Hobby-uri la care nu te-ai gandi

Arta mobilei pictate
Sa gasesti casa-atelier a Aureliei Pomponiu, pitita undeva la marginea Bucurestiului, nu este un lucru foarte greu. Primitoare si deschisa, "profesoara de frumos", cum i se mai zice, iti indica drumul, te ghideaza, te primeste cu drag.

De-abia dupa ce gasesti casa, incepe greul. Sa intelegi tehnica dupa care piese de lemn vechi de sute de ani -cufere, panouri, scaune, rame de icoane -, ascunse sub migala altor vremuri, cu fibra adusa la lumina de restaurarea manilor ei, devin mobile si se schimba in obiecte de arta pictate. Sa vezi finetea liniilor scobite de taisurile daltilor, formele unicat, culorile vii, nuantate delicat, ca niste petale de flori, si prospetimea miniaturala a picturii care umple incet-incet fiecare centimetru patrat.

Fiecare piesa de mobilier pictata de Aurelia este un unicat, fiindca niciuna nu seamana cu alta. Desenul lor e stravechi, cu inciziile acelea complicate, schimbatoare, prelungite din simbol in alt simbol si care uneori aduc a troita ori a talisman din timpuri uitate.

"Am simtit ca e timpul sa fac altceva"
Marturisesc ca, pentru mine, netalentatul, vechile canoane – dupa care alcatuirile din lemn se supun avalansei de culori delicate – sunt redesenate si completate pana la forma originala. Sunt ca un fel de ritual greu de inteles. Dar frumusetea nascuta din ele este o lume in sine. O lume fascinanta, cu care trebuie sa te obisnuiesti, pentru ca aici totul este semn.

Sunt acolo semne ale tuturor evenimentelor mari din viata unui om, ale vietii si ale mortii, semnele bucuriei si ale tristetii, ale Soarelui si Lunii, ale nuntii, ale nasterii, ale lui Dumnezeu. Linii-simboluri, adancite in fibra lemnului, unite, continuate, prelungite unele intr-altele, sapate si colorate in feluri nemaiintalnite.

"Am trecut de la tapiserie, care e specializarea mea, la mobila pictata atunci cand am simtit ca e timpul sa fac altceva, ca aceste creatii ale mele trebuiau sa-si gaseasca alt drum ca sa se exprime.

Cu lemnul eram apropiata de la Muzeul Satului, unde am fost repartizata cand am terminat Facultatea de Arte Plastice; era un material care ma atragea prin posibilitatile pe care mi le oferea."

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni