De ce se face pomenirea morților sâmbăta și ce rugăciune trebuie să rostești în această zi?

În fiecare an, credincioșii obișnuiesc să prepare bucate și să meargă la biserică pentru ca preotul să le sfințească, după care acestea sunt împărțite în amintirea persoanelor decedate. Pomenirea morților se face de fiecare dată în zilele de sâmbătă, dar puține persoane știu care este motivul pentru care a fost aleasă această zi a săptămânii.

De ce se face pomenirea morților sâmbăta?

În prima sâmbătă de dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, creștinii ortodocși îi pomenesc pe toți cei dragi care au trecut la cele veșnice. Această sărbătoare poartă denumirea de Sâmbăta Morților, dar în anumite zone ale țării mai este cunoscută și sub numele de Mosii de iarna. În această zi, gospodinele pregătesc colivă și diferite preparate, participă la slujba oficiată de preot, iar după acest moment, bucatele sunt împărțite celor nevoiași.

Chiar dacă este o tradiție respectată încă din cele mai vechi timpuri, puține persoane știu de ce se face pomenirea morților sâmbăta și nu într-o altă zi a săptămânii. Ziua de sâmbătă nu a fost aleasă în mod întâmplător. Acesta este momentul din săptămână în care Iisus Hristos a stat cu sufletul în iad, eliberându-i de acolo pe Adam și Eva și pe toți drepţii adormiţi, odată cu Învierea Sa, potrivit ortodoxia.me. Din acest motiv, s-a păstrat tradiția ca sâmbăta să fie ziua dedicată pomenirii morților.

Ce rugăciune trebuie să rostești de Sâmbăta Morților?

Pentru că este un moment în care ne îndreptăm gândurile către cei care nu mai sunt printre noi, în ziua pomenirii morților ar fi bine ca pe lângă bucatele pe care le împărțim în amintirea lor, să rostim și o rugăciune pentru sufletul celor adormiți, potrivit doxologia.ro.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Când începe Postul Paștelui 2018? Ce trebuie să faci în această perioadă

Este sau nu indicat să avem icoane în dormitor? Uite care este părerea preoților

De ce este bine să purtăm o cruciuliță la gât? Multe persoane nu știu acest lucru important

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate