Despre Sfantul Andrei si Mos Nicolae – Inceputurile iernii

Din fericire sau din pacate, Apostolul Andrei s-a bucurat in ultimele 20 de ani de o mare mediatizare, prin care o parte dintre noi am aflat cite ceva din viata, legendele si traditiile mai mult sau mai putin taranesti coagulate in jurul acestui sfant. Spectaculoase si, uneori, terifiante, numai bune cat sa ne faca curiosi.

Dar atat de multa mediatizare denatureaza si lasa deoparte fapte si intamplari. S-a creat un nou personaj, cam subtirel, care are din ce in ce mai putin de-a face cu acela pe care il stiau taranii si orasenii de dinaintea noastra.

Din fericire sau din pacate, Sfantul Nicolae a fost mai putin mediatizat, cazut in desuetitudine prin micile sale daruri fata de sacul plin de cadouri al lui Mos Craciun. Cine mai sta sa se gandeasca ca Santa Claus, vine, de fapt, de la Nicolaus? Si cine a fost, de fapt, acest mos? Si care au fost legendele lui? Si ce faceau taranii atunci cand era sarbatoarea lui?

Despre acestea si despre efectele mediatizarii asupra traditiilor se va discuta pe data de 26 noiembrie.

Participantii la eveniment vor putea vizita expozitia Pinacoteca Municipiului Bucuresti in vizita la galeria ArtSociety Partea a II-a: Traditionalismul in pictura si sculptura romaneasca. Picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Iosif Iser sau Francisc Sirato au fost selectionate dintr-un patrimoniu de exceptie, privat de un spatiu adecvat de expunere, pentru a ilustra conceptul expozitiei – traditionalismul ca orientare stilistica si tematica in arta romaneasca din prima jumatate a secolului XX.

Locul in care se va desfasura conferinta – sediul Societatii Artmark si Galeria ArtSociety se afla intr-una dintre cladirile istorice ale Bucurestiului. Casa a apartinut familiei primarului Pake Emanoil Protopopescu, figura proeminenta a vietii politice romanesti din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Un eveniment cu etnologul Laura Jiga Iliescu
Data: 26 noiembrie, 19:00
Taxa: 30 ron – adulti /25 ron – elevi, studenti
Loc: Galeria Artmark (Logofat Luca Stroici 18)
 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri