ajungi tu insuti sa iti spui: nu sunt bun de nimic. Autostigmatizarea este inevitabil pasul urmator”, declara ferm Stefan Bandol, organizatorul acestui Forum si liderul uneia dintre organizatiile de pacienti, Aripi.

Dr. Mugur Ciumageanu, psihoterapeut
„Implicarea beneficiarilor in procesul lor de ingrijire este foarte important dar si greu de inteles. Psihiatria face un efort pentru ca relatia cu pacientul conteaza la fel de mult ca si medicatia. De aceea, peroanele in cauza trebuie consultate, sprijinite in alegerea metodei de tratament.

La noi, in 2006 a fost introdusa implicarea beneficiarului, insa aceasta implicare a ramas strict pe hartie. De pilda, in strainatate se observa participarea pacientilor in programele de cercetare”, mentioneaza Dr. Mugur Ciumageanu, psihoterapeut.

Prof. Dr. Ileana Botezat Antonescu
„Aceasta afectare a psihicului inseamna afectarea societatii, a familiei in primul rand. Nu afecteaza o parte a corpului, ci individul in totalitate”, declara Prof. Dr. Ileana Botezat Antonescu, Director al Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.

Solutia, explica organizatorii, este educatia prin informare. Acest Forum, aflat la prima editie isi propune un prim pas in procesul de destigmatizare, prin acceptarea problemelor de sanatate mintala ca pe o chestiune de zi cu zi din viata noastra.

Unul din obiectivele Forumului este coagularea ONG-urilor care trebuie sa realizeze ca doar prin unitate se poate face o reforma in sistem. Reforma ar trebui sa cuprinda:

  • terapii alternative;
  • psihoterapii;
  • terapie comunitare;
  • centre de zi;
  • locuinte protejate;
  • centre de zi protejate;
  • implicarea beneficiarilor si a fostilor beneficiari in procesul de reforma si tratament.

Pe parcursul a doua zile, au avut loc intalniri intre asociatii de pacienti din toata tara, specialisti si oficialitati; s-a discutat situatia la nivelul tarii legata de sanatatea mintala.

Prin tratament medicamentos si terapia potrivita, orice persoana cu probleme mintale poate duce o viata absolut normala. Daca fiecare om „normal” ar sti sa nu arate cu degetul spre cel de langa el, atunci sansele acestor oameni ar fi egale.

Dar schimbarea perceptiei inseamna comunicare, discutii, promovare, si nu numai a aspectelor negative. Exista statistici care arata ca violenta printre persoanele cu problemele de sanatate mintala este mai redusa decat violenta printre persoanele asa-zis normale.

Pentru mai multe detalii, intrati pe www.forumulsanatatiimintale.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate