DOSAR SPECIAL: ENDOMETRIOZA, boala care, în sfârșit, poate fi ÎNVINSĂ!!!

Endometrioza este considerată cea mai misterioasă boală ginecologică, deoarece nimeni nu a descoperit deocamdată cum și de ce se declanșează. Se vorbește de factori genetici, de probleme imunitare, de hormoni, de toxine, de mediu și de alimentație, dar până acum, în ciuda progresului tehnologic și al cercetărilor, cauzele afecțiunii rămân un mister.

Mai mult de 500.000 de românce sunt diagnosticate cu endometrioză și aproape jumătate dintre ele nu pot avea copii, iar în lume, peste 200 de milioane de femei suferă de această boală progresivă, pentru care nu există metode de profilaxie.
O nouă speranță medicală devine însă, pas cu pas, certitudine: Academia de Endometrioză „Endomedicare Academy'- singura structură din România și Europa de Est dedicată înfrângerii teribilului „inamic tăcut' care împiedică femeile să fie mame- permite astăzi ca această afecțiune teribilă și complicată să fie tratată cu succes.

ENDOMETRIOZA, boala care, în sfârșit, poate fi ÎNVINSĂ!!!

A doua cea mai frecventă cauză de infertilitate, endometrioza afectează circa 30-40% dintre femeile tinere din întreaga lume. La noi, în România, statisticile indică faptul că una din zece femei suferă de această afecțiune ale cărei cauze nu sunt încă bine definite, existând doar niște teorii. Simptomele endometriozei variază de la caz la caz, de la moderate până la severe, însă intensitatea durerii nu indică gradul sau stadiul afecțiunii.

Da, endometrioza este o afecțiune dureroasă. Ea reprezintă creșterea endometrului (țesutul care căptușeste interiorul uterului, sângerează la fiecare menstră și este eliminat) în afara cavității uterine. În cele mai multe cazuri acest țesut „migrează' în abdomenul inferior sau pelvis, dar poate apărea oriunde în altă parte a corpului. Poate implica ovarele, trompele uterine sau vaginul, dar se poate răspândi și la nivelul suprafeței externe a intestinului subțire sau gros, a ureterelor sau vezicii biliare. Sună înfricoșător, dar este posibil – rar, într-adevăr – să ajungă să se dezvolte la nivelul membranei care acoperă plămânii (pleura), a celei care învelește inima (pericardul), a ficatului sau a creierului.

endometrioza

Cauzele apariției sunt deocamdată presupuneri

Așa cum afirmam mai sus, cauzele endometriozei nu sunt exacte. Se presupune că una dintre ele ar putea fi menstruația retrogradă, adică depozitarea de țesut endometrial în afara uterului, în timpul menstrei, urmată de proliferarea lui la alte organe. O altă teorie susține că implicate ar putea fi celulele peritoneale care, sub acțiunea hormonilor sau a factorilor imuni, se pot transforma în celule endometriale care se dezvoltă pe alte organe. În ceea ce privește cazurile în care țesutul endometrial ajunge la organe îndepărtate de zona pelvină, singura teorie care stă în picioare este aceea că celulele endometriale au… călătorit cu fluxul sanguin sau prin sistemul limfatic. O situație mai mult sau mai puțin particulară este aceea în care endometrioza este dobândită în timpul unei intervenții chirurgicale (cezariană, histerectomie), atunci când celulele endometriale se atașează la incizie.

Ereditatea, cel mai puternic factor de risc

Informațiile adunate de-a lungul timpului au conturat o concluzie în ceea ce privește predispoziția unor femei de a suferi de endometrioză. Astfel, în fruntea listei stă factorul genetic, endometrioza fiind prezentă în mod special în acele cazuri în care o rudă apropiată a suferit sau suferă de această afecțiune. Endometrioza mai este asociată cu deficiențe ale sistemului imunitar (boli autoimune) și cu nivelul crescut de estrogen din organism. De asemenea, sunt susceptibile de a dezvolta endometrioză femeile aflate la vârste fertile (25-40 de ani) care au o durată a ciclului menstrual mai mică de 28 de zile, cele cu o durată a menstrei mai mare de șapte zile și cele la care prima menstră s-a instalat înaintea vârstei de 12 ani. Tendința este prezentă și în cazul celor care prezintă anomalii uterine congenitale care împiedică un flux menstrual normal (structuri vicioase ale uterului, colului uterin sau vaginului).

Durerea, principalul simptom

Durerea pelvină asociată cu perioada menstruală este cel mai frecvent simptom al endometriozei. Deși menstrele sunt însoțite în general de crampe și dureri abdominale, cele cauzate de endometrioză ies în evidență pentru că sunt mai puternice. Dar, o dată instalată această afecțiune, leziunile și inflamațiile determinate de ea sunt resimțite, sub forma durerilor, în fiecare zi. Poate doar la o intensitate ceva mai mică. Fiind dureri care apar ciclic, acestea sunt mai puternice înainte sau în timpul menstrei, după care se mai ameliorează. Durerile sunt de asemenea intense în timpul actului sexual sau după acesta. În mod frecvent, simptomele endometriozei mai includ:
 dureri abdominale și de spate;
 dureri intestinale sau urinare;
 menstre care durează mai mult de șapte zile și sângerări abundente (menoragie);
 oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață (în special în perioadele menstruale).
Durerea este cel mai frecvent simptom al endometriozei, dar severitatea ei nu se corelează întotdeauna cu întinderea bolii. Este foarte posibil ca, în unele cazuri, să nici nu existe simptomatologie. Totuși, dacă două sau mai multe dintre aceste simptome sunt prezente, sunt cu atât mai importante examenele ginecologice periodice, care vor permite medicului să monitorizeze orice modificare.

Endomedicare academy logotype-page-001

 

 

 

 

 

Articol realizat cu sprijinul:

ENDOMETICARE ACADEMY, prof. dr. Elvira Brătilă

Citeste și:

N-ai plâns demult? Uită-te la imaginile de mai jos și lacrimile îți vor curge instant…

Eveniment Avantaje & Spitalul Monza: Oncologia integrativă – o șansă în plus, la viață!

Avantaje & Spitalul Monza, luptă pentru creșterea nivelului de conștientizare a cancerului la nivel național

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate