De la mitul durerii menstruale la endometrioză

Organizația Mondială a Sănătății a statutat că adolescența începe între 10 și 18 ani la fete, 12-14 ani la băieți, și se termină în jurul vârstei de 19-21 de ani la ambele sexe. Această perioadă marcată de modificări la nivel fizic, mental, comportamental, vine firesc în contextul schimbării tabloului hormonal, caracterelor sexuale și factorilor de mediu care intră în universul adolescentului.

Tinerei fete i se explică mai mult sau mai puțin cum va trebui să facă față primei menstruații și este pusă față în față cu o nouă rutină lunară, care o va însoți întrega sa viață. Este esențiala prima comunicare a acestor schimbări, care, de obicei se face tot de către o femeie, de obicei mama, care transmite, într-un fel, propria sa experiență tinerei fete.

Sunt cazuri în care adolescenta a primit informație insuficientă, din alte surse (prietene, cunostinte, alte femei din familie), uneori neclară, uneori greșită sau incompletă, astfel încât primele experiențe ale tinerei fete au constituit adevărate traume.

Într-o societate dominată de sentimentul popular numit rușine', de tabuuri legate de viața sexuală sau de preconcepții în ce privește sexualitatea și feminitatea, tinerele fete se văd de multe ori în situații neclare, nepregătite pentru a lua decizii responsabile, ce pot aduce implicații multiple la nivel personal, familial și social.

Durerile menstruale sunt suportabile. Durerile insuportabile pot fi simptomul unei afecțiuni grave

Unul dintre miturile care au atras atenția medicilor este mitul durerii menstruale'. Ciclul menstrual provoacă un disconfort mai ales în primele luni, poate fi însoțit de durere, în special în prima zi, necesitând o atenție sporită și o pregătire în ce privește percepția schimbării, igiena procesului, precum și impactul psihologic și emoțional al noului prag de așteptare'.

Ni s-a spus într-un fel de mici, de către mamele noastre, că durerea face parte din viața femeii. Că nu-i nimic în neregulă dacă în zilele ciclului menstrual suntem mai irascibile, mai sensibile la frig sau nu avem o dispoziție perfectă pentru a efectua orele de educație fizică. Ce nu este însă, clar, este când anume o durere devenită rutină' este de sesizat părinților, profesorilor și ar fi de adresat medicului.

Ciclul menstrual este un proces fiziologic pe care fiecare femeie îl percepe în funcție de propriul prag de sensibilitate și care îi devine, în timp, o rutină lunară'. Există, în mod cert, o sensibilitate a femeii în această perioadă a lunii. Când durerile devin copleșitoare, necesitând suport analgezic și invalidând adolescenta sau nepermițându-i integrarea în mediul școlar sau activităților ce presupun efort fizic moderat, precum orele de sport, recomandarea ar fi ca părintele să se prezinte la un medic ginecolog pentru o examinarea a tinerei fete.

Nu sunt rare cazurile în care ne-am întâlnit cu boli care accentuează durerea, precum endometrioza. Deși apare mai frecventă după 20 de ani, am întâlnit edometrioza și la adolescente. Cea mai tânără pacientă pe care am diagnosticat-o avea 16 ani' precizează Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie.

Endometrioza nediagnosticată la timp poate duce la infertilitate

Pentru ca adolescența este o perioadă de tranziție între copilărie și faza adultă, o altă provocare este educarea în vederea începerii vieții sexuale, protejării împotriva bolilor cu transmitere sexuală, precum și prevenirii apariției unei sarcini neplanificate. De aceea, conștientizarea și informarea tinerelor fete în spiritul educației sexuale și protejării sănătății, conștientizării unor simptome ce pot semnala prezența unor boli, devin obiective esențiale în spiritul formării unei generații de tineri conștienți și responsabili de propriile decizii.

Într-o patologie precum endometrioza, de pildă, a ști din timp dacă o tânără s-a confruntat cu această boala ar fi un pas foarte important în spiritul conduitei terapeutice și evaluării potențialului fertil al viitoarei femei. În 50% din cazuri endometrioza nediagnosticată la timp, ce trenează ani de-a rândul, uneori chiar din perioada adolescenței, duce la infertilitate.

Este importantă diagnosticarea precoce a acestor boli care pot pune în pericol fertilitatea femeii, în contextul dinamicii societătii, amânării deciziei reproductive sau apariției altor priorități de cariera, familiale, sociale etc.

Ce medic specializat în diagnosticul si tratamentul chirurgical al endometriozei, am inițiat anul acesta primul program dedicat educației și stilului de viață al tinerelor fete. Este foarte important ca adolescentele să se informeze, să fie pregătite pentru schimbările anatomice, psihologice, emoționale care survin în aceaste perioade și pentru alegeri care le pot marca întreaga viață.

Este firesc ca o tânară fată să țină un calendar de monitorizare a ciclului menstrual, să știe ce presupune un act sexual, ce riscuri există, cum să prevină bolile cu transmitere sexuală sau cum să se protejeze de o sarcină nedorită. A recunoaște modificările sau semnele care pot diferenția ceea ce este nefiresc', din aceste procese foarte firești, este un prim pas obiectiv pentru această categorie de vârstă.

A îndruma tânăra către medicul specialist atunci când apare o neclaritate sau o situație anormală este un gest resposabil pentru o mamă de adolescentă. Controlul ginecologic nu este o rușine'. Trebuie să depășim aceste mituri și preconcepții', subliniază dna. Prof. Dr. Elvira Brătilă.

Citeste si 

De ce apare cancerul de col uterin și cum se transmite virusul care îl declanșează? Dr. Elvira Brătilă a dat explicații uluitoare

Prof. univ. dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie, despre chirurgia robotică de ultima generație pentru tratarea cancerului de col uterin

Robotul cu suflet de femeie

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului