Scurt ghid pentru proiectarea unei băi perfect funcționale și elegante

Șantier, accesorii, țevi de scurgere, apă și multe abilități tehnice. Toate acestea sunt cuvinte care descriu renovarea băii și motivele pentru care mulți dintre noi preferăm să nu începem un astfel de proiect. Cu toate că este o sarcină dificilă, baia este unul dintre cele mai importante spații din locuință și este foarte atent observată mai ales atunci când avem oaspeți sau când ne decidem să o vindem.

Așadar, indiferent cât de greu vi se pare un astfel de proiect, cu un plan bine stabilit vei reuși să creezi un spațiu funcțional și în același timp confortabil și perfect pentru un mic răsfăț.

Stabilește piesele elementare

Planul de renovare al băii trebuie să înceapă cu piesele esențiale pe care le dorești, pentru că acestea vor avea o influență puternică asupra întregului proiect. Gândește-te dacă vrei o cabină de duș sau o cadă cu spațiu de depozitare pentru jucării. De asemenea, ia în calcul și ce chiuvetă vei folosi și studiază oferta de lavoare. Acesta este foarte important în designul băii și, în funcție de spațiul de care dispui, poți opta pentru o piesă ovală, trapezoidală sau dreptunghiulară, încastrată în blat sau tip stativ, modernă sau tradițională. De asemenea, ia în calcul dacă vrei sau ai loc să instalezi un bideu.

Măsoară atent suprafața

Este esențial să evaluezi cât se poate de bine spațiul și să stabilești unde vrei să fie poziționată fiecare piesă sanitară. Măsoară cu atenție deoarece dimensiunile sunt vitale și orice mică greșeală poate afecta aspectul încăperii. Mai mult, poți decupa la scară mică formele tuturor elementelor care vor face parte din design, precum mașină de spălat, cadă și lavoar, și să le aranjezi până găsești varianta cea mai potrivită pentru tine.

Apelează la un expert

Dacă o renovare completă este un proiect mult prea dificil pentru tine și ți-ar lua foarte mult timp să-l proiectezi, nu te sfii să apelezi la experți în design interior. Nu doar că vor veni cu idei inovatoare și idei pentru spații de depozitare ingenioase, dar îți vor povesti și despre cele mai noi și moderne materiale apărute pe piață. În plus, te vor ajuta să maximizezi spațiul și să eviți anumite greșeli care s-ar putea dovedi extrem de costisitoare. 

Adoptă un stil

Chiar dacă pare complicat și oferta este extrem de tentantă, încearcă să alegi un singur stil. Fie că îți dorești o baie tradițională, modernă sau rustică, fii sigur pe alegerea ta și cumpără toate produsele în același stil. De asemenea, ia în calcul să renunți la faianță și să mergi pe varianta unei vopsele, aceasta fiind mai puțin costisitoare și chiar mai versatilă.

Fii realist privind spațiul

Știm cât de tare ți-ar plăcea acea chiuvetă dublă încastrată în blat, dar dacă ocupă prea mult loc, atunci poate ar trebui să cauți ceva mai mic. În timp, vei aprecia mai mult spațiul de manevră pe care îl vei avea decât frumusețea unei piese sanitare. De asemenea, atunci când proiectezi baia, gândește-te la toate locurile pe care le-ai putea transforma în mici spații de depozitare. Vei avea nevoie pentru a păstra detergenții și produsele de curățenie.

Alege luminile potrivite

Lumina este un element vital pentru orice încăpere, mai ales pentru baie, acolo unde ne aranjăm și ne pregătim pentru școală, serviciu sau plimbare. Așadar, gândește-te cum poziționezi becurile și lămpile astfel încât să ai suficientă lumină, dar în același timp să ai și posibilitatea de a modifica intensitatea.

Și, cel mai important aspect, stabilește un buget foarte clar pentru acest proiect. Indiferent cât de greu ți se pare, calculează totul foarte bine și apoi adaugă un plus de aproximativ 20% pentru eventualele probleme neprevăzute care pot apărea. Astfel, îți va fi mult mai ușor să gândești și să alegi rațional pe parcursul proiectului.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Decoratiuni