Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

sfantul-andrei

Sfântul Apostol Andrei, cel care a predicat în primele decenii după nașterea lui Iisus Hristos este serbat pe data de 30 noiembrie. Ziua aceasta a fost suprapusă cu o sărbătoare mai veche, precreștină, cea de Sântandrei. Află ce tradiții, obiceiuri și superstiții se țin de ziua Sfântului Andrei.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Sfântul Andrei și Noaptea Lupului

Se spune că în noaptea Sfântului Andrei (29 spre 30 noiembrie) este una plină de magie, deoarece animalele, în special lupii, prind puteri neobișnuite. Ca să te protejezi împotriva lupilor se spune că este bine să îți lași părul nepieptănat, că nu ai voie să torci, nu ai voie să faci curat în casă și grajd și să nu dai gunoiul afară. Tot în noaptea aceasta nu e bine să dai bani cu împrumut.

Noaptea strigoilor de Sfântul Andrei

Tot în această noapte se spune că ies și strigoii și tradițional, în această noapte oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos, iar cenușa caldă trebuie scoasă din sobă, ca strigoii să nu vină să se încălzească în casa ta. Se spune că strigoii sunt duhurile oamenilor morți care își părăsesc mormintele și fac hore la hotare, la răspântii de drumuri și se duc la casele oamenilor ca să se hrănească cu sângele lor.

Ca să te aperi de strigoi se spune că în noaptea de Sfântul Andrei trebuie să mănânci usturoi, să te ungi pe corp cu el și să ungi și ramele ferestrelor și tocurile ușilor de intrare, ca strigoii să nu poată pătrunde.

Pune grâu la crescut în noaptea de Sfântul Andrei

Fiecare membru al familiei trebuie să-și pună propriul grâu la crescut în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, iar de Anul Nou se interpretează norocul și sănătatea după cum a crescut iarba de grâu. Dacă grâul este bogat și cu fire grase, atunci vei avea un an bun, iar dacă nu a crescut sau dacă e subțire și s-a îngălbenit, atunci așteaptă-te la un an greu.

Îți poți afla ursitul de Sfântul Andrei

Un alt obicei la care apelează tinerii, de obicei, este aflarea ursitului în noaptea Sfântului Andrei, deoarece se mai spune că în această noapte merg descântecele de iubire. De-a lungul timpului s-au folosit diferite metode:

Citește pe pagina următoare cum îți poți afla ursitul!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate