EXCLUSIV AVANTAJE Femeia la 40 de ani

Adelina Păsat

Adelina Păsat, managerul unei companii ce comercializează produse dietetice și BIO, este mai mult decât chipul de pe copertă, este femeia care a descoperit formula secretă a echilibrului dintre carieră și familie, cea care a surprins minunat, în câteva cuvinte, misiunea revistei: „Am acceptat provocarea Avantaje pentru a-mi demonstra mie, dar și altor femei că 40 de ani este momentul deplinei maturități emoționale, apogeul frumuseții și al deplinei încrederi în sine'.

Ai avut de la început obiectivul de a crea într-o zi propria companie sau asta a venit pe parcurs?

Am început să lucrez destul de devreme, încă de la 18 ani, în paralel cu facultatea, după ce în timpul liceului avusesem mai multe colaborări în zona de jurnalism cu ziarul Tineretul Liber, cu Radio Tinerama și cu revista Salut. Ulterior, după terminarea studiilor, obiectivul meu principal a fost acumularea unei experiențe relevante în zona de comunicare și marketing în companii precum Orange, Henkel sau Germanos Telecom, unde am ocupat poziții de middle și top management.

Abia după ce am devenit mamă, mi-am dorit mai multă libertate, din toate punctele de vedere: libertate financiară, flexibilitatea programului sau posibilitatea de a-mi pune în practică cele mai îndrăznețe idei. Soțul meu făcea deja de câțiva ani antreprenoriat în construcții.

Deși era debutul crizei, am sesizat împreună oportunitatea unei noi nișe de piață: produsele dietetice și BIO, așa că am hotărât sa investim toți banii din vânzarea apartamentului în care stăteam, să ne mutăm temporar la mama (am stat aproape 8 luni până ne-am cumpărat și amenajat un nou apartament, cu un credit) și să pornim împreună în această aventură.

Astăzi, la fix 13 ani de la start, putem spune că am reușit să contribuim și noi la schimbarea obiceiurilor alimentare ale românilor prin oferirea unor alternative dietetice și BIO care să ajute la menținerea sau recăpătarea stării de bine. Câțiva ani mai târziu am lansat o a doua companie, agenția de comunicare digitală BUZZStore.ro, pionier și ea în zona de micro-influencer marketing, ce numără azi peste 100.000 de membri și care este din ce în ce mai solicitată de companii pentru campanii de comunicare în social media.

Dacă, într-o zi, unul dintre angajații tăi ți-ar spune că pleacă pentru a-și face propria companie, ce i-ai spune?

I-aș spune să o facă dacă se simte pregătit să-și asume atât succesul, cât și potențialul eșec. În România, 6 din 10 afaceri mor în primii 2-3 ani de activitate, iar, la 10 ani, rata de succes, și mă refer aici la profit constant, este sub 10%. Pentru a reuși este esențial nu doar să urmărești succesul financiar.

În primii 2-3 ani nu am luat niciun ban din firmă, ne-am limitat cât am putut cheltuielile pe plan personal, pentru că ne dădeam seama că firma are nevoie de stabilitate și investiții continue pentru a se dezvolta. Mai important decât profitul, pentru mine a fost dorința de a construi și, nu în ultimul rând, de a mă bucura de tot acest parcurs.

Ai simțit vreodată, în activitatea profesională și în afaceri, că ești privită cu neîncredere pentru că ești femeie?

Din fericire, trăim într-o epocă în care a fi femeie manager sau antreprenor nu mai este o raritate, ba dimpotrivă, aş putea spune. Ce-i drept, am simțit în parcursul meu profesional, ca angajat, că pozițiile de top sunt în continuare rezervate în majoritatea cazurilor bărbaților, dar cred că, dacă o femeie își setează acest obiectiv, nimic nu o poate opri.

Dar aceasta vine cu un cost… de cele mai multe ori, prin pierderea feminității, la toate nivelurile (familie, grija fața de sine etc.). Important e să ni le asumăm, dacă decidem să mergem pe acest drum.

Cum reușești să câștigi încrederea și interesul partenerilor externi, având dezavantajul că vii dintr-o țară cu o piață mică și instabilă?

În primul rând, prin seriozitate și apoi prin rezultate. An de an livrăm vânzări din ce în ce mai mari, creştem numărul de clienți și lansăm noi game pe piață. Numeric, România este cea mai interesantă piață din Europa de Est. Ce-i drept, puterea de cumpărare este încă inferioară, dar mulți producători europeni și nu numai își doresc extinderea în România. Mai greu de explicat partenerilor noștri este partea de instabilitate politică, economică.

Ai trei copii. Cum e să ai, în total, patru băieți în casă?

Să fiu sinceră, mi se pare că sunt minoritară doar când e Liga Campionilor și băieții se uită la meciuri. În rest, suntem o echipă. Eu, una, m-am adaptat: sunt mult mai orientată spre jocuri și sporturi, accept că un limbaj ușor neconvențional sau o încăierare între cei mici face parte din modelul de transformare a băieților în bărbați…

Copiii fac destul de mult sport și încerc să țin și eu pasul cu ei. Spre exemplu, acum 4 ani am învățat să merg pe bicicletă (la peste 35 de ani) din dorința de a merge împreună în drumeții. Provocările există. Zi de zi. De la a respecta preferințele culinare ale fiecărui membru al familiei și până la a aloca suficient timp fiecăruia dintre cei patru.

Și totuși, cum împaci cariera cu familia?

Nu este ușor. E ca o permanentă încercare de a merge pe sârmă fără a cădea în hăul de dedesubt. Câteodată te înclini mai mult spre business: stai mai multe ore la birou, ratezi ședințele cu părinții, ești în deplasare, lucrezi seara și de acasă sau în weekend, ai nopți nedormite căutând soluții.

Alteori îți iei câte o zi liberă și mergi la film în mijlocul zilei cu copiii, pleci mai târziu la birou pentru a-l ajuta pe unul dintre ei să învețe pentru teză sau pentru a găti ceva gustos pentru cină. Important, la finalul săptămânii, este să fiu mulțumită cu alegerile făcute.

Cât timp liber îți rămâne și cum faci să-l folosești la maximum?

Conceptul ăsta de timp liber mi se pare din ce în ce mai volatil în agitația cotidiană. Aș prefera, în schimb, să îl numesc timp pentru mine. În fiecare zi am puţin timp (și) pentru mine. Măcar jumătatea de oră de lectură înainte de culcare, un ritual pe care îl am de-o viață.

Mai există temeri?

Există și vor exista, probabil, întotdeauna. Deși iubesc schimbarea și realizez cât de omniprezentă este în epoca noastră, o abordez cu prudență. Poate acesta este și unul din secretele din spatele succesului meu profesional: am preferat întotdeauna pașii mici, siguri, dar abordarea a fost îndrăzneață, acolo unde puțini s-au aventurat.

Apoi mai sunt și fricile de zi cu zi: sănătatea mea și a celor dragi, realizările copiilor, teama de a nu da greș ca părinte, soție, fiică sau prietenă.

Se spune că femeia la 40 de ani și-a învins demonii tinereții, știe cine este și cum să obțină tot ce-și dorește… E adevărat?

Am acceptat provocarea Avantaje tocmai pentru a-mi demonstra mie, dar și altor femei că 40 de ani este momentul deplinei maturități emoționale, apogeul frumuseții și al deplinei încrederi în sine. Este vârsta la care, dacă luăm deciziile corecte pentru noi, a doua parte a vieții va fi mai lipsită de griji: ne putem păstra mai mult timp sănătatea și frumusețea, putem menține armonia familială, ne putem asigura financiar pentru pensie, etc.

Este vârsta la care am realizat care ne sunt punctele tari (pe care încercăm să le folosim în favoarea noastră), dar mai ales care ne sunt limitele (pe care încercăm să le depășim). Pe scurt, este cea mai frumoasă vârstă: tu cu tine, fără compromisuri, fară limite autoimpuse.

Citește și 

EXCLUSIV AVANTAJE Bianca Mereuță a deschis prima bibliotecă privată din România

EXCLUSIV AVANTAJE Cristina Călugăru ne învață să atragem succesul în viața noastră. Tehnicile care ne ajută să ne transformăm visurile în realitate

EXCLUSIV AVANTAJE Lucinda Riley scrie cărți pentru inimă și suflet

Autor: Mihaela Serea

Foto: Mihai Dăscălescu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje