Pudding clasic cu smochine şi migdale
Gata în 5 ore şi 30 minute • 993 calorii per porţie
• 42 g grăsimi
■ 250 g stafide
■ 250 g smochine deshidratate, tocate
■ 250 g caise deshidratate, tocate
■ Zeama şi coaja rasă de la 1 lămâie şi 1 portocală
■ 100 ml amaretto
■ 3 ouă
■ 75 g zahăr brun
■ 75 g unt, plus pentru uns
■ 75 g fulgi de migdale, rumenite
■ 50 g făină
■ 75 g pesmet
■ 1 pliculeţ praf de copt
■ 1 linguriţă din fiecare: scorţişoară, cuişoare, ghimbir măcinate
PENTRU SERVIT
■ 150 g unt înmuiat
■ 4 linguri amaretto
■ 4 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie, de la Dr. Oetker
■ Ornamente şi artificii
1 Într-o cutie combină fructele uscate, coaja de citrice şi zeama şi alcoolul. Lasă la înmuiat peste noapte sau 2 zile.
2 Combină ouale, untul şi zahărul şi adaugă fructele, migdalele, făina, praful de copt, pesmetul şi mirodeniile.
Unge cu unt un bol de 1 litru şi toarnă compoziţia. Acoperă cu hârtie de copt şi apoi cu un strat de folie de aluminiu şi leagă cu aţă acest capac pentru a acoperi ermetic. Lasă o toartă din aţă pentru ca să poţi manevra vasul cu uşurinţă.
3 Într-un vas încăpător pune o craticioară cu baza în sus şi aşază vasul cu puddingul deasupra. Toarnă apa fierbinte până la jumatatea vasului.
Acoperă totul cu capac şi lasă să fiarbă 5 ore, având grija să completezi cu apă fierbinte. Serveşte imediat sau lasă să se răcească şi păstrează în frigider maxim 1 săptămână.
4 Combină şi omogenizează untul, amaretto, zahărul pudră cu aroma de vanilie. Păstrează la rece până în momentul servirii. Presară ornamentele, pune deasupra sos de unt şi aprinde artificiile
Dacă e cazul să reîncălzeşti puddingul, atunci încălzeşte-l la aburi 1 oră şi 30 minute, până când scobitoarea înfiptă iese fierbinte.
Vezi şi Cheesecake cu ciocolată