EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Ina Petrescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă: „În cazul reconstrucției mamare post-mastectomie este vorba despre păstrarea demnității umane!”

„Frumusețea nu înseamnă perfecțiune, ea vine din încrederea în sine', cu aceste cuvinte îmi place să „deschid' interviul pe care am avut ocazia să îl iau doamnei doctor Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă și coordonator al Centrului Integrat pentru Reconstrucție Mamară din cadrul SUUB.

Am vorbit cu domnia sa despre tot ce înseamnă reconstrucția mamară post mastectomie, dar și despre frumusețea feminină din perspectiva medicului care se ocupă de ea. Desigur, am încercat spre final să confirmăm sau să infirmăm o serie de mituri care s-au tot spus despre implanturile mamare.

Merită să precizăm mai întâi că dr. Ina Petrescu are supraspecializare în reconstrucția siluetei după pierderile masive în greutate. În plus, în aria sa de activitate sunt cuprinse și procedurile chirurgicale estetice la nivelul feței precum blefaroplastia, otoplastia, liftingul cervicofacial, dar și procedurile non-invazive precum corecția ridurilor cu Botox, volumetrie facială cu acid hialuronic sau rejuvenare prin tehnica PRP, dar și chirurgia melanomului și a tumorilor cutanate.

Doamna doctor, sunteți medic în cadrul Centrului Integrat de Diagnostic și Tratament al Sânului. Vă rog să discutăm puțin despre activitatea acestui centru. Cum poate o pacientă să ajungă la dumneavoastră și care este ajutorul pe care-l găsește aici?

Este foarte ușor: pur și simplu își face o programare la telefon sau vine la centru și își face o programare la unul dintre chirurgii oncologi care vor manageria cazul împreună cu ceilalți colegi oncologi, radiologi, anatomo-patologi, psihologi și asistentă medicală care are rolul de a naviga pacienta – în principal o ajută cu programările din diferitele etape.

Toate investigațiile și tratamentul oncologic și chirurgical se fac pe baza biletelor de trimitere, de la medicul de familie sau specialist. Scopul acestui centru este acela de a ușura parcursul complex al pacientei cu neoplasm mamar: fiecare caz se discută în cadrul tumor bordului în care sunt prezenți medicii implicați și se iau cele mai bune decizii pentru pacientă conform ghidurilor internaționale.

Să intrăm în subiect, vă rog. Reconstrucția mamară post mastectomie: când este recomandată această intervenție și în ce condiții?

Pot face reconstrucție mamară toate femeile diagnosticate într-un stadiu curabil al bolii. Eu le spun mereu pacientelor că cel mai important lucru este să își dorească să facă reconstrucția! Dacă pacienta va necesita și radioterapie după operația de mastectomie, atunci reconstrucția se va face după încheierea tratamentului oncologic.

Dacă este vorba de un stadiu incipient al bolii, când nu este nevoie și de îndepărtarea ganglionilor sau radioterapie, atunci putem face reconstrucția simultan cu mastectomia, iar pacienta se va trezi din operație cu sânul reconstruit. Nu există limită de vârstă, însă pacienta trebuie să nu sufere de boli cronice dezechilibrate: diabet, afecțiuni cardiace sau boli autoimune.

Pentru că femeia care se luptă cu neoplasmul mamar este greu încercată emoțional – toți stâlpii lumii se clatină – ea are mare nevoie de consiliere și suport psihologic pentru a putea trece cu bine momentul operației cât și perioada de chimioterapie. Trebuie susținută și încurajată atât de cei apropiați, cât și de tot personalul medical implicat pe tot parcursul diagnosticului și tratamentului.

Există contraindicații clare vizavi de această intervenție?

Sigur nu vor face reconstrucție pacientele în stadiu avansat de boală – adică atunci când sunt prezente metastazele și nici pacientele cu alte boli cronice grave sau afecțiuni psihiatrice.

Cum trebuie să fie privit acest tip de intervenție: un moft sau o necesitate?

Categoric este o necesitate: pentru că am văzut la numeroase paciente ce implicații profunde are reconstrucția: nu numai că redevin cochete și zâmbitoare, își refac viața intimă, își doresc să avanseze în cariera profesională, își recapătă bucuria vieții. Nu este vorba doar despre redarea anatomiei feminine, ci și despre păstrarea demnității umane. Pe mine nu încetează să mă uimească aceste luptătoare!

Haideți să discutăm puțin despre psihicul pacientelor care au trecut printr-o mastectomie și reconstrucție mamară. Cum le găsiți pe doamne după ce trec prin această intervenție, din punct de vedere psihic? Cum le impactează?

Femeile reacționează foarte diferit când află diagnosticul: unele luptă și își spun eu sunt puternică', își fac tratamentul chirurgical, chimioterapic sau hormonal și vor să reia repede totul de la capăt. Alte femei, pe lângă lupta cu boala, mai sunt părăsite și de soți sau parteneri… care pur și simplu fug, probabil frica de boală, de moarte…

Multe femei sunt însă într-o lungă perioadă de depresie grea. Sigur că situația celor care fac și reconstrucția imediată este mult mai bună, dar tot este foarte bulversant. Chiar și o parte dintre pacientele care fac reconstrucția secundară după un an sau mai mulți de la mastectomie, rememorează momentul acela greu. De aceea nevoia consilierii și a suportului psihologic este imensă.

Sfatul meu pentru o femeie care este diagnosticată cu cancer este acela de a lupta total cu boala, să se concentreze doar pe această problemă și să lase deoparte alte probleme minore. Ele sunt pe primul loc, pentru că dacă sunt sănătoase, așa se vor bucura mai departe de viață și vor rezolva și celelalte lucruri – fie că sunt legate de familie sau job.

Și mai ales să nu cumva să nege boala și să meargă la diverși vraci' care le recomandă niște pseudo-tratamente cu plante sau ciuperci. Pentru că atunci când ești mamă și ai acasă un copil de crescut, nu ai doar responsabilitatea corpului tău. Am văzut din păcate astfel de cazuri, care deși descoperiseră cancerul în fază incipientă, au ales aceste așa zise tratamente naturiste până când tumora ulcerează și vin la camera de gardă într-o situație tragică, iar noi suntem neputincioși în fața acestor cazuri.

Care este deschiderea pacientelor diagnosticate cu cancer mamar în ceea ce privește această intervenție de reconstrucție?

De cinci ani de când a debutat programul național de reconstrucție, am organizat diferite întâlniri cu femeile care au învins cancerul mamar și și-au dorit mai mult, să își recapete sânul pierdut, am militat în mediul online și am oferit informațiile referitoare la metodele reconstructive și calea prin care să beneficieze de reconstrucția decontată de CNAS. Din ce în ce mai multe doamne au căpătat curaj, mai cu seamă când le-au văzut pe doamnele care au făcut reconstrucția, au văzut că sunt din nou femei întregi, care se bucură deplin de viață.

Însă este încă mult de lucru, iar campanii de informare trebuie să se desfășoare periodic, inclusiv în rândul medicilor de familie. Spre exemplu, în Statele Unite, prin lege, medicii care interacționează de-a lungul perioadei de investigații și tratament cu pacienta cu neoplasm mamar, au obligația de a o informa asupra posibilităților reconstructive.

Dr. Ina Petrescu reconstrucția mamară post-mastectomie

Există riscuri care vin la pachet cu acest tip de intervenție, altele decât cele aplicabile într-o situație normală?

Decizia reconstrucției mamare trebuie să se ia în mod normal în cadrul unui tumor board format din toți medicii implicați: radiolog, oncolog, chirurg oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, chirurg plastician – fiecare caz trebuie analizat în parte și conform ghidurilor internaționale să se decidă planul terapeutic și oportunitatea reconstrucției mamare.

De asemenea, pentru pacientele care vor face reconstrucție secundară, după încheierea tratamenului oncologic se vor face investigațiile corespunzătoare, iar medicul oncolog va aviza oportunitatea intervenției. Astfel riscul de recidivă locală este minimizat.

În ceea ce privește intervenția în sine, ea este una mai delicată pentru că adesea ne confruntăm cu situații în care pacienta a făcut radioterapie, iar țesuturile locale și-au pierdut calitățile – nu mai sunt elastice, sunt dure, uscate și atrofiate. Sau a efectuat cure mai lungi de chimioterapie care afectează imunitatea organismului. Iar noi trebuie să creăm un sân care să arate cât mai aproape de cel sănătos, venind pe un teren mai dificil decât în cazul unor operații estetice.

Care este implicația statului, dacă există, în cazul acestui tip de intervenție?

Până la apariția programului național care decontează implantul mamar și expanderul, se decontau toate operațiile în care se folosește țesutul propriu. Acum, o pacientă diagnosticată cu cancer mamar poate efectua reconstrucția imediată sau secundară la unul sau chiar ambii sâni. Din păcate în acest moment nu sunt decontate simetrizarea sânului sănătos, mastectomia profilactică la pacientele care au fost diagnosticate cu un cancer genetic și cu istoric familial puternic sau alte materiale necesare reconstrucției.

Există o indicație de mastectomie și reconstrucție mamară în cazul unei paciente sănătoase, dar cu antecedente importante de cancer la sân în familie. Mă gândesc aici la cazul Angelina Jolie… În cazul femeilor cu BRCA 1 sau 2 pozitiv, cu istoric familial de cancer mamar sau ovarian și care au trecut de vârsta de 40 de ani, riscul de a face unul din cele două tipuri de cancere crește exponentțial. De aceea, mastectomia profilactică cu reconstrucție imediată și ovarectomia sunt decizii juste după această vârstă.

Sunteți medicul care vă ocupați de frumusețea femeii. Ce este frumusețea feminină în accepțiunea dumneavoastră?

Cred că frumusețea feminină se poate defini pentru fiecare perioadă a vieții: dacă în copilărie, adolescență și tinerețe este intrinsecă fiecărei femei, la maturitate și vârsta a treia frumusețea va fi un amestec subtil între prospețime, liniște, bună dispoziție și cu siguranță grija de a îmbătrâni frumos.

Pentru mine niște bune modele sunt femeile spaniole, care multe dintre ele arată mereu impecabil pentru că toate, până la adânci bătrâneți, merg cu regularitate vinerea la coafor și cosmetică. Întotdeauna o femeie va fi frumoasă dacă va ști să se aranjeze și să se comporte conform vârstei.

Totodată, frumusețea poate fi păstrată armonios cu ajutorul metodelor minim invazive de care generația noastră se bucură: acidul hyaluronic, toxina botulinică, mezoterapia, liftingul nechirurgical cu fire sau intervențiile chirurgicale discrete: blefaroplastia sau liftingul facial după 60 de ani.

Haideți să vorbim puțin și despre implanturile mamare în cazul pacientelor sănătoase. Există o sumedenie de mituri pe care vă rog să le discutăm. Implantul mamar împiedică alăptarea? Protezele mamare necesită a fi schimbate la un anumit interval de timp? Implanturile se pot sparge și pot provoca boli grave (cancer, septicemii)?

În multe situații augmentarea mamară nu este un moft: pentru că atunci când o tânără frumoasă de 20 de ani îți spune că nu își dorește sâni mari ci își dorește să aibă sâni pentru că niciodată nu poate merge la plajă. Sau o doamnă trecută de 50 de ani care și-a dorit toată viața să aibă sânii cu un volum mediu, atunci augmentarea mamară este și ea o necesitate.

Eu le explic pacientelor mele că în timpul operației nu mă ating de glanda mamară – cel mai frecvent pun implantul sub mușchiul pectoral și astfel alăptarea nu este absolut deloc afectată. Trebuie să aibă, însă, grijă ca în timpul sarcinii să nu se îngrașe mai mult de 12 kg pentru că atunci și forma sânilor se va modifica.

Implanturile mamare de bună calitate sunt garantate pe viață de către producătorii lor, iar statistic doar una din patru femei își schimbă implantul mamar de-a lungul vieții: fie că își doresc un implant mai mare, ori din cauza unor probleme: serom sau contractură capsulară. Astfel, în trei din patru cazuri nu se impune schimbarea implantului.

Riscul unei septicemii este extrem de mic, cel puțin în țara noastră nu a fost raportat vreun caz. Conform Asociației Chirurgilor Plasticieni din România, din analiza bazată pe dovezi medicale – concluzia este că dacă la nivel planetar sunt zece milioane de paciente cu diferite tipuri de implanturi mamare și există raportate un număr total de 258 de cazuri, la nivel mondial incidența reală este de 1:38760 de cazuri.

Recomandarea mea către paciente: fie că au sau nu implant sunt datoare să facă anual o ecografie sau mamografie după vârsta de 40 de ani pentru monitorizarea implantului și a glandei mamare.

Citeste si

Ce se întâmplă cu implantul mamar în cazul unui cancer de sân?

Dr. Gabriel Cristian Viișoreanu, chirurg oncolog, despre importanța autoexaminării sânilor în depistarea cancerului mamar în stadii incipiente

Cum îți palpezi sânii corect pentru a preveni cancerul mamar?

ILEANA VOICU GHINEA | FOTO: ARHIVA PERSONALĂ

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje