Shiatsu si stretching pentru cap
1. Pe crestetul capului, de-a lungul liniei de la frunte spre ceafa, se imagineaza sase puncte, pe care se exercita presiune, cu degetele aratator, mijlociu si inelar de la fiecare mana. Se porneste dinspre frunte spre ceafa, apasandu-se timp de trei secunde pe fiecare punct, perpendicular pe suprafata capului.
2. Cu degetele asezate in acelasi mod, apasa pe ceafa, in acea mica depresiune de la baza craniului. Exercita presiune timp de trei secunde.
3. Cu palmele asezate pe crestetul capului si cu degetele intrepatrunse, misca pielea dinspre frunte spre ceafa de trei ori, apoi dreapta-stanga. In continuare, cu palmele pe ceafa si cu degetele asezate la fel, executa miscari cu tot cu scalp, in sens orizontal si vertical. Pe parcursul exercitiului se exercita si o usoara presiune, iar durata unei deplasari este de o secunda.
|
![]() |
4. Du degetele ambelor maini la radacina parului, apasa usor si apoi trage in sus suvitele de par, deplasand mainile din loc in loc, pe toata suprafata capului. Continua sa-ti "smulgi" ritmic parul, timp de doua-trei min., apoi ravaseste-l si aplica scurte miscari de vibratie si frictiune pe intreg scalpul.
Shiatsu si stretching pentru fata
1. Apasa simultan, cu degetele aratator, mijlociu si inelar de la ambele maini, sase puncte situate vertical pe frunte. Preseaza cate trei secunde pentru fiecare exercitiu. Repeta miscarile pentru trei puncte situate pe o linie orizontala deasupra fiecarei sprancene, tot cate trei secunde. |
![]() |
2. Cu buricele degetelor asezate pe frunte, ca in prima parte a exercitiului precedent, exercita presiune, alunecand in lateral, spre linia parului. Ramai asa zece secunde, relaxeaza degetele si repeta de trei ori. In acelasi mod, "netezeste" fruntea pe orizontala, spre tample. |
![]() |
Shiatsu si stretching pentru fata
![]() |
3. Ochiul este inconjurat de sase puncte shiatsu (situate, asa cum se vede in desenul alaturat, pe marginea osoasa a orbitei). Apasa cu buricul degetelor, timp de trei secunde, fiecare din aceste puncte, simultan, la ambii ochi. Atentie sa nu apesi pe globul ocular! 4. Freaca palmele, puternic, una de alta si aplica-le apoi imediat pe pleoape, fara sa apesi, timp de zece secunde. 5. Roteste usor globii ambilor ochi, mai intai de zece ori la stanga, apoi de zece ori la dreapta. Repeta apoi, intr-un ritm cat mai rapid. |
Zona umerilor si cea a toracelui
1. Apasa succesiv trei puncte situate pe spate, sub linia umerilor, ca in desenul alaturat. Presiunile se efectueaza pe stanga si pe dreapta, simultan, timp de cinci secunde pentru fiecare punct, repetandu-se de trei ori. 2. Inclina capul la dreapta, concomitent prinde pe la spate incheietura mainii stangi cu mana dreapta si trage in jos. |
![]() |
3. In picioare sau sezand, lasa bratele sa atarne in mod firesc. Ridica umerii, cat mai sus posibil, mentine pozitia zece secunde, dupa care coboara-i brusc. Repeta de trei ori, apoi trage in jos de cate un brat – intai de cel drept, apoi de cel stang – timp de cinci secunde pentru fiecare.
4. Adu simultan ambii umeri in fata, cat mai mult posibil. Mentine pozitia timp de cinci secunde, apoi trage umerii cat mai mult in spate. Mentine cinci secunde si repeta succesiunea miscarilor. Dupa aceea, roteste umerii inapoi de cinci-zece ori.
5. Prinde mainile la spate, in diagonala, in cunoscuta pozitie cu dreapta trecuta pe deasupra umarului si stanga venind de jos. Mentine cinci-zece secunde, revino lent, relaxandu-te, si repeta miscarea inversand pozitia bratelor.
6. Du inapoi bratele intinse si intrepatrunde degetele, cu palmele spre interior. Simultan, impinge pieptul inainte. Mentine aceasta pozitie timp de zece secunde, apoi relaxeaza-te. Repeta de trei ori si incearca miscarea si cu palmele spre exterior.
7. Tinand picioarele lipite, asaza-te in dreptul unei usi, cu spatele la aceasta. Intinde bratele inapoi, apuca cu mainile rama usii, de fiecare parte, si inclina-te in fata, cat mai mult posibil, mentinand picioarele in acelasi loc si genunchii intinsi. Ramai in aceasta pozitie 15 secunde si repeta de trei ori.
Zona cervicala
1. Asaza mainile, cu degetele intrepatrunse, pe ceafa, apasa si efectueaza urmatoarele miscari
|
![]() |
2. Cu ambele maini pe crestet, exercita o presiune in jos, contractandu-ti muschii gatului, ca si cum te-ai impotrivi acestei presiuni, de trei ori cate zece secunde. Se fortifica astfel muschii gatului, cei ai umerilor si ai bratelor, miscarea ajutand si la ameliorarea durerilor de cap.
3. Aplica simultan aratatorul, mijlociul, inelarul si degetul mic de la fiecare mana de-o parte si de alta a coloanei vertebrale, pe ceafa, in punctele care coincid cu cele din desen. Apasa timp de trei secunde si reia exercitiul.
4. Cu spatele sprijinit de spatarul scaunului si palmele pe ceafa, exercitand o presiune puternica, apleaca-te treptat in fata, mentine pozitia zece secunde si revino lent. Repeta de zece ori. Apoi apleaca capul spre spate, lent, mentinand pozitia zece secunde si revino. Repeta de trei ori. |
![]() |
In partea a doua a articolului veti gasi exercitii pentru brate, coloana vertebrala si picioare. de Mirela Gloria Gruia, kinetoterapeut.
Foto: Mihaela Dumitru
Desene: Alina Miron