„Peste 90% dintre cancerele de col uterin sunt determinate de o infecție cu o tulpină HPV de risc înalt”

Cancerul de col uterin este o boală 100% tratabilă prin prevenire. Cu toate acestea, ea afectează tot mai multe femei din România. Doamna doctor Laura Mustață din cadrul Nativia ne spune mai multe despre această afecțiune cumplită.

Care sunt primele simptome care ar trebui să îngrijoreze femeile?
Cancerul de col prezintă simptome doar în stadii avansate, nu doare, nu se decelează altceva schimbat în viața de zi cu zi decât în stadiile avansate când pot apărea sângerări vaginale, sângerări la contactul sexual, anemie, tulburări de tranzit sau insuficiență renală. Atenție! Nu orice sângerare la contactul sexual înseamnă că avem o leziune pe col sau cancer de col.
De aceea recomandăm tuturor femeilor să își facă consultul anual la medicul ginecolog și să efectueze regulat un test Papanicolau, eventual însoțit de testare HPV în funcție de factorii de risc asociați și de istoricul fiecărei paciente.

Efectuarea anuală a unui examen citologic vaginal reduce aproape la zero posibilitatea ca o simplă leziune să se transforme în cancer de col uterin?
Efectuarea unui astfel de test citologic, testul Babeș-Papanicolau presupune, practic, analiza la microscop a celulelor recoltate de pe suprafața colului uterin. Aceste celule pot să arate de la modificări minore, la modificări suspecte pentru cancer, iar în cazul efectuării regulate a unui astfel de test, putem practic să surprindem o leziune a colului uterin într-un stadiu incipient, când avem la dispoziție o multitudine de terapii ce pot ajuta la prevenirea transformării leziunii respective în cancer.

Ce spun statisticile? La ce vârstă descoperă femeile din România un cancer de col uterin?
Cancerul de col este al 9-lea tip de cancer ca incidență la nivelul populației din România, cu o incidență de 3,5% în rândul întregii populații, dar cu o mortalitate ce depășeste 60%, ceea ce se traduce prin depistare tardivă, în stadii avansate și atunci când există puține resurse terapeutice eficiente. Majoritatea sunt depistate între 20 și 40 de ani conform datelor GLOBOCAN 2020 (https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf).

Ce sunt displaziile cervicale și cum se depistează ele? Ce rol au în declanșarea unui cancer de col?
Displaziile reprezintă modificări microscopice ale celulelor de pe suprafața colului uterin, sunt clasificate în funcție de gravitatea acestora de la ușoare la severe, cele mai avansate putând duce la diagnosticul de cancer de col. Displaziile sunt etape de dezvoltare ale unor celule supuse unui stres la nivel cervical, care în timp se pot transforma în cancer.

Care sunt tulpinile de HPV cu risc crescut oncogenic și ce risc au celelalte tulpini?
E important de menționat că peste 90% dintre cancerele de col uterin sunt determinate de o infecție cu o tulpină HPV de risc înalt, și mai mult decât atât, dintre acestea, peste 70% sunt determinate de tulpinile 16, 18 (peste 95% sunt determinate de una sau o combinație dintre următoarele tulpini: 16, 18, 33, 31, 35 și 45). Există desigur și alte tulpini care pot avea un potențial risc înalt pentru dezvoltarea cancerului de col, dar sunt încă studii în defășurare și recomandările noastre practice sunt ca orice femeie care are un istoric de infecție HPV să meargă regulat la medicul gineocolog pentru a beneficia de cele mai bune îndrumări adaptate fiecărei situații în parte.

Se spune că orice cancer de col uterin are o evoluție lentă, nu evoluează agresiv, ceea ce dă timp femeilor să-l descopere la timp. Este adevărat sau mit?
Majoritatea cancerelor de col au evoluție lentă și ar putea fi prevenite prin testare regulată PAP + HPV. Cu toate acestea, în țările subdezvoltate, unde nu există politici de screening și femeile nu efectuează regulat testarea citologică, nu merg regulat la medicul ginecolog, și pe deasupra luând în considerare că un astfel de tip de cancer dă simpto­matologie doar în stadii avansate, atunci ne confruntăm de multe ori cu situații în care depistarea se face în stadii inoperabile.

Rudele cu cancer de sân sau cu cancer de col ar trebuie să îngrijoreze femeile?
Cancerul de col nu se încadrează la ceea ce numim cancere determinate genetic. Luând în considerea că este, în majoritatea cazurilor, determinat de o infecție cu transmitere sexuală, infecția HPV, acesta nu face parte din categoria tipurilor de cancer ce se moștenesc din familie. Cancerul de sân însă, este un tip de cancer ce se poate moșteni și un astfel de istoric este important de menționat în istoricul fiecărei paciente.

Chirurgia robotică este un pilon important în protocolul de tratament al cancerului de col uterin?
Chirurgia robotică în acest moment poate fi utilizată pentru tratamentul unui astfel de diagnostic, însă nu este o terapie revoluționară care poate să fie efectuată la un standard mai înalt decât chirurgia clasică. Prognosticul unui astfel de cancer este determinat de stadiul bolii, de tipul de cancer de col uterin și de agresivitatea lui, corelată cu expertiza și experiența echipei medicale care tratează pacienții cu un astfel de diagnostic. Studiile actuale nu au dovedit superioritatea chirurgiei minim invazive, laparoscopic/robotic în fața chirurgiei clasice.

Ce este Hemoleucograma?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate