EXCLUSIV AVANTAJE: Prof. Dr. Elvira Brătilă “Endometrioza aduce cu sine multă durere, fizică la început, apoi…”

O viaţă trăită „în premieră', marcată de începuturi, de zeci de momente în care orice om și-ar pune firesc întrebarea: Oare voi reuși?'. A reușit de fiecare dată, acolo unde alţii au putut doar să spere și să viseze. A dat șansă femeilor, acolo unde cu greu ele însele își dădeau o șansă. A sădit seminţe de bine și de viaţă în trupuri chinuite de boală. A încurajat cu sfatul profesionistului și cu blândeţea femeii hărăzită de Dumnezeu cu darul nepreţuit al iubirii de semeni.

Material realizat cu sprjinul:

Sunteţi primul chirurg ginecolog care a realizat intervenţii robotice în domeniul său. Aţi efectuat în premieră națională intervenţii ginecologice folosind cel mai avansat sistem de chirurgie robotică din lume. Aţi lansat în premieră conceptul Endomedicare Academy, prima academie românească de diagnostic și tratament al endometriozei. European Endometriosis League/EEL v-a conferit anul trecut statutul de membru al Consiliului Consultativ al acestei prestigioase organizaţii europene și invitaţia de a deveni leader de opinie pe tema endometriozei în România. Ce poate urma unei astfel de traiectorii?
Aţi punctat foarte bine aceste începuturi de drum, pentru că fiecare premieră deschide un nou drum pentru mine și pentru medicii din România. Am început fiecare nouă etapă cu speranţa că voi reuși să aduc inovaţie și progres în ţara mea, pentru paciente. Medicina evoluează continuu în Europa și în lume. Nu putem rămâne în urmă! Dacă vorbim despre endometrioză, avantajele chirurgiei minim invazive, ale celei mai înalte tehnologii, chirurgia robotică, și-au arătat beneficiile de necontestat pentru paciente, așa încât abordarea minim invazivă a devenit deja standard de aur' în endometrioză, peste tot în lume.

Se pare că nu există, încă, o evidenţă clară asupra „cifrelor' endometriozei. I se spune „boala care te împiedică să devii mamă'. Despre ce prevalență vorbim atunci și ce procent dintre femeile afectate suferă de infertilitate?
Nu avem o statistică în ţară asupra cifrelor endometriozei; ce este de necontestat este tendinţa de creștere a cazurilor diagnosticate, acest lucru fiind posibil pe de o parte datorită creșterii nivelului de conștientizare a bolii și, pe de altă parte, a creșterii nivelului de diagnosticare prin mijloace imagistice tot mai performante și printr-o mai bună specializare a clinicienilor, care încep să cunoască mai profund zecile de forme pe care le îmbracă boala aceasta.
Referitor la prevalenţa infertilităţii, se poate vorbi despre un procent între 30-50% dintre femeile afectate de endometrioză care dezvoltă infertilitate. Chirurgia endometriozei realizată corect și strategic gândită, poate fi o soluţie de control al bolii, de reducere a durerilor și o soluţie terapeutică pentru femeile care își doresc să devină mame într-un anumit orizont de timp, adaptat fiecărei paciente.

Medicii o numesc „afecțiunea misterioasă'. De ce și ce este de fapt endometrioza? Este o afecțiune cu simptome clare sau este o provocare pentru medic? Există la ora actuală un algoritm de diagnostic standard al endometriozei?
Endometrioza este o boală progresivă, de multe ori debilitantă, care afectează între 10% și 15% din femei în timpul anilor lor de reproducere. Leziunile de endometrioză apar atunci când celulele mucoasei uterului (endometriale), cresc în afara uterului, frecvent în regiunea pelvină. Diagnosticul se stabilește în funcție de: simptomatologie, datele oferite de examenul clinic, rezultatele investigaţiilor imagistice, spre exemplu ecografia transvaginală care trebuie să investigheze fiecare compartiment pelvic, precum și rezonanţa magnetică nucleară. Dacă rezultatele la tratamentul medicamentos pe termen lung nu sunt cele scontate și boala evoluează, în funcție de priorităţile stabilite împreună cu pacienta se poate decide intervenţia chirurgicală, de preferat a se face într-un centru specializat.

În ultimii ani endometrioza pare să apară tot mai des la vârste tinere. Este o realitate și de ce?
Fără o statistică în acest sens, nu putem spune cu certitudine dacă ne confruntăm cu o tendinţă de scădere a mediei de vârstă la care apare endo­me­trioza.Probabil datorită informării din ultimul timp, diagnosticul se poate stabili la vârste din ce în ce mai fragede, iar acest lucru poate influenţa în bine viaţa tinerelor paciente. Cunoscând devreme cu ce te confrunţi, poţi fi pregătită pentru o viitoare conduită.

Cu ce avantaje au venit noile tehnici chirurgicale minim invazive, respectiv chirurgia robotică, în tratamentul endometriozei? Ce șanse are o pacientă după operație să rămână însărcinată?
Dacă până în prezent laparoscopia era considerată standardul de aur' în chirurgia endometriozei, chirurgia robotică a adus un plus de performanţă, prin vizibilitate, manualitate și precizie, dublate de acces mult mai facil la leziunile greu de abordat. Acestea sunt beneficiile chirurgului, care pentru pacient se traduc prin: traumă operatorie minimă, complicaţii reduse și recuperare mai rapidă. Abordăm astăzi cu cea mai nouă platformă robotică, robotul Da Vinci Xi, cazuri de endometrioză profundă. Vorbim de cazuri cu formă profund infiltrativă, ce cointeresează organele din jur – rect, colon, vezică – și care produce aderenţe unde puţin te-ai gândi, evoluând progresiv, recidivează în unele cazuri, invalidând prin întinderea leziunilor, prin efectele asupra capacităţii de reproducere și prin simptomatologia dureroasă.

În cazul endometriozei, intervenţiile chirurgicale repetate afectează fertilitatea? Ce modalități de tratament există în prezent?
În cazurile de endometrioză profundă cu repercusiuni asupra fertilității, întrebarea cheie este: când vom face intervenția chirurgicală, astfel încât să nu dăunăm, ci să îmbunătățim statusul reproductiv? Marea provocare: excizia completă a leziunilor, fără a afecta rezerva ovariană!
Un diagnostic de endometrioză profundă-în special gr. III/IV- extinsă și infiltrată în țesuturi și organele vitale actului reproducător, poate fi predictivă pentru un lung proces terapeutic și poate îngreuna procesul obținerii unei sarcini pe cale naturală. Dacă pacienta nu are dureri și își dorește să rămână însărcinată, conduita terapeutică se poate focaliza pe obţinerea unei sarcini. În cazul formelor simptomatice sau cu istoric de peste 4 ani de infertilitate, singura opțiune rămâne intervenția chirurgicală, care poate rezolva problema și chiar îmbunătăți statusul reproductiv. În urma intervenției chirurgicale vom urmări: restabilirea anatomiei tubo-ovariene, excizia leziunilor peritoneale superficiale de endometrioză, excizia endometriomului ovarian cu afectarea minimă a țesutului ovarian, excizia leziunilor de endometrioză profundă, spre exemplu leziunile de la nivelul ligamentelor utero-sacrate, rect, sept rectovaginal, leziunile ce pot obstrua ureterul, endometrioza vezicală. Toate acestea țin de arta și priceperea chirurgului. Pentru femeia aflată la vârstă reproductivă obiectivul primordial va fi prezervarea sau îmbunătățirea fertilității.

Sunteți, tot în premieră, autoarea unui concept inedit dezvoltat în cadrul Endomedicare Academy, acela de „one stop shop' în chirurgia endometriozei. Ce este acesta și care sunt beneficiile sale pentru paciente?
Conceptul chirurgical one-stop-shop' în endometrioză pornește de la necesitatea de a evalua și aborda corect, de la prima decizie de intervenţie chirurgicală asupra leziunilor de endometrioză. Obiectul nostru este excizia corectă și completă a acestora. Să nu lăsăm pe loc leziuni care ar putea evolua, în detrimentul situaţiei pacientei. Endometrioza este o patologie complexă, diagnosticul, tratamentul și chirurgia bolii presupunând pregătire specializată, cazuistică bogată, tratament ţintit și personalizat și o echipă care să integreze diverse arii conexe de expertiză. Este motivul pentru care am mobilizat în această academie a endometriozei, Endomedicare Academy, o echipă chirurgicală complexă, cu expertiză în domenii diverse: de la chirurgie pelvică, ginecologică și abdominală, la imagiști, specialiști în infertilitate, embriologi, anatomopatologi, psihologi. Fiecare specialist va veni cu aportul și cu expertiza sa medicală, integrarea tuturor ariilor fiind esențială pentru evoluţia cazului. Am încercat să integrăm echipa cu cea mai vastă experienţă în endometrioză și chirurgia bolii, sub coordonarea unui chirurg ginecolog supraspecializat în această patologie. Cred că am izbutit. Ne scriu zeci de femei tratate anul acesta în cadrul centrului, relatând experienţe care ne bucură și ne sunt motor pentru a merge mai departe în acest proiect.

Este o boală invalidantă fizic dar și psihic. Să vorbim puțin despre impactul psihologic al endometriozei și despre rolul medicului în această privință.
Endometrioza aduce cu sine multă durere, fizică la început, apoi, cronicizându-se apare și balastul psihologic al bolii. Durerea cronică pelvină este semnul cel mai frecvent întâlnit la femeile cu endometrioză, circa 80% dintre femeile cu dureri pelvine fiind evidențiate laparoscopic cu implante de endometrioză. Dacă este să definim forma de durere specifică endometriozei, cuvântul cheie pentru această durere ar fi: „ciclicitatea', acea durerere cronică ce apare în fiecare lună, odată cu ciclul menstrual, putând fi însoţită sau nu și de alte simptome. Acest caracter permanent provoacă femeii nu numai o invaliditate fizică, dar și o anxietate permanentă generată de recurenţa durerii, ce îi poate afecta femeii viaţa familială, viaţa de cuplu și chiar activitatea socială și profesională.
Impactul psihologic este unul major, pentru că deseori această anxietate manifestată continuu poate genera o izolare sau o sustragere a femeii din rolurile ei firești, din viaţa de familie, de parteneră de cuplu sau din mediul profesional. Femeia dezvoltă din această cauză diferite forme de exprimare a anxietăţii, concretizate în sentimente de neliniște, vinovăţie, stigmă socială. Are nevoie, fără îndoială, de suport psihologic care să o ajute să conștientizeze trăirile și mai mult să accepte ajutorul medicilor sau al celor din jur, să o ajute într-un fel, să îi înţeleagă și să îi accepte trăirile, să îi completeze munca de conștientizare a faptului că se confruntă cu o boală care nu este vina nimănui, ci este doar o etapă din viaţă.

Ce credeți că a determinat reușita dvs: munca, talentul, charisma, convingerile, un anumit gen de educație…? Și de fapt, cum arată viața și preocupările unui mare specialist?
Cred că dacă ar fi să considerăm în procente calităţile de mai sus, munca ar fi procentul dominant. Mi-am clădit cariera pe multă muncă, ore dedicate studiului, ore dedicate practicii, ore petrecute la congrese, cercetare, activităţi știinţifice…peste 42 de cursuri naţionale și internaţionale în domeniul chirurgiei minim invazive, uroginecologiei și oncologiei ginecologice. Fără niciun dubiu, 90% din viaţa unui medic este muncă. Restul de 10% am să îl consider pasiune și inspiraţie, care vine dintr-un har pe care ni-l dă Dumnezeu fiecăruia dintre noi.

Cum e viața de familie pentru o femeie- medic ce trăiește zilnic în umbra atâtor dureri feminine?
Profesia este pentru un mine „un perpetuum mobile'. Este adevărat că văd multă suferinţă în jur, iar poveștile pacientelor mele mă încarcă uneori cu durerile lor, cu tristeţea lor, cu lucruri neîmplinite. Gândiţi-vă la cazurile oncologice, de pildă, unde poveștile nu sunt întotdeauna cu final fericit. Am învăţat să îmi găsesc putere pentru aceste paciente, să comunicăm deschis, să învingem limite, să luptăm acolo unde vedem șansă, să alinăm măcar cu o strângere de mână. Toate poveștile au o lecţie de viaţă și întotdeauna mă gândesc la cazurile complexe ce lecţie au purtat și cum am evoluat după un astfel de caz.

Interviu realizat de Florentina Mușat

Citeste și:

DOSAR SPECIAL: ENDOMETRIOZA, boala care, în sfârșit, poate fi ÎNVINSĂ!!!

De la mitul durerii menstruale la endometrioză

 

Alimentul care poate crește cu 50% riscul de endometrioză

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje