Motivul pentru care unii oameni plâng după ce fac sex

plâng după ce fac sex

Despre dragoste și sex se spune că sunt bucurie. Așa și este, în realitate. Și, cu toate astea, foarte multe persoane recunosc că au experimentat, măcar o dată în viață, o senzație de melancolie, tristețe sau chiar depresie inexplicabilă după încheierea unei partide de amor. Care să fie motivul pentru care unii oameni plâng după ce fac sex?

Nu e nimic neobișnuit în astfel de manifestări, ba chiar sunt comune de vreme ce trec prin ele cam 46% dintre femei. Și cam 10% dintre bărbați.

Starea aceasta de anxietate de după sex nu are absolut nicio legătură cu calitatea actului în sine. Partenerul/partenera poate fi minunat/ă, relația dintre cei doi – perfectă, iar sexul – excelent. Și tot să se întâmple.

Nu e vorba de vreo cauză organică ci de una mai mult emoțională. Atât de puternică încât, în unele cazuri, femeia chiar plânge. Specialiștii au dat chiar și o denumire acestei tulburări: disforie postcoitală.

De ce unele persoane plâng după ce fac sex

Ce se întâmplă de fapt? Nu există o explicație universal valabilă, ci mai multe cauze, diferite. Însă niciuna nu este atât de gravă încât să pună în pericol relația, așa cum s-ar putea crede privită din exterior. Este mai degrabă o eliberare a tensiunii acumulate în timpul orgasmului.

Ar mai trebui precizat și faptul că sexul între parteneri se poate clasifica în mai multe categorii. Astfel, două persoane pot face sex nu numai din dragoste ci și din tristețe sau chiar furie, de împăcare sau de despărțire, la beție sau clandestin, pe ascuns, într-o relație interzisă.

Experții australieni în relații și medicină sexuală au adunat informații care se referă atât la bărbați cât și la femei și au încercat să găsească explicații disforiei postcoitale. Iată o bună parte dintre ele.

Nu ești pregătit/ă în exact acel moment

Acest lucru li se întâmplă cel mai adesea femeilor tinere. Ele experimentează emoții negative după sex atunci când, deși își iubesc partenerul, nu își doresc cu adevărat să facă sex exact atunci când el vrea acest lucru. Practic, nu sunt pregătite emoțional. Căci, orice s-ar crede, și pentru acest lucru este nevoie de pregătire…

Distanța emoțională din acel moment, lipsa unei conexiuni puternice, sunt explicații care 'stau în picioare'. Conexiunea emoțională înaintea celei fizice este absolut obligatorie pentru reușita actului și pentru starea de după acesta.

La fel de bine poate fi vorba și despre sentimentul că nu ești pregătită fizic pentru sex. Un nivel scăzut al stimei de sine, unele temeri pe care le ții ascunse ori un sentiment de vină, toate acestea pot declanșa starea de tristețe de după actul sexual.

Este doar o cauză biologică

Este posibil ca anxietatea resimțită după încheierea actului sexual să nu fie altceva decât pură biologie. Potrivit cercetătorului Robert Schweitzer, când faceți sex sunt eliberate tone de hormoni – în special dopamină și prolactină – care vă permit să fiți vulnerabili și să dați frâu emoțiilor adevărate.

După atingerea orgasmului, nivelul de dopamină al femeii scade, în timp ce nivelul prolactinei crește. Prolactina funcționează pentru a contracara dopamina și a opri dorința sexuală, iar aceasta poate continua să fie eliberată până la două săptămâni după orgasm! Deci, este posibil să fii tristă după sex din motive strict biologice!

Există conflicte interioare

Unele dintre ele pot fi generate de sentimentul acut al încălcării unor reguli morale. Poate fi vorba despre un sentiment de vină care să aibă legătură cu încălcarea unor norme religioase, ca de exemplu sexul în perioadele de post.

Sau de un sentiment de culpabilizare în cazul unei relații extraconjugale, când simți că trădezi partenera/partenerul sau legământul făcut acestuia/acesteia. Oricât ar părea de asumată infidelitatea – de vreme ce ea s-a consumat – mecanismele emoționale nu țin cont de acest lucru și se dezlănțuie, oricum.

Sentimentul de vină resimțit poate avea legătură cu propria persoană dar la fel de bine și cu „victima'. Chiar și atunci când nu o cunoști personal, dar știi că ea există, undeva. Tot un conflict interior este și atunci când, nemulțumită de aspectul său fizic, persoana în cauză aproape că nu înțelege de ce totuși își atrage partenerul/partenera din punct de vedere sexual și își imaginează răspunsuri și scenarii dintre cele mai nerealiste.

Lipsa sentimentului de siguranță

Anxietatea de după actul sexual mai poate avea ca și cauză lipsa sentimentului de securitate în relație. De obicei, acest lucru se întâmplă în relațiile întâmplătoare, pasagere, în aventurile în care nu se prefigurează un fundament solid și nici perspective.

O femeie care nu știe dacă relația va continua, dacă pentru cei doi există sau nu un viitor împreună, teoretic are toate motivele să resimtă insecuritatea. Și să se manifeste ca atare, chiar și după momentele plăcute petrecute împreună cu partenerul, în pat.

Este doar oboseala

Această situație descrisă în cele ce urmează se referă la bărbați. E drept, nu sunt mulți care plâng după actul sexual, dar stările de indispoziție sunt prezente în multe dintre cazuri. Chiar mai mult decât indispoziție: stări de tristețe, de aparentă nemulțumire, de retragere în sine, de absență.

Este binecunoscut și mult-hulit gestul bărbaților care, după încheierea partidei de sex, se întorc cu spatele la parteneră și adorm aproape instantaneu. În esență este vorba despre un consum fizic și emoțional epuizant pentru a ajunge la orgasm, ceea ce ar trebui înțeles și acceptat fără a face din el o dramă.

Atunci când e deja prea mult…

Indiferent de motivele pentru care se întâmplă să fiți deprimați după actul sexual, indiferent că este vorba de bărbat sau de femeie, nu este bine să ascundeți această trăire. Partenerul ar putea să își imagineze că e vorba despre cauze mai grave decât cele reale. Nu vă imaginați că ascunzând această problemă se va rezolva.

Discuțiile asupra acestui subiect e bine să fie purtate atât înainte cât și după actul sexual. În cazurile cu adevărat grave, când acest lucru se întâmplă cu o frecvență îngrijorătoare, este de preferat să se apeleze la un psihoterapeut.

Nu este exclus să fie vorba despre traume rămase în subconștient, traume care, nevindecate, pot pune în pericol o relație care avea toate datele de a fi, poate, relația perfectă.

Citeste si

Care este vârsta ideală pentru începerea vieții sexuale? Iată ce spune psihologul

Gesturi care spun' ce fel de viață sexuală ai

Cum îţi poţi îmbunătăţi viaţa sexuală

Sursa foto: shutterstock

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Dragoste & Sex