Sf. Mare Muceniţă Ecaterina, prăznuită pe 25 noiembrie

sfanta-mucenita-ecaterina

Sf. Mare Muceniţă Ecaterina s-a născut în perioada împăratului Maximilian, în jurul anului 304 şi era fiica principelui Consta. Potrivit calendar-ortodox.ro, aceasta îşi avea originile din cetatea Alexandriei, Egipt.


Se spune despre ea că avea o frumuseţe răpitoare şi avea o statură princiară (era înaltă). I-a plăcut foarte mult să citească şi a ales să studieze pentru desăvârşirea sa, următoare domenii:

  • Tot ceea ce ţinea de istoria şi cultura greacă (spre exemplu, l-a citit pe Homer, renumit poet și rapsod grec, autorul celebrelor opere literare Iliada și Odiseea; Aristotel, Platon, celebrul medic Hippocrat)
  • De asemenea, şi-a îndreptat atenţia şi spre învăţătura latină (şi-a îmbogăţit cunoştinţele prin citirea lui Virgiliu, mare poet latin care a scris epopeea Aeneis; medicina lui Galin)
  • a fost interesată de astronomie (s-a documentat în această privinţă prin lecturarea învăţăturilor marilor magi, Ianni şi Iambri)
  • i-a plăcut să studieze limbile altor popoare, dar şi arta oratoriei

Datorită frumuseţii şi înţelepciunii sale multe capete bogate şi-au dori-o de soaţă, însă ea i-a refuzat pe toţi pentru că îşi alesese drumul în viaţă – să-l urmeze pe Hristos.

Citeşte şi 14 noiembrie – Sfântul Apostol Filip

Vedeniile Sfintei Ecaterina

Potrivit crestinortodox.ro, Sfânta Muceniţă a avut două vedenii care au determinat-o să se creştineze:

  • a văzut-o Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în braţe. Se pare că pentru că nu era încă de rit creştin ea nu a putut vedea chipul lui Hristos.
  • a doua oară i-a apărut şi chipul Mântuitorului care i-a dăruti un inel de logodnă, spunându-i că o ia de soaţă pentru a-i sluji Lui fără să se întineze. Acest legământ fecioara Ecaterina l-a păstrat până la moarte.

Sf. Mare Muceniţă Ecaterina – Patimile

Conform aceleiaşi surse, tânăra fecioară care l-a ales ca Mire pe Hristos, din cauza convingerilor sale religioase a fost prinsă în acea perioadă când era la putere împăratul Maximilian şi supusă la multe chinuri. În acele vremuri creştinii erau asupriţi şi forţaţi să renunţe la unicul Dumnezeu pentru a se închina diferitelor zeităţi. Dreapta credinţă întru Iisus Hristos a făcut-o pe Sf. Mare Muceniţă Ecaterina să îndure toate nelegiuirile la care a fost supusă şi să nu accepte un zeu păgân, iar pentru aceasta a fost decapitată.

Sf. Mare Muceniţă Ecaterina – Moaştele

Pe 25 noiembrie, cînd este pomenită Marea Muceniţă Ecaterina credincioşii români pot merge să se închine la moaştele sale la următoarele biserici din Bucureşti:

  • Paraclisul Sfânta Ecaterina, din spatele Mănăstirii Caşin ;
  • Biserica Belvedere „Sfânta Ecaterina” , din zona „Regie” (această lăcaş de cult ortodox se situează în spatele căminelor studenţeşti ale Politehnicii ;
  • Biserica Podeanu

De pe lonews.ro aflăm o veste bună. Aşadar, credincioşii care din diferite motive nu pot ajunge să se închine la Moaştele Sf. Muceniţe vor putea urmări în direct, pe internet, liturghia. Slujba se va săvârşi începând cu ora 6 a.m (dimineaţa) la Biserica Podeanu din Bucureşti şi va fi urmată mai apoi de Sfântul Maslu (grabnic ajutător pentru cei bolnavi). Pentru a vedea această slujbă, în direct va trebui să întraţi pe unul dintre cele două site-uri:

Tot astăzi, 25 noiembrie, biserica ortodoxă îl sărbătoreşte şi pe  Sfantul Mare Mucenic Mercurie. Un fragment din moaştele Mucenicului Mercurie pot fi găsite în cartierul Titan din capitală, unde se află Biserica Sfântul Mercurie.

Citeşte şi Datini, obiceiuri, superstitii de Ziua Sfantului Andrei
Sursa foto: libertatea.ro

Sursa video: youtube.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate