Rugăciunea lui Iisus – folosirea metanierului

metanier

Adesea am văzut la mănăstiri călugări ortodocşi care ţineau în mână un fel de sfoară neagră cu multe noduri pentru a se ruga neîncetat la Domnul Iisus Hristos. Aceste sfori negre poartă denumirea de metaniere şi se folosesc pentru a spune cu glas tare sau în gând, rugăciunea lui Iisus. Aceasta este numită şi rugăciunea inimii şi este spusă de credincioşi pentru a fi în permanentă legătură cu Dumnezeu în gând şi a înlătura toate ideile de necurăţie care le trec prin cap fără a avea o disciplină a minţii.

Citeşte şi Mic îndreptar pentru mântuire în folosul credincioşilor

Metanierul şi Rugăciunea lui Iisus

Rugăciunea lui Iisus este cunoscută de toţi cei care practică o viaţă după placul Domnului, şi anume:

  • au duhovnic (Duhovnicii îi îndeamnă pe credincioşi să spună tot timpul rugăciunea lui Iisus: pe stradă, în metrou, la muncă, atunci când gătesc, şi nu degeaba spun asta. Această rugăciune înlătură gândurile negre, domoleşte până la zero ego-ul, luminează mintea şi sufletul, iar cei care o practică capătă o lumină aparte pe chip)
  • se spovedesc şi împărtăşesc regulat
  • merg la slujbă în fiecare duminică, şi nu numai
  • ţin posturile de peste an
  • respectă învăţăturile scripturii

Pentru cine nu a aflat până acum care este rugăciunea Mântuitorului, trebuie să ştie că este o rugăciune foarte scurtă însă cu putere foarte mare. Iată care este aceasta (cunoaşte patru forme):

  • „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”
  • „Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”
  • „Doamne Iisuse, miluieşte-mă!”
  • „Iisuse miluieste-mă!”

Potrivit asceticexperience.com, folosirea acestui obiect de cult religios este deosebit de importantă în practicarea rugăciunii lui Iisus, fiindcă datorită simţului tactil ne ajută să ne concentrăm strict asupra rugăciunii inimii. Simţul tactil este după cum spun specialiştii cea mai sensibilă percepţie senzorială.

Astfel că, deşi cea mai mare parte a informaţiei (90%) trimisă creierului omenesc este de sorginte vizuală, stimulii tactili au capacitatea de a crea o impresie cu adevărat profundă în noi. Cu alte cuvinte ne vor transpune într-o imagine menită să genereze o stare mult mai adâncă, şi nu una de suprafaţă. Pentru a înţelege acest lucru poţi încerca să spui rugăciunea lui Iisus folosind metanierul, apoi poţi încerca fără. Ce vei observa?

Vei descoperi că dacă vei folosi metanierul, mintea va fi mult mai concentrată asupra rugăciunii decât fără el.

Ce este metanierul drept ajutător al rugăciunii lui Iisus

Conform crestinortodox.ro, metanierul este un şir lung de metanii reprezentate printr-o înşiruire de noduri. Acestea noduri de obicei sunt din lână sau din bobiţe de lemn. Metanierul este folosit după cum am precizat mai sus, în special pentru rugăciunea neîncetată către Iisus şi pentru combaterea altor gânduri. Veţi observa dacă vă faceţi un obicei din a spune această rugăciune, faptul că datorită ei mintea se va curăţa complet de alte gânduri şi griji.

Nodurile metanierelor se fac după anumite reguli stricte:

  • sunt împletite astfel încât să se suprapună tot timpul în formă de cruce
  • la capătul acestui şirag se va afla întotdeauna o cruce – Sfânta cruce
  • la metanierele mai lungi, se va pune o biluţă de lemn din 50 în 50 de noduri
  • ciucurele de la metanier, poartă denumirea de „canaf” şi are rolul de a ajuta la ştergerea lacrimilor celor care se roagă cu ardoare spunând rugăciunea inimii.
  • important este să stăm concentraţi în rugăciune prin acest act de numărare a nodurilor, însă facem asta pentru disiparea gândurilor. Aşadar nu e are importanţă câte bobiţe împletite numărăm. După cum ştiţi omul adesea tinde să pice în „păcatul mândriei”şi să înceapă să se laude câte a numărat el sau cât de credincios e, câte posturi a reuşit să ţină etc.

Cele mai folosite metaniere

Acestea sunt următoarele:

  • cele de o suta de noduri sau peste 100 de noduri –  acestea sunt folosite în special de către călugări (În România, călugării poartă metaniere de 300 de noduri).
  • cele de 50 sau 33 de noduri (în funcţie de râvna pe care fiecare om o are către cele sfinte)

Culoarea metanierului şi cum îl folosim

Nu e aşa că v-aţi întrebat adesea de ce preoţii se îmbracă în negru şi de ce metanierul are tot această culoare?

Ei bine, această culoare nu simbolizează ceva rău, spre exemplu ură sau supărare, ci bucurie pentru că Iisus a murit pentru noi şi a Înviat. Prin urmare, purtarea acestei culori nu semnifică tristeţe ci relevă dragostea oamenilor pentru Iisus şi dorinţa de a-l urma, pentru a învia „aşijderea” Lui.

Metanierul se ţine de către credincios în mâna stângă, între degetul mare şi cel arătător. Cu mâna dreaptă creştinul se va închina şi, în acelaşi timp va rosti rugăciunea lui Iisus.

Sperăm că v-au fost de folos informaţiile primite si aşteptăm să ne spuneţi dacă aţi pus în practică Rugăciunea lui Iisus.

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Sursa foto: shutterstock.com

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate