Pelerinaje în România şi străinătate la moaştele Sf. Andrei
Creştinii ortodocşi pot merge să se închine la moaştele Sf. Andrei, ocrotitorul românilor, atât în ţară cât şi în străinătate.
Moaştele Sf. Andrei în România
Potrivit crestinortodox.ro, credincioşii ortodocşi pot merge în pelerinaj să se roage la moaştele Sf. apostol Andrei în următoarele locuri din ţară:
- Peştera Sfântului Andrei – aceasta este localizată la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, judeţul Constanţa. În această peşteră se spune că ar fi trăit Sf. Apostol Andrei, pentru acea perioadă când a făcut cunoscut cuvântul lui Iisus în România. În biserica din peşteră, în zona pronaosului, se găseşte un pat ce a fost sculptat în piatră unde se crede că s-a odihnit sfântul. Lăcaşul său a fost transformat în biserică de abia în anul 1944 şi a fost sfiinţit atunci de Episcopul Tomisului, Chesarie Paunescu. Din păcate, în acea perioadă a Celui De-al Doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost complet distrus. De abia, după 46 de ani, adică în 1990 datorită pusnicului cuvios Nicodim Dinca, a fost refăcută biserica, iar apoi redată credincioşilor. Şi în ziua de azi la locul unde a vieţuit Sf. Andrei se desfăşoară pelerinaje ce adună mii de oameni.
- la biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Târgul Neamţ;
- la catedrala arhiepiscopală, Galaţi
- la biserica „Sfântul Apostol Andrei”, Oradea
- dar şi la următoarele lăcaşuri ortodoxe: mănăstirile Neamţ, Secu, Hurezi;
- la catedrala episcopală, Giurgiu
- de asemenea, persoanele credicnioase se mai pot închina la Paraclisul cu hramurile „Învierea Domnului”, „Icoana Maicii Domnului – Prodromiţa” dar şi la cel al „Sfântului Ioan Gură de Aur” din apropierea şantierului Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti.
- Fruntea Sf. Apostol Andrei este păstrată în Schitul Sfântului Andrei din Muntele Athos, de lângă Mănăstirea Vatoped. Însă doar bărbaţii pot accede pe acest munte sfânt, prezenţa femeilor este interziză. Şi chiar şi aşa, bărbaţii au nevoie de mai multe aprobări pentru a vizita Muntele Athos.
Moaştele Sf. Andrei în străinătate
Dacă aţi fost la locurile din ţară şi vă doriţi un pelerinaj la moaştele Sf. Andrei, aflate în afara României puteţi să vizitaţi următoarele locuri sfinte:
- Catedrala rusă din Celiabinsk
- Catedrala greacă Sf. Andrei din Patras
- Catedrala ortodoxa din Astana, Kazahstan
- Catedrala St. Mary din Edinburgh, Scoţia
- Mănăstirea Santa Chiara din Napoli
- Biserica din Casino di Cicco Sant’Apollinare, între oraşele Roma şi Napoli
- Biserica „Sf. Andrei” din Varşovia
- Biserica din Gabrovo, Bulgaria
- Biserica „Sf. Andrei” din Mesa Geitonia, Limassol – Cipru
- Biserica din Saint Lupicin, aflată în Munţii Jura, Franţa
Citeşte şi În noaptea de Sf. Andrei începe Anul Nou Geto-Dacic
Sursa foto: shutterstock.com
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Mai multe din Spiritualitate