Pe 24 februarie este cruce neagră în calendarul creștin ortodox! Este o mare sărbătoare pentru credincioși

Pe data de 24 februarie, este o sărbătoare importantă pentru creștini. Biserica prăznuiește în această zi un eveniment important, este vorba despre întâia și a două aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. În această zi de sâmbătă se sărbătorește și Sfântul Teodor și se face Pomenirea morților.

În această zi este cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox. În Sfânta Evanghelia s-a scris că Irod a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei, chiar la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, scrie crestinortodox.ro. În acea perioadă, Sfântul Ioan era întemnițat în castelulul lui Irod de la Maherus.

Povestea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Povestea lui era foarte interesantă. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era de fapt soția fratelui sau. Irodiada a sfătuit-o pe fiica ei, Salomeea,să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată, pentru faptul că dansase și plăcuse oaspeților, dar mai ales lui Irod.

Irod se temea că Ioan Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, așa că a luat o decizie surprinzătoare. Irod le-a dat ucenicilor săi doar trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Ulterior, capul său a fost îngropat de Irodiada în curtea ei, la mare adâncime.

Tradiția spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta a fost numită prima aflare a sfântului cap.

După ceva timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos și s-a lepădat poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi. El s-a făcut monah și a luat numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit chiar la locul unde se află îngropat capul Botezătorului Ioan. S-a gândit să zidească o chilie, așa că a săpat în pământ și a descoperit un vas de pământ în care se afla un cap. Apoi a aflat că acesta era de fapt capul lui Ioan Botezătorul. Apoi, monahul a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, după care le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat în acest loc până în vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Atunci, prin doi monahi, cinstitul cap a ajuns la Emesa, în Siria, la un olar. În anul 453, episcopul Uranie al Emesei, l-a așezat în biserică din această cetate. Aceasta a fost socotită a doua aflare a cinstitului cap al Botezătorului.

În timpul luptei împotriva sfintelor icoane, capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie (860), în perioada împăratului Mihail. Aceasta a fost cea de-a treia și cea din urmă aflare a cinstitului cap.

În anul 1204, în timpul cruciadelor, latinii au luat din Constantinopol o parte din capul Sfântului Ioan Boteazatorul și l-au dus în Franța. Capul a fost așezat într-o biserică din Amiens, unde se află și astăzi.

Pe data de 24 februarie, se face și pomenirea Sfântului Cuvios Erasm din Pecerska.

Foto: shutterstock.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Astăzi a început Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în această perioadă și cum te trebuie să te duci la spovedanie

Noi reguli în bisericile ortodoxe din România! Sunt interzise desfăşurarea activităţilor artistice în lăcaşurile de cult. Ce se va întâmpla cu filmarea nunţilor şi a botezurilor

Dacă mergi la biserică, acestea sunt cuvintele pe care nu trebuie să le rostești niciodată în fața preotului

Rugăciunea către Sfântul Valentin. Toți îndrăgostiții trebuie să o rostească pe 14 februarie

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate