Cum alegi vinul la nuntă?

După ce ai spus marele 'DA' și ai început pregătirile de nuntă ai o listă lungă de lucruri care trebuie să iasă perfect. Știi cum vrei să arate rochia, ai ales florile preferate, ai rezervat o ședință de make-up profesionist și un fotograf. Toate aceste detalii sunt importante pentru tine însă pentru o petrecere reușită, trebuie să te gândești și la invitați. Asta înseamnă o locație superbă, muzică bună, mâncare delicioasă și, ai ghicit, vinuri pe măsură. Te-ai gândit cum alegi vinul la nuntă?

O femeie modernă nu mai lasă aceste aspecte în grija soțului, a părinților sau a nașilor. Doar nu vrei să te trezești că îți servești oaspeții cu vin acru, de la un unchi.

Ce este la modă?

Nunta trebuie să reflecte personalitatea și preferințele mirilor, dar există niște tendințe generale. De exemplu, în ultima vreme sunt preferate mâncărurile internaționale, cum ar fi cele asiatice. Porțiile sunt mai mici, dar mai sofisticate. Bucătăria românească este reinterpretată, cel puțin vizual, prin plating minimalist și colorat.

Vinurile trebuie să urmeze aceeași linie de rafinament. Sunt preferate din ce în ce mai mult gamele românești premium sau de import, obligatoriu îmbuteliate. Diferența la preț dintre acestea și opțiunile low-cost cu certificat de calitate (vin la cutie) este de aproximativ 5-10 lei/invitat.

În ultimii trei ani a crescut cererea de vinuri rosé, atât în sezonul cald cât și în cel rece. Pentru o nuntă memorabilă (și Instagramabilă) ar fi bine să aveți și cel puțin o etichetă de acest fel. Când cumpărați vinul sau faceți meniul alături de reprezentanții restaurantului, asigurați-vă că aveți mai mult vin alb decât roșu, mai ales în sezonul cald. Întotdeauna verificați politica de retur a sticlelor neconsumate.

Vinul poate să joace și rolul de invitație sau mărturie de nuntă inedită și delicioasă, dacă alegeți o etichetă personalizată.

Cum arată un meniu de vinuri pentru o nuntă wow?

Începeți cu alegerea unui spumant ușor pentru primirea invitaților. Poate fi un Prosecco sau chiar unul autohton, creat prin metoda Charmat, mai ieftin decât o șampanie. Continuați cu vinul alb sec dintr-un soi cunoscut, cum ar fi Sauvignon Blanc sau Feteasca Regală, excelente pentru aperitive și pește. Puteți avea și un alb demi-sec, de exemplu din Fetească Albă, Riesling sau Chardonnay, mai ales dacă aveți în meniu preparate în sos alb, foie- gras sau cocktailuri de fruste de mare. Pentru pește mai cărnos (ton/somon), puteți să alegeți un rosé sec, elegant, de Provence. Bineînțeles ca lângă preparatul de bază din carne roșie punem un vin roșu sec. În funcție de anotimp, vara se recomandă Pinot Noir sau Merlot, în timp ce iarna un Cabernet Sauvignon poate încinge spiritele si petrecerea. Feteasca Neagră e delicioasă oricând, mai ales lângă sărmăluțe. Pentru tort, fie alegeți tot un pahar de spumant, mai ales pentru cele 'Diplomat', sau un rosé demi-dulce, din Busuioacă pentru deserturile cu fructe și ciocolată.

În final, sus paharul! Să aveți, așa cum îmi place mie să le urez prietenilor, casă, dar și beci de piatră, să stea vinul bun la păstrat peste ani, alături de amintiri.

Silvia Plasca

Foto: Shutterstock

Citește și:

Crezi că a sosit momentul să faci un copil? Iată de ce trebuie să ții cont

Ce trebuie să știi despre suplimentele alimentare. Ce efecte secundare pot avea

Ce este podiatria și în ce situații ai nevoie de podolog

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii