Tu știai până când trebuie purtat MĂRŢIŞORUL? Vei avea GHINION dacă îl dai jos mai devreme

Luna martie este una dintre cele mai frumoase luni din an și le este dedicată în exclusivitate femeilor… Nu întâmplător este luna celor mai delicate și gingașe flori. Zilele de 1 și 8 martie sunt cele care dau mari bătăi de cap bărbaților, dar puțini știu, concret, multiplele semnificații ale mărțișorului transmise de-a lungul timpului din generație în generație. 

Încă din cele mai vechi timpuri, pe data de 1 martie, un mărţişor se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă. Şnurul de mărţişor era alcătuit din două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru. Acest șnur reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldură-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Şnurul trebuia să fie legat la mână, sau să fie purtat în piept. Acesta se purta de la data de 1 martie până când se arătau semnele de biruinţă ale primăverii: se aude cucul cântând, când înfloresc cireşii, când vin berzele sau rândunelele.

Abia atunci, mărţişorul trebuia scos de la mână și legat de un trandafir sau de un pom înflorit, pentru a aduce noroc. O altă posibilitate era aceea că șnurul de mărțișor putea să fie aruncat în direcţia de unde veneau păsările călătoare, în timp ce se rosteau următoarele cuvinte: „Ia-mi negretele şi da-mi albeţele'.

Alte legende celebre despre mărțișor

Unele legende populare spun că mărţişorul ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Odată cu trecerea timpului, însă, la acest şnur s-a adăugat o moneda de argint. Această monedă era asociată soarelui. Astfel, mărţişorul ajunge să fie un simbol al focului şi al luminii, deci şi al soarelui.

„Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet. Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească, ' spunea poetul George Coşbuc, într-un studiu dedicat mărţişorului.

Ulterior, cu banul de la şnur se cumpărau vin roşu, pâine şi caș proaspăt, conform crestinortodox.ro. Acest obicei se păstra deoarece trebuia ca purtătorii simbolului de primăvară să aibă faţa albă precum caşul şi rumenă precum vinul roşul.

„La început, atunci când va fi fost acest început, mărţişorul nu era mărţişor şi poate că nici nu se chema, dar fetele şi nevestele, care ţineau la nevinovăţia obrazului încă înainte de acest început, au băgat de seamă că vântul de primăvară le pătează pielea şi nu era nici un leac. Cărturăresele de pe vremuri, după care au venit cărturarii, făcând “farmece” şi făcând şi de dragoste, au învăţat fetele cu pistrui să-şi încingă grumazul cu un fir de mătase răsucit. Firul a fost atât de bun încât toate cucoanele din mahala şi centru ieşeau în martie cu firul la gât. Vântul uşurel de martie, care împestriţa pleoapele, nasul şi bărbia, se numea mărţişor şi, ca să fie luat răul în pripă, şnurul de mătase era pus la zintii de mart. Dacă mai spunem că firul era şi roşu, înţelegem că el ferea şi de vânt, dar şi de deochi, ' spunea Tudor Arghezi, despre istoricul mărţişorului în volumul „Cu bastonul prin Bucureşti'.

Este important de subliniat și faptul că la geto-daci, anul nou începea pe data de 1 martie. Așadar, luna Martie era prima luna a anului. Calendarul popular la geto-daci avea doar două anotimpuri: vara şi iarnă. Mărţişorul reprezenta un fel de talisman, care avea rolul de a purta noroc. Acesta era oferit de anul nou, când se făceau și urări de bine, sănătate, dragoste şi bucurie.

În zilele noastre, valoarea mărțișorului este mult diferită. Astăzi, un mărțișor poate fi confecționat din orice, în funcție de dorința celui care îl face, iar semnificația lui este diversă.

Citește și:

Obiceiuri și supersiții ciudate despre luna martie! Ce se întâmplă dacă tună şi fulgeră

8 martie, dezamăgire pentru comercianţii de flori: „Nu mai e ce-a fost! Înainte erau cozi de la prima oră'

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Este Ziua Femeii sau a Mamei? Ce trebuie să facă femeile în această zi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate