Cum scapi de gripă. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor

cum scapi de gripă

Gripa debutează brusc și violent și se transmite extrem de ușor de la o persoană la alta. Modul în care debutează simptomele o diferențiază de răceală. Virusurile se transmit prin picături de salivă expulzate în timpul tusei sau printr-un contact apropiat cu o persoană contagioasă.

Copiii sunt mai expuşi, întrucât sistemul lor imunitar nu este încă pe deplin dezvoltat, iar viața în colectivitate (la şcoală) favorizează transmiterea virusurilor.

Cum scapi de gripă

Conform www.doctissimo.fr, gripa debutează brusc cu simptome precum: frisoane, febră ridicată, tuse, dificultate în respirație, dureri de cap, simptome care nu vin pe rând, ci toate deodată. Nu este deloc recomandat să iei tratament după ureche. Medicul este cel mai în măsură să te ajute în acest caz și să stabilească dacă este, într-adevăr, vorba de gripă sau de răceală, guturai, bronșită sau angină pectorală.

Ceea ce poți face acasă este să calmezi simptomele. Acest lucru îl poți face prin următoarele metode:

  • Odihnește-te mai mult decât de obicei. Dacă e nevoie, mergi la medic ca să obții un concediu medical. Odihna ajută sistemul imunitar să combată infecția;
  • Hidratează-te foarte bine. Poți bea apă sau alte lichide (ceaiuri, sucuri de fructe). Pe lângă faptul că hidratarea ajută la însănătoșire, consumul ridicat de lichide ajută mucusul să-și piardă din densitate și, astfel, să devină mai ușor de eliminat. Un umidificator va ajuta și el la fluidificarea secrețiilor de mucus;
  • Ia antipiretice (paracetamol), antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen, aspirină). Administrează-ți un singur tip de medicament și evită să asociezi antiinflamatoarele între ele;
  • Suflă-ți nasul frecvent pentru a-ți elibera căile respiratorii. Dacă ai nasul înfundat, desfundă-l cu ser fiziologic;
  • Fă gargară cu apă sărată pentru a calma durerea în gât.

Citește și Cum se manifestă gripa. Ce categorii de persoane sunt predispuse la această afecțiune

În formele grave sau atunci când apar complicații, poate fi nevoie de spitalizare. În niciun caz nu-ți administra medicamente antivirale fără acordul medicului.

 

Recomandări de care să ții seama dacă te-ai îmbolnăvit de gripă

Acum că ai aflat cum scapi de gripă, ține cont și de următoarele recomandări. Contribuie și ele la însănătoșirea ta și, în plus, limitează posibilitatea de a contamina alte persoane din anturajul tău:

  • limitează cât poți de mult contactul cu alte persoane
  • Acoperă-ți gura sau nasul de câte ori strănuți sau tușești
  • Folosește doar batiste de hârtie de unică folosință și aruncă-le la pubelele acoperite
  • Spală-ți mâinile de fiecare dată când strănuți sau tușești
  • Folosește măști chirurgicale. Pentru a fi cu adevărat eficiente, acestea ar trebui schimbate la fiecare 4 ore.

Cea mai bună metodă de evitare a gripei este vaccinul antigripal. Acesta reduce semnificativ răspândirea virusurilor gripale. Fiind o afecțiune contagioasă, cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât răspândirea ei va fi limitată. Vaccinul ajută organismul să dezvolte anticorpi împotriva virusurilor gripale. Anticorpii protejează organismul împotriva infecției cu virusurile incluse în vaccin.

Citește și Mesajul mamei bebelușului ucis de gripă: Gripa l-a omorât în doar 4 zile, i-a mâncat toate organele'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate