Esti dependenta de tehnica moderna?

E greu de conceput viata fara telefon mobil, e-mail sau conexiune la internet. S-ar parea ca in ultimul timp tot mai multe femei sunt dependente de SMS-uri, internet si forumuri virtuale. Te numeri printre ele?

Pentru multi dintre noi folosirea telefonului mobil, (devenit simbol social atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti!), navigarea pe internet si comunicarea prin e-mail au devenit lucruri indispensabile. Dar placerea se poate transforma usor in dependenta, in functie de timpul alocat, de intensitatea activitatii desfasurate, de comportamentul emotional asociat si de reactiile la privarea de acel obicei sau obiect.

Cristina isi petrece o seara cu prietenii, la o terasa. La fiecare trei minute, isi verifica mobilul, sa vada daca a mai primit vreun mesaj. Cand se intampla asta, Cristina tremura de emotie si se invioreaza. Daca insa telefonul ramane inert, se intristeaza brusc. Este doar o seara obisnuita… Sau ceva scartaie?

Multi dintre noi considera ca este foarte dificil sa se desprinda de aceste instrumente ale tehnicii moderne – mai ales daca performanta profesionala depinde direct de ele.

Sa recunoastem, e perfect normal din punct de vedere social sa petreci o mare parte din timp trimitand mail-uri sau conversand cu oameni din toata lumea prin internet. Chiar daca o asemenea persoana poate deveni dependenta uneori, nimeni insa nu o va blama, asa cum se va intampla cu cel care isi petrece viata depinzand de alcool. Insa cum nici o exagerare nu este buna, comportamentul dependent este la fel de periculos si are consecinte negative grave si de lunga durata.

Cine este vulnerabil la… dependenta?
Poate parea ciudat sa te gandesti la dependenta cand atatia oameni folosesc in mod curent tot felul de aparate si instrumente care au la baza inteligenta artificiala. Toate aceste activitati benigne si necesare (comunicarea prin e-mail ori SMS-uri, intrarea pe site-uri si implicarea in forumuri virtuale, navigarea pe internet) se pot transforma in dependenta atunci cand sunt folosite de persoane afectate intr-un grad inalt de stres. Se pare ca cele mai vulnerabile la acest tip de dependenta sunt femeile. De ce? Principalul rol al femeii este sa acorde grija si atentie celor din jur, indiferent sub ce forma. De aceea, cele mai multe femei ofera mai mult decat primesc si se simt frustrate de sprijinul emotional care le este atat de necesar (prin educatie, rol social, structura psihica). Femeile vor simti ca propria lor identitate si valoare depind direct de ceilalti, de cat de mult le apreciaza acestia. In unele cazuri, aceasta vulnerabilitate se leaga de perioada copilariei lor, cand li s-a dat, probabil, senzatia ca, orice ar face, ele nu sunt destul de bune.

Dar si copiii pot cadea victime acestei dependente moderne. Tot mai multi copii si adolescenti au devenit dependenti de celular sau de PC; isi petrec ore intregi raspunzand la mail-uri ori SMS-uri, fac orice pentru a capata banii necesari achitarii facturilor si, treptat, se sustrag involuntar de la viata de familie in favoarea chat-ului.

De la placere, la necazuri…
Dependenta de mijloacele moderne de comunicare e o asa-numita „dependenta de confort”, spre deosebire de „dependenta de substante”, precum alcoolul sau drogurile. Insa distinctia e pur formala. In fond, esenta e aceeasi: creierul raspunde identic la ambele categorii de stimulente, producand aceeiasi hormoni ai placerii si o stare de bine. Ultima creeaza, de fapt, dependenta. Desigur, exista semne care iti dau de stire ca ceva nu e in regula: simti ca pierzi controlul asupra propriilor reactii, la serviciu ai probleme cu timpul, bugetul scade, amicii si familia iti reproseaza ca nu le mai acorzi atentie. De obicei, persoanele cu un anume tip de dependenta sufera de un complex de inferioritate si le este jena de propria persoana, chiar daca nu constientizeaza aceste sentimente. Cand intra pe chat-uri sau navigheaza pe internet, se simt aparate si implinite intr-un fel care le este inaccesibil in viata de zi cu zi. Dar bucuria pe care o simt atunci cand isi satisfac dependenta poate duce la scaderea respectului de sine (lucru ce va afecta ulterior toate sferele vietii personale si sociale). Unii oameni au o personalitate dependenta (asta fiind o trasatura innascuta), iar creierul lor cauta stimulente de care sa se agate. Majoritatea celor dependenti de PC sau de mobil vor intelege la un moment dat ca ceva nu e in regula si vor rupe firele invizibile care ii leaga de viciul lor. Insa personalitatile dependente prin structura lor se simt incapabile sa faca vreun pas spre eliberarea lor.

Femei ca tine
„Innebunesc fara celular…”
Sorina, 31 de ani, lucreaza in marketing. „Pana acum cativa ani, nu ma atrageau de nici un fel telefoanele mobile. Dupa aceea insa mi-am cumparat unul, fiindca seful imi sugerase ca imi trebuia neaparat – petreceam mult timp pe teren si aveam nevoie de tot felul de date de la birou. Foarte recent, mi-am cumparat ultimul tip de mobil…

Fara telefon ma simt izolata si am senzatia ca nu pot lua legatura cu nici unul dintre cunoscuti. Am cativa prieteni recenti, pe care nu vreau sa ii pierd. De aceea, ii sun foarte des si le trimit mesaje, de teama ca nu cumva sa ma uite daca nu le reamintesc de mine. Dar, cand sunt cu ei, ma surprind deseori ca trimit mesaje altor cunoscuti si, astfel, timpul trece mai usor! Situatia ma deranjeaza si imi dau seama ca nu mai detin eu controlul, ci telefonul mobil. Ma face sa ma ocup tot timpul de el, factura ma costa foarte mult, iar la serviciu seful m-a luat deja in vizor, pentru ca nu ma vede altfel decat cu mobilul la ureche.

Se apropie vacanta si cred ca voi pleca in strainatate. Va fi o mare incercare pentru mine – imi voi lasa telefonul acasa. Sau poate ca nu…”

Daca pierzi controlul…
Te recunosti in aceste ipostaze? Poti avea probleme.

 

Articol preluat din Arhiva Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie