Ce analize medicale trebuie să faci în fiecare an

Investigatii medicale pe care trebuie sa le faci in fiecare an

Investigatii medicale pe care trebuie sa le faci in fiecare an

La început de an, mulți dintre noi își fac planuri. Pe lista lucrurilor importante, trecem și sănătatea. Un check-up complet al stării de sănătate ne poate asigura că totul este în regulă.

Îndemnul la analize de sânge anuale s-a transformat în investigații mai complexe care, făcute regulat, depistează din stadiu incipient orice eventuală afecțiune.

Vârsta ideală pentru a începe programele de investigații

Vârsta de 20 de ani este ideală pentru a începe programele de investigații și analize anuale recomandate adulților. Asta în contextul în care obezitatea, diabetul, infarctul și cancerul sunt boli grave care apar și la vârste tinere.

Depistate la început, pot fi vindecate sau ținute sub control mult mai ușor decât în stadii avansate. De aceea, se impun în primul rând testele generale de sânge care includ evaluarea glicemiei, colesterolului și a hemoglobinei.

Lista investigațiilor

Femeile tinere trebuie să adauge pe lista investigațiilor controlul ginecologic, ecografia vaginală, testul Babeș-Papanicolau și evaluarea ecografică a sânilor.

În cazul femeilor, înaintea vârstei de 40 de ani, se recomandă ecografia mamară. Acum, folosim scanarea volumetrică automată a sânului, care este o ecografie tridimensională. Este similară mamografiei: personalul medical captează imaginile, iar doctorii le interpretează. Această metodă oferă o mai bună vizibilitate a țesutului mamar. Este o metodă ultrasonografică avansată', recomandă medicul Gonca Gul Atalay.

După vârsta de 40 de ani, specialiștii recomandă în programele de check-up performante mamografia cu tomosinteză, care permite vizualizarea leziunilor chiar și de 1 mm.

În cazul bărbaților, se impune evaluarea glandei prostate, prin ecografie sau testele PSA avansate.

În plus, în cazul ambelor sexe, în funcție de eventualele probleme de sănătate și de vârstă, investigațiile se pot completa cu electrocardiograma, ecocardiografia, ecografia abdominală, colonoscopia, evaluarea tiroidei, a pielii, cu evaluarea prezenței sângelui ocult în fecale, măsurarea insulinei, a rezistenței la insulină, testarea pentru HPV, dar și cu măsurarea nivelului vitaminelor D și B 12.

În plus, medicii recomandă celor care fumează mai mult de 30 de pachete de țigări pe an o tomografie cu doză mică de radiații. Dacă se abandonează consumul de tutun, investigația trebuie făcută timp de 15 ani după renunțarea la fumat. Tomografia cu doză mică de radiații nu este destinată doar fumătorilor, ci și celor care au avut afecțiuni pulmonare, infecții, boli obstructive, astm, alergii, pentru că oferă o mai bună vizibilitate decât radiografia toracică.

Un alt organ țintă al programelor de check up este și ficatul, steatoza hepatică fiind frecventă. Pentru a investiga ficatul gras, se recomandă testele de sânge ale funcției ficatului, ecografia și eventuale investigații suplimentare dacă există suspiciuni de ciroză. Ecografia abdominală oferă informații și despre pancreas, iar dacă medicii constată ceva în neregulă, pot recomanda teste de sânge și efectuarea markerilor tumorali.

 

Foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate