Limba, saliva și gingiile ne trădează starea sănătății

Limba

Câteodată nu e nevoie de un control medical ca să ne dăm seama dacă suferim sau nu de o afecțiune. Este ajuns să ne uităm la anumite indicii. Limba, saliva și gingiile ne trădează starea sănătății

LIMBA – E cazul să-ți faci griji dacă are o culoare ștearsă

Probabil suferi de anemie feriprivă (caracterizată prin carența de fier), afecțiune cu care este diagnosticată una din cinci femei. Atunci când organismul tău nu are suficient fier – mineral care asigură producerea energiei și îți întărește sistemul imunitar – nu mai poate produce hemoglobină, pigment din globulele roșii care dau culoare limbii.

Soluție: Consumă legume verzi cu frunze, carne, fructe de mare și fasole și ia un supliment în doza recomandată de doctor. Dacă suspectezi că ești anemică, fă-ți urgent o hemoleucogramă completă.

SALIVA – E cazul să-ți faci griji dacă e densă sau vâscoasă

S-ar putea să suferi de xerostomie (uscăciune excesivă a gurii). De vină pot fi medicamentele (inclusiv cele pentru alergii, durere sau răceală), întrucât administrarea lor determină modificarea cantității de apă care circulă în celule și în afara acestora. Dacă nu este tratată, xerotomia poate determina căderea dinților, afecțiuni gingivale, infecții ale cavității bucale.

Soluție: Vorbește cu medicul de familie despre medicamentele pe care le iei și uscăciunea excesivă a gurii. De asemenea, bea cât mai multă apă, consumă gumă de mestecat fără zahăr, folosește o pastă de dinți pentru copii (are mai puține substanțe care usucă), evistă să folosești apă de gură ce conține alcool.

GINGIILE – E cazul să-ți faci griji dacă sunt retrase sau prezintă abcese de dimensiuni mici

E posibil să suferi de afecțiuni gingivale – circa 23% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 45 de ani se confruntă cu această problemă. Observă dacă îți sângerează gingiile sau ai abcese, în special în momentul periajului dentar. Acestea ar putea fi semnele unei infecții bacteriene. Afecțiunile gingivale ar putea indica, de asemenea, prezența diabetului.

Soluție: Mergi la dentist de două ori pe an pentru un periaj și detartraj complet. Roagă specialistul să-ți recomande produsele potrivite pentru igiena orală.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Plasturele contraceptiv cu microneedling ar putea împiedica instalarea sarcinii timp de șase luni

Cum scapi de gripă. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor

Ce analize medicale trebuie să faci în fiecare an

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate