Esti dependenta de tehnica moderna?

E greu de conceput viata fara telefon mobil, e-mail sau conexiune la internet. S-ar parea ca in ultimul timp tot mai multe femei sunt dependente de SMS-uri, internet si forumuri virtuale. Te numeri printre ele?

Pentru multi dintre noi folosirea telefonului mobil, (devenit simbol social atat pentru copii si adolescenti, cat si pentru adulti!), navigarea pe internet si comunicarea prin e-mail au devenit lucruri indispensabile. Dar placerea se poate transforma usor in dependenta, in functie de timpul alocat, de intensitatea activitatii desfasurate, de comportamentul emotional asociat si de reactiile la privarea de acel obicei sau obiect.

Cristina isi petrece o seara cu prietenii, la o terasa. La fiecare trei minute, isi verifica mobilul, sa vada daca a mai primit vreun mesaj. Cand se intampla asta, Cristina tremura de emotie si se invioreaza. Daca insa telefonul ramane inert, se intristeaza brusc. Este doar o seara obisnuita… Sau ceva scartaie?

Multi dintre noi considera ca este foarte dificil sa se desprinda de aceste instrumente ale tehnicii moderne – mai ales daca performanta profesionala depinde direct de ele.

Sa recunoastem, e perfect normal din punct de vedere social sa petreci o mare parte din timp trimitand mail-uri sau conversand cu oameni din toata lumea prin internet. Chiar daca o asemenea persoana poate deveni dependenta uneori, nimeni insa nu o va blama, asa cum se va intampla cu cel care isi petrece viata depinzand de alcool. Insa cum nici o exagerare nu este buna, comportamentul dependent este la fel de periculos si are consecinte negative grave si de lunga durata.

Cine este vulnerabil la… dependenta?
Poate parea ciudat sa te gandesti la dependenta cand atatia oameni folosesc in mod curent tot felul de aparate si instrumente care au la baza inteligenta artificiala. Toate aceste activitati benigne si necesare (comunicarea prin e-mail ori SMS-uri, intrarea pe site-uri si implicarea in forumuri virtuale, navigarea pe internet) se pot transforma in dependenta atunci cand sunt folosite de persoane afectate intr-un grad inalt de stres. Se pare ca cele mai vulnerabile la acest tip de dependenta sunt femeile. De ce? Principalul rol al femeii este sa acorde grija si atentie celor din jur, indiferent sub ce forma. De aceea, cele mai multe femei ofera mai mult decat primesc si se simt frustrate de sprijinul emotional care le este atat de necesar (prin educatie, rol social, structura psihica). Femeile vor simti ca propria lor identitate si valoare depind direct de ceilalti, de cat de mult le apreciaza acestia. In unele cazuri, aceasta vulnerabilitate se leaga de perioada copilariei lor, cand li s-a dat, probabil, senzatia ca, orice ar face, ele nu sunt destul de bune.

Dar si copiii pot cadea victime acestei dependente moderne. Tot mai multi copii si adolescenti au devenit dependenti de celular sau de PC; isi petrec ore intregi raspunzand la mail-uri ori SMS-uri, fac orice pentru a capata banii necesari achitarii facturilor si, treptat, se sustrag involuntar de la viata de familie in favoarea chat-ului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie