Noi reguli în bisericile ortodoxe din România! Sunt interzise desfăşurarea activităţilor artistice în lăcaşurile de cult. Ce se va întâmpla cu filmarea nunţilor şi a botezurilor
Bisericile ortodoxe românești vor introduce noi reguli. Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, în lăcaşurile de cult, să fie interzise desfăşurarea şi filmarea activităţilor culturale şi artistice.
Motivul este surprinzător, și anume că acestea „pot provoca tentinţe de auto-secularizare' a spaţiului bisericesc. Vor fi acceptate filmările la nunţi sau botezuri.
Noi reguli în bisericile ortodoxe din România!
„Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult, pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop', se arată dintr-un comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.
În plus, vor fi acceptate filmări care au ca scop promovarea istoriei şi patrimoniului bisericii respective.
„Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale', mai reiese din comunicatul instituţiei.
De asemenea, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat că vor fi acceptate filmărille făcute în cadrul unor evenimente de familie, și anume nunţile și botezurile.
„Hotărârea Sinodului nu are legătură cu filmările făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viaţa familiei, aşa cum este Botezul şi Sf. Cunuanie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) sau filmări ale unor scene de film. Spaţiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica rămâne desigur implicată in colaborarea cu cei care organizează asemenea acte culturale, dar doreşte respectarea graniţei între un spaţiu sacru şi un spaţiu secular pentru a evita amestecarea registrelor', a explicat Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu, pentru mediafax.ro.
Foto: Hepta.com
Mihaela Tudor
Citește și:
Rugăciunea către Sfântul Valentin. Toți îndrăgostiții trebuie să o rostească pe 14 februarie
De ce se face pomenirea morților sâmbăta și ce rugăciune trebuie să rostești în această zi?