Noaptea Sfântului Andrei, noaptea în care spiritele morților ies din morminte

fantoma

fantoma

Noaptea Sfântului Andrei mai este cunoscută și ca Noaptea Strigoilor. În popor, se crede că, în această noapte, spiritele morților ies din morminte și îi sperie pe cei vii.

Tocmai de aceea, există credința că tocurile ușilor și ferestrelor trebuie unse cu usturoi pentru ca strigoii să nu poată pătrunde în case.

Ce sunt strigoii

Strigoii sunt spiritele acelor morți care nu reușesc să ajungă în lumea de dincolo, rămânând captivi între două lumi.

Conform crestinortodox.ro, strigoii morți sunt foarte periculoși, fiind capabili de multe rele. În popor, se crede că aceștia au puterea de a lua viața rudelor apropiate, de a aduce boli sau de a abate grindina. Ei pot merge pe pământ sau pe apă, folosind melița, coada de mătură sau butoiul și scot niște sunete înfricoșătoare.

Melița este o unealtă din lemn folosită la curățarea cânepii și a inului de partea lemnoasă, pentru a fi pregătite pentru tors. În noaptea Sfântului Andrei, gospodinele au grijă să nu uite melițele în curte, pentru că strigoii le pot fura și se pot bate cu ele la hotare.

Ce fac strigoii în noaptea Sfântului Andrei

În această noapte, hotarul dintre cele văzute și cele nevăzute dispare, iar strigoii se duc pe la casele oamenilor și încearcă să pătrundă în spațiul sacru al casei. Dacă gospodinele și-au uns tocurile ferestrelor, ușilor, hornurile, scările cu usturoi și au și mâncat usturoi, strigoii nu au cum să pătrundă în casă, așa încât încearcă să-i ademenească pe oameni afară.

Citește și Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Se crede că strigoii vin la fereastră și îi întreabă pe cei din casă dacă au mâncat usturoi. Dacă cei din casă răspund, strigoiul îi face să devină muți. Dacă cei din casă știu trucul strigoilor și nu răspund, strigoii nu au ce face și pleacă mai departe.

În noaptea Sfântului Andrei, strigoii dansează la răspântiile drumurilor până la cântatul cocoșilor.

Ce alte superstiții legate de noaptea Sfântului Andrei mai cunoști?

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate