Ce inseamna schizofrenia

Ce inseamna schizofrenia

Primele semne ale bolii
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 450 de mi­li­oane de persoane din in­trea­ga lume sufera de o tulburare psihica.

Romania se afla pe lo­cul 5 in Europa ca incidenta a tulburarilor psihice, iar 20% din po­pu­latie sufera in acest mo­ment de o tulburare psihica. Anual sunt diagnosticate circa 23.000 de cazuri de de­presie, iar 1 din 4 romani va dezvolta o tulburare mintala in decursul vietii.

schizofrenieSchizofrenia este o tulburare mintala care interfereaza cu functionarea persoanei la a­de­va­ratul ei potential. In incercarea de a explica mai bine acest diagnostic, medicii au com­pa­rat schizofrenia cu o retea de conexiuni telefonice, in care apelurile sunt ori prea pu­ter­ni­ce, ori prea sla­be, drept urmare reteaua se blocheaza, mesajele sunt interpretate gresit si ast­fel se cre­eaza confuzii.

Evolutia poate fi rapida sau lenta, cu simptome care apar in decurs de ca­teva luni sau de cativa ani. Oamenii incep sa se izoleze din ce in ce mai mult, nu mai vor sa comunice cu ceilalti, se simt neintelesi, au impresia ca viata lor nu mai are nici un sens, unii au halucinatii (vad, aud sau simt lucruri – mirosuri, gusturi, senzatii tactile – reale doar pentru ei), idei delirante si un comportament dezorganizat.

Cauza exacta a schizofreniei este necunoscuta, dar s-a ajuns la concluzia ca o serie de factori genetici, biochimici (substante din creier), de mediu, precum si consumul de droguri pot determina aparitia bolii.

Termenul "schizofrenie" este un diagnostic medical referitor la o si­tua­tie com­ple­xa, insa, din pacate, in cadrul comunitatii acest termen este folosit ca o eticheta e­chi­va­lenta cu "a fi nebun". Aceste persoane se confrunta, in fiecare zi, cu stigmatizarea. Oamenii u­ti­li­zea­za etichete referitoare la comportamentele sau caracteristicile particulare ale unei per­soa­ne sau grup de persoane cu probleme de sanatate mintala ("maniac", "dement", "dus cu pluta") sau la reducerea identitatii unei persoane la un comportament sau caracteristica ("schizofrenic").

La acestea se adauga atitudinea negativa, ostila fata de persoanele etichetate si evitarea sau refuzul de a le acorda sprijin si, nu in cele din urma, respingerea, dezaprobarea, dispretul, excluderea sociala si discriminarea. In aceste conditii, dezechilibrul social se produce atat pe linie individuala ("nu vreau sa fiu judecat"), cat si pe linie familiala ("am un om bolnav in casa, deci nu este bine sa vorbim despre asta"). Omul in cauza trebuie sa isi asume, obligatoriu, rolul de bolnav psihic, cu atat mai mult cu cat si pensia pe care o primesti este pentru un… bolnav psihic.


"Devii legat de pat din cauza unor frustrari"

L-am cunoscut cu ocazia seminarului "Cum sa scriem despre schi­zo­fre­nie", organizat de Centrul de Sanatate Mintala din Campulung Moldovenesc, cand s-a pre­zen­­tat simplu: "Daniel Cornaschi, ingrijitor".

La inceput retras, a reusit sa-si ga­seas­ca un loc la masa si sa vorbeasca despre etichetarile cu care se con­frun­ta cei cu probleme de sanatate mintala, el insusi fiind un beneficiar al serviciilor de sanatate mintala: "astfel de persoane pot contribui cu foarte mul­te lucruri in cadrul so­cie­ta­tii, insa, in acelasi timp, factorii stresanti provin tot din ca­drul aceleiasi societati, prin atitudinea celor din jur. Individul ajunge sa fie legat de patul de spital din cauza unor frustrari, ingropat acolo si dezumanizat".

Un monolog inflacarat, recompensat cu aprobari din partea celor din jur, semn ca ceea ce spunea el era adevarat. I-am re­descoperit apoi nu­mele in paginile revistei "A Fi – To Be"- editata de Fundatia Caritabila "Orizonturi" – chiar in dreptul editorialului "Sounds of solitude", in care Daniel marturisea: "N-o sa mint si sa zic ca n-a fost si rau, ca am avut in permanenta de ales, ca suferinta putea fi indepartata. Nu stiam uneori de mine. Asa a fost sa fie. Dar nici n-o sa mint prin omisiune si sa nu spun ca am simtit prezenta uneori o parte a fiintei mele a carei voce nu o auzeam, dar careia ii vedeam expresia faciala transmitandu-mi mesajul: ‘Ai rabdare si lasa lumea sa-ti puna toate greutatile pe umeri si abia apoi sa-ncerci sa te ridici’ (…).

Imi ramane ori sa fiu un betiv lenes ori sa realizez ca am propria calatorie in fata, pe un drum pe care se intrezareste o silueta, o parte a personalitatii mele pe care, pentru cei cativa ani in care mi-au tinut companie vocile, am privat-o de atentia cuvenita".
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate