Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Sfântul Apostol Andrei, cel care a predicat în primele decenii după nașterea lui Iisus Hristos este serbat pe data de 30 noiembrie. Ziua aceasta a fost suprapusă cu o sărbătoare mai veche, precreștină, cea de Sântandrei. Află ce tradiții, obiceiuri și superstiții se țin de ziua Sfântului Andrei.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
Sfântul Andrei și Noaptea Lupului
Se spune că în noaptea Sfântului Andrei (29 spre 30 noiembrie) este una plină de magie, deoarece animalele, în special lupii, prind puteri neobișnuite. Ca să te protejezi împotriva lupilor se spune că este bine să îți lași părul nepieptănat, că nu ai voie să torci, nu ai voie să faci curat în casă și grajd și să nu dai gunoiul afară. Tot în noaptea aceasta nu e bine să dai bani cu împrumut.
Noaptea strigoilor de Sfântul Andrei
Tot în această noapte se spune că ies și strigoii și tradițional, în această noapte oalele și cănile trebuie întoarse cu gura în jos, iar cenușa caldă trebuie scoasă din sobă, ca strigoii să nu vină să se încălzească în casa ta. Se spune că strigoii sunt duhurile oamenilor morți care își părăsesc mormintele și fac hore la hotare, la răspântii de drumuri și se duc la casele oamenilor ca să se hrănească cu sângele lor.
Ca să te aperi de strigoi se spune că în noaptea de Sfântul Andrei trebuie să mănânci usturoi, să te ungi pe corp cu el și să ungi și ramele ferestrelor și tocurile ușilor de intrare, ca strigoii să nu poată pătrunde.
Pune grâu la crescut în noaptea de Sfântul Andrei
Fiecare membru al familiei trebuie să-și pună propriul grâu la crescut în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, iar de Anul Nou se interpretează norocul și sănătatea după cum a crescut iarba de grâu. Dacă grâul este bogat și cu fire grase, atunci vei avea un an bun, iar dacă nu a crescut sau dacă e subțire și s-a îngălbenit, atunci așteaptă-te la un an greu.
Îți poți afla ursitul de Sfantul Andrei
Un alt obicei la care apelează tinerii, de obicei, este aflarea ursitului în noaptea Sfântului Andrei, deoarece se mai spune că în această noapte merg descântecele de iubire. De-a lungul timpului s-au folosit diferite metode:
Citește pe pagina următoare cum îți poți afla ursitul!
Aflați și alte traditii de Sfantul Andrei
'Făcutul cu ulcica' – femeia sau bărbatul care vrea să-și afle ursitul/ursita trebuie să se așeze în fața sobei cu un vas de lut nou, nefolosit, în care să așeze 3 cărbuni și să îi ardă. Persoana rostește apoi o incantație în timp ce rotește vasul ca să atragă atenția celui iubit.
În fața oglinzii – Această metodă este folosită de obicei de femei. Cea care vrea să-și afle ursitul se așază dezbrăcată între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână. Se uită cu atenție, mai multe minute în oglinda din față pentru a vedea fața ursitului său.
Cu verigheta – Se spune că îți poți vedea ursitul dacă pui într-un pahar cu apă o verighetă sfințită de preot și te uiți în mijlocul inelului.
Turtuca de Andrei – Tinerele care își caută un soț trebuie să coacă în seara zilei de 29 noiembrie o turtă din făină de grâu cu multă sare și pe care s-o mănânce înainte de culcare. Ele își vor visa ursitul aducându-le un pahar cu apă.
Busuioc sub pernă – Tot fetele tinere sunt cele care își pun o crenguță de busuioc sub pernă, în ajunul sărbătorii, ca să-și viseze ursitul.
Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Andrei pe care le poți trimite sărbătoriților