Hobby-uri la care nu te-ai gandi

Creatorii de frumos sunt, in adancul inimii lor, niste copii mari. In fiecare dintre ei exista cate un loc tainic, unde se simt cu adevarat acasa. Pentru ei, asta inseamna creatie.

"Arta sufletului hartiei"
Marturisesc ca, pana nu demult, origami insemna pentru mine doar numele vag al unei tehnici de pliat bucati de hartie. Mai mult, o treaba pentru copii.

Adica o activitate care nu-ti da prea mari batai de cap, fiindca e destul sa tii minte niste cifre. Cate indoituri faci la stanga si cate la dreapta si gata figura: o barcuta, un coif sau mai stiu eu ce. De aceea, cand am auzit ca exista cursuri unde chiar inveti origami, ca la scoala, m-am mirat putin. Apoi am aflat ca exista maestri internationali si chiar creatori de origami, oameni care inventeaza modele de indoire a bucatilor de hartie, modele matematice, cu scheme geometrice complicate, din care rezulta adevarate sculpturi in hartie, piese-bijuterii, la care se lucreaza luni intregi si care se vand pe mii de dolari, in colectii particulare. Atunci uimirea mea a devenit curiozitate si am vrut neaparat sa o cunosc pe Eugenia Barbu – artist papusar la Teatrul "Tandarica" – singura "sensei origami" din Romania, adica maestra in "arta sufletului hartiei".

Ca intr-un joc fabulos si complicat…
Eugenia este o doamna gratioasa, subtire si fragila care, aparent, nu iese cu nimic din obisnuit. Are putin peste 33 de ani, dar nu-si arata deloc varsta. Temperament de actrita, vorbeste frumos si insufletit, cu gesturi largi si privirea neastamparata despre pasiunea ei, pregatind foile mari de hartie si urmarita atent de ochii lui Eugeniu cel mic, care acum invata sa gangureasca.

Incaperea arata de parca in mijlocul ei a explodat o bomba de culori. Risipite peste tot – pe masa, pe computer si pe toata podeaua -, zeci de bucati de hartie, mari si mititele, care cu pete, cu buline si cu dungi, desenate in filigran sau cu suprapuneri transparente, mai groase, cat coala de scris, ori subtiri cat foita de tigara, amestecate intr-o simfonie de nuante. Rosu, mult albastru si verde, cafeniu ca hartia de orez, galben-pai si roz-ciclamen. Toate indoite in forme ciudate, inchipuind animale, masti, capete, castele cu turnulete, miscari neduse pana la capat, coarne, flori, figuri geometrice imbinate, completate, prelungite una intr-alta, ca intr-un joc fabulos si complicat.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni