Cum tratăm dependenţa de internet

dependența de internet

dependența de internet

Evoluția tehnologiei nu poate fi nici oprită, nici încetinită. Ne adaptăm din mers. Dar nici fizic, nici mental nu ne putem schimba atât de repede.

Ai fost recent la Muzeul „Grigore Antipa'? Pe lângă renovarea clădirii și restaurarea exponatelor, muzeul a fost accesibilizat pentru nevăzători și pentru persoane cu handicap locomotor și, în aceeași linie de îmbunătățiri care țin pasul cu vremea, a fost dotat cu niște console touchscreen care oferă informații despre speciile expuse, cum ar fi
caracteristicile biologice și ariile de răspândire.

Remarcabilă este rapiditatea cu care copiii de 4-5 ani își dau seama cum să le folosească, în timp ce părinții privesc uimiți și încurcați. E ceva rău în asta? Din ce moment intervine pericolul în utilizarea tehnologiei informatice?

Dependența de tehnologie

Atât timp cât tehnologia este în slujba omului, ea este un lucru bun, nu-i așa? Accesul rapid la informația selectată,
comunicarea în timp real, stocarea de informație compactă, operarea complexă – de la simpla scriere până la efectuarea de intervenții chirurgicale de la distanță – ne îndreptățesc să considerăm tehnologia o binefacere.

Dacă, însă, ne acaparează clipă de clipă în mod neproductiv, consumând din timpul destinat studiului, muncii, odihnei sau relațiilor interumane, iată, am dat de zona periculoasă.

Dacă ajungem să consultăm compulsiv afișajul telefonului imobilizându-ne spatele, ceafa și brațele până la durere și forțându-ne ochii până la lacrimi, înseamnă că am atins deja pragul dependenței.

Cum se tratează dependența fără terapie? Să încercăm un exercițiu de câteva zile, în vacanță – s-ar putea dovedi mai ușor decât credem. Este, oare, necesar să fim tot timpul conectați?

Citește și Ești dependentă de tehnica modernă?

Internetul și depresia

Cercetătorii de la Psychological Sciences din Leeds, Marea Britanie, au pus depresia în legătură cu timpul excesiv
petrecut pe internet. Ei au constatat că participanții la studiu care utilizau internetul un timp îndelungat accesau
cu predilecție site-urile dedicate pornografiei, jocurilor și socializării.

Cercetătorii au concluzionat că activitățile de acest tip tind să înlocuiască relațiile din viața reală și duc treptat la depresie. Se poartă, încă, o dezbatere în jurul întrebării: depresia este cauza sau efectului abuzului de internet?

Un studiu publicat în revista „Arhivele medicinei pediatrice și de adolescenți observă că depresia, ADHD și fobiile sociale cresc șansele de utilizare excesivă a internetului.

Dependența de internet afectează sănătatea fizică

„Timpul excesiv petrecut pe internet duce la deprinderi sedentare, creștere în greutate și deteriorarea condiției fizice.
Alte simptome pot include sindromul de tunel carpian, ochii uscați, scăderea calității igienei personale, migrenă, dureri de spate, spune Maressa Hecht, de la Harvard Medical School.

Fără internet în dormitor

Apropo de copii, cu ei e simplu. Impune o regulă: fără telefoane, fără tabletă, fără laptop în dormitor. Dacă în camera lor există un calculator desktop care nu poate fi mutat, măcar asigură-te că se respectă ora de culcare. Oprește routerul de internet seara și toată lumea va dormi liniștită.

Citește și Cum îți protejezi copilul de informațiile periculoase de pe internet

Măsura aceasta vine la pachet cu una pe care trebuia s-o fi luat de mult: fără televizor în dormitor.

Fără internet, pur și simplu

Nu ține telefonul conectat la internet decât în timpul strict necesar pentru a-ți accesa e-mailul sau pentru a căuta o informație.

Oprește conexiunea când stai la masă, când te întâlnești cu prietenii și, mai ales, când mergi la culcare. Dacă nu-ți mai atrag atenția și nu te mai întrerup semnalele sonore de tot felul, ai șanse să uiți pentru o vreme de internet.

Te vei întreba după un timp de ce te simți atât de bine și cum de ți-a tihnit ora de relaxare, de plimbare sau de taifas.

Citeşte continuarea pe pagina următoare

Citește offline

Dacă ai optat, deja, pentru un e-reader și dacă ți-ai găsit cărțile dorite în format electronic, înseamnă că te situezi în
punctul cel mai favorabil lecturii: ai scăpat de inconvenientele de ordin fizic ale cărții tipărite, dar nu te-ai ales cu dezavantajele optice ale cititului pe monitor sau pe tabletă.

Un e-reader se bazează pe o tehnologie specială care face ca afișajul să nu emită lumină și să nu aibă reflexii. Este ca și cum ai citi pe hârtie. Cu avantajul adaptabilității la necesitățile și preferințele cititorului. În primul rând, mărimea corpului de literă este reglabil.

Apoi se pot pune semne, se pot face note, iar e-readerul tău va ști întotdeauna unde ai rămas cu lectura și exact acolo se va deschide. În plus, poți stoca o întreagă bibliotecă municipală în memoria lui.

Deci, dacă ești un om al tehnologiei și vrei să protejezi pădurile, aceasta este soluția pentru lecturile tale.

Ce-ar fi să dai un telefon?

E ziua unei prietene, a unei colege de școală sau a unei rude din alt oraș? Sau te întrebi, pur și simplu, ce mai face o
persoană cu care te vezi rar? Ce-ar fi să-i dai un telefon în loc să postezi poze făcute de alții, cu texte elegante, dar oarecum eliptice, în ideea că vor fi citite și de alții?

Facebook este spațiu public, deci nu oferă intimitate. Sună-ți prietena de departe, regăsită după douăzeci de ani pe
Facebook. Sau întâlniți-vă, opriți telefoanele și priviți-vă în ochi, ca altă dată.

Fii mai tare ca internetul

IMAGINE

O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. Nu se știe cine a spus-o prima dată, dar acest adevăr a intrat în patrimoniul universal de înțelepciune. Poartă cu tine fotografii care să ilustreze ceea ce povestești. Evident, stocate
în telefon.

CONTINUITATE

În mesajele scrise putem să ne ducem ideile până la capăt fără să fim întrerupți și fără să vedem plictiseala sau lipsa de concentrare pe chipul celuilalt. Când stai de vorbă față în față, taci și ascultă, caută să reții și să înțelegi.

SELECȚIE

În căutările pe internet fiecare își alege strict informația necesară în momentul respectiv, sau așa ar fi de dorit. Nu insista să le vorbești celorlalți pe teme care nu-i interesează sau pe care nu le pot înțelege, având studii și profesii diferite.

MANUALITATE

Simpla butonare poate să facă multă plăcere. Plimbarea pe ecran a iconițelor, deschiderea și închiderea aplicațiilor pot fi îndeletniciri compulsive ale unui om hiperactiv. Ia-l la o plimbare, la jogging sau la biliard.

DIVERTISMENT

Muzică, bancuri, animale drăgălașe, umor involuntar, fotografii din natură, curiozități, chiar și filme – pe toate le oferă internetul. De ce nu le-ai urmări cu familia, pe ecranul televizorului? Îți trebuie doar un cablu de legătură.

GRATIFICAȚIE

Un gadget nou e visul multor adolescenți, dar și al multora dintre noi, adulții. Un model nou de smartphone e un cadou pe care să-l oferi, sau să ți-l oferi cu sau fără ocazie specială. Oferă altceva, mai ieftin, dar mai prețios.

DIVERSITATE

Tematica internetului este infinită și nici nu mai știi uneori de la ce ai pornit, cum ai mers din link în link și cum ai
ajuns la cu totul și cu totul altceva. Folosește-ți imaginația în weekendurile cu familia și propune multe și mărunte.

Autor: Mihaela Serea

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate