Respectarea celor 9 porunci bisericești te face un bun creștin

Să fii un bun creștin presupune mai mult decât credința în Divinitate sau mersul la biserică în fiecare duminică și de sărbători. Probabil că puțini dintre cei care se consideră buni creștini au auzit de cele 9 porunci bisericești și și le-au însușit.

9 porunci bisericesti

În rândurile următoare, îți prezentăm și ție aceste reguli rânduite de sfânta biserică, care este obligatoriu să fie respectate de către cei care Îl iubesc și Îl cinstesc pe Dumnezeu. În definitiv, nimic nu este greu atunci când există dragoste de Dumnezeu, căci Dumnezeu îți dă putere să faci lucruri de care nu te credeai capabil.

Iată, așadar, care este rostul acestor 9 porunci bisericești și care sunt acestea, conform site-ului www.crestinortodox.ro/

Care este rostul celor 9 porunci bisericești

Poate că-ți pui întrebarea de ce mai era nevoie de aceste norme instituite de biserică din moment ce există deja cele 10 porunci dumnezeiești pe care le cunoaște toată lumea și a căror respectare duce la apropierea de Dumnezeu și la mântuire.

Citește și Cum se scrie un acatist. Elemente componente obligatorii

Ei, bine, conform aceluiași site www.crestinortodox.ro, Hristos a împuternicit instituția bisericii să conducă omenirea către mântuire. Pe cale de consecință, aceasta are dreptul să instituie legi, să îndemne la ascultare sau, în cazul neascultării, să instituie așa-zise pedepse sub forma canoanelor.

Totuși, scopul canoanelor nu este însă unul punitiv, ci mai degrabă moralizarea vieții credincioșilor.

Cele 9 porunci bisericești care te apropie de Dumnezeu

Întâi de toate, trebuie să știi că cele 9 porunci bisericești sunt alcătuite pe baza Bibliei și a Sfintei Tradiții. Despre aceste porunci amintește pentru prima dată Petru Movilă, ele fiind consemnate ulterior în Mărturisirea Ortodoxă a lui Petru Movilă.

– Să ascultăm cu evlavie Sfânta Liturghie în fiecare duminică și sărbătoare.

– Să ținem toate posturile de peste an.

– Să cinstim fețele bisericești.

– Să ne spovedim și să ne împărtășim în fiecare din cele patru posturi mari de peste an, ori, dacă nu putem în fiecare post, cel puțin o dată pe an, în Postul Paștilor.

– Să ne rugăm pentru cei ce stau în fruntea țării.

– Să ținem posturile pe care le-ar orândui episcopul sau mitropolitul locului în vreme de primejdii, de molime sau alte necazuri.

– Să nu citim cărți eretice sau ale sectarilor.

– Să nu înstrăinăm, nici să folosim, spre scopuri străine, lucrurile bisericești sau averea bisericii.

– Să nu facem nunți și ospețe sau alte petreceri în timpul posturilor.

Citește și TEST Cât de bun creștin ești?

Așadar, respectarea acestor norme bisericești are drept consecință crearea unui mediu duhovnicesc care favorizează despătimirea și dobândirea harului Duhului Sfânt, ducând la mântuire.

Cunoșteai deja aceste porunci bisericești? Câte dintre ele reușești să bifezi? Ți se pare complicat de respectat?

Vezi care sunt cele zece porunci!

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate