Ce este Hemoleucograma?
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2017/04/Hemoleucograma.jpg)
Hemoleucograma este primul set obligatoriu de analize pe care ni-l recomandă medicul de familie. Ce mesaje se ascund în spatele prescurtărilor din hemoleucograma completă?
Codul ascuns al sângelui: hemoleucograma
Hemoleucograma completă este un barometru pentru măsurarea stării de sănătate a organismului. Este cel mai bun test care monitorizează anumite disfuncționalități, cum sunt toate formele de anemie, leucemiile, inflamațiile sau stările de deshidratare. Pentru medici aceste teste furnizează pârgiile unor diagnostice în cazul a numeroase boli.
După 40 de ani setul de analize ar trebui completat cu câteva teste extrem de utile cum ar fi măsurarea densității osoase, mamografia, tomografia computerizată.
Cu ajutorul hemoleucogramei se măsoară următoarele cantități, dar valorile diferă în funcție de vârstă și de sex:
Numărul de globule roșii din sânge – eritrocite (RBC) Acestea sunt celulele care transportă oxigenul în organism. Un număr anormal de globule roșii poate indica anemie (prea puține) sau policitemie (prea multe).
Numărul de globule albe din sânge – leucocite (WBC) – Acestea sunt celulele care luptă împotriva infecțiilor. Un număr anormal de globule albe poate indica o infecție, o boală autoimună sau un cancer al sângelui, cum ar fi leucemia.
Cantitatea totală de hemoglobină din sânge (HGB) Hemoglobina este proteina din globulele roșii care transportă oxigenul.
Procentul de globule roșii (hematocrit) (HCT) Hematocritul este procentajul de sânge care este compus din globule roșii. Valori anormale ale acestor măsurători pot indica anemie, deshidratare sau alte condiții.
Media volumului globulelor (MCV) – mărimea globulelor roșii
Media globulară a hemoglobinei (MCH)
Concentrația medie a hemoglobinei (MCHC)
Numărul de trombocite (PLT-plachete): Acestea ajută la coagularea sângelui. Un număr anormal de trombocite poate indica o tulburare de sângerare sau o boală a măduvei osoase.
Valorile MCV, MCH si MCHC reflecta marimea si concentratia de hemoglobina a celulelor si sunt folosite in diagnosticarea diferitelor tipuri de anemie. Celulele albe (WBC) sunt mediatori ai inflamațiilor și ale răspunsului imun.
Valoriile la limită ale hemoleucogramei sunt interpretate în strânsă legătură cu simptomele pacientului. Aceste teste de sânge se recomandă a fi făcute cel puțin o dată pe an pentru persoanele sănătoase, inclusiv copiilor și adolescenților. În cazul unei afecțiuni medicul specialist va recomanda o schemă specifică de analize medicale.
foto: 123rf
Citește și: Învață să-ți citești singură analizele medicale.