Cum tratăm dependenţa de internet

dependența de internet

Evoluția tehnologiei nu poate fi nici oprită, nici încetinită. Ne adaptăm din mers. Dar nici fizic, nici mental nu ne putem schimba atât de repede.

Ai fost recent la Muzeul „Grigore Antipa'? Pe lângă renovarea clădirii și restaurarea exponatelor, muzeul a fost accesibilizat pentru nevăzători și pentru persoane cu handicap locomotor și, în aceeași linie de îmbunătățiri care țin pasul cu vremea, a fost dotat cu niște console touchscreen care oferă informații despre speciile expuse, cum ar fi
caracteristicile biologice și ariile de răspândire.

Remarcabilă este rapiditatea cu care copiii de 4-5 ani își dau seama cum să le folosească, în timp ce părinții privesc uimiți și încurcați. E ceva rău în asta? Din ce moment intervine pericolul în utilizarea tehnologiei informatice?

Dependența de tehnologie

Atât timp cât tehnologia este în slujba omului, ea este un lucru bun, nu-i așa? Accesul rapid la informația selectată,
comunicarea în timp real, stocarea de informație compactă, operarea complexă – de la simpla scriere până la efectuarea de intervenții chirurgicale de la distanță – ne îndreptățesc să considerăm tehnologia o binefacere.

Dacă, însă, ne acaparează clipă de clipă în mod neproductiv, consumând din timpul destinat studiului, muncii, odihnei sau relațiilor interumane, iată, am dat de zona periculoasă.

Dacă ajungem să consultăm compulsiv afișajul telefonului imobilizându-ne spatele, ceafa și brațele până la durere și forțându-ne ochii până la lacrimi, înseamnă că am atins deja pragul dependenței.

Cum se tratează dependența fără terapie? Să încercăm un exercițiu de câteva zile, în vacanță – s-ar putea dovedi mai ușor decât credem. Este, oare, necesar să fim tot timpul conectați?

Citește și Ești dependentă de tehnica modernă?

Internetul și depresia

Cercetătorii de la Psychological Sciences din Leeds, Marea Britanie, au pus depresia în legătură cu timpul excesiv
petrecut pe internet. Ei au constatat că participanții la studiu care utilizau internetul un timp îndelungat accesau
cu predilecție site-urile dedicate pornografiei, jocurilor și socializării.

Cercetătorii au concluzionat că activitățile de acest tip tind să înlocuiască relațiile din viața reală și duc treptat la depresie. Se poartă, încă, o dezbatere în jurul întrebării: depresia este cauza sau efectului abuzului de internet?

Un studiu publicat în revista „Arhivele medicinei pediatrice și de adolescenți observă că depresia, ADHD și fobiile sociale cresc șansele de utilizare excesivă a internetului.

Dependența de internet afectează sănătatea fizică

„Timpul excesiv petrecut pe internet duce la deprinderi sedentare, creștere în greutate și deteriorarea condiției fizice.
Alte simptome pot include sindromul de tunel carpian, ochii uscați, scăderea calității igienei personale, migrenă, dureri de spate, spune Maressa Hecht, de la Harvard Medical School.

Fără internet în dormitor

Apropo de copii, cu ei e simplu. Impune o regulă: fără telefoane, fără tabletă, fără laptop în dormitor. Dacă în camera lor există un calculator desktop care nu poate fi mutat, măcar asigură-te că se respectă ora de culcare. Oprește routerul de internet seara și toată lumea va dormi liniștită.

Citește și Cum îți protejezi copilul de informațiile periculoase de pe internet

Măsura aceasta vine la pachet cu una pe care trebuia s-o fi luat de mult: fără televizor în dormitor.

Fără internet, pur și simplu

Nu ține telefonul conectat la internet decât în timpul strict necesar pentru a-ți accesa e-mailul sau pentru a căuta o informație.

Oprește conexiunea când stai la masă, când te întâlnești cu prietenii și, mai ales, când mergi la culcare. Dacă nu-ți mai atrag atenția și nu te mai întrerup semnalele sonore de tot felul, ai șanse să uiți pentru o vreme de internet.

Te vei întreba după un timp de ce te simți atât de bine și cum de ți-a tihnit ora de relaxare, de plimbare sau de taifas.

Citeşte continuarea pe pagina următoare

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate