EXCLUSIV AVANTAJE: Claudio Quarta, doctor în genetică: “S-ar putea să existe două sau mai multe variante de virus diferite în circulație”

În exclusivitate pentru revista AVANTAJE, Claudio Quarta, un reputat doctor genetician din Italia, cu o vastă activitate profesională în domeniul microbiologiei, a acceptat să ne ofere un interviu despre situația actuală prin care trece omenirea: despre potențialele noi focare, data apariției vaccinului  antiCovid, dar și despre marea probabilitate ca în prezent să existe mai multe tulpini ale coronavirusului în circulație, la fel de periculoase amândouă:

Interviu realizat de Florentina Mușat, redactor șef Avantaje

Domnule Claudio Quarta spuneți-ne mai multe despre cariera dumneavoastră, despre alegerile pe care le-ați făcut în viața profesională și despre viitorul științei…

Sunt biolog cu doctoratul în genetică medicală. La începutul carierei mele m-am ocupat de diagnosticul, studiul și prevenirea bolilor genetice umane. După câțiva ani am trecut în industria farmaceutică unde am acumulat o mare experiență ca microbiolog și am predat la Universitatea Bicocca din Milano. După câțiva ani ca cercetător în laboratorul de producție a antibioticelor din Brindisi, am fost promovat director al Departamentului de Științe Biologice al Centrului de Cercetare al aceleiași companii farmaceutice, situat în Gerenzano – la nord de Milano – și ulterior am devenit director al întregului centru.

După doar câteva luni de la transferul meu în nordul Italiei, a avut loc o schimbare serioasă. Compania mamă americană a Centrului italian de cercetare, Marion-Merrel-Dow, a fost achiziționată de Hoechst care a creat Hoechst-Marion-Roussel (azi Sanofi). Consecința acestei achiziții a fost că noul management a decis să închidă toate centrele de cercetare ale companiei achiziționate, inclusiv cea din Gerenzano. Puteți presupune cu ușurință ce s-a întâmplat. La ora aceea centrul avea 160 de angajați, majoritatea cercetători. Mulți, de fapt toți străinii, au plecat și cei care au rămas nu au făcut altceva decât să se plângă împotriva celor pe care îi credeau responsabili de această decizie. Eu, în schimb, am încercat să mă concentrez pentru a găsi o soluție și așa am propus conducerii să îmi permită să transform centrul de cercetare într-o companie biofarmaceutică, scutindu-i astfel de povara închiderii acestuia. Proiectul a fost considerat utopic de comunitatea științifică, imposibil de realizat, dar eu am mers înainte și, ca să nu lungesc prea mult povestea, am reușit. Am atins toate obiectivele pe care mi le-am propus iar, în ultima zi a anului 1996, centrul de cercetare a devenit compania biofarmaceutică „Biosearch Italia SPA'. Doi ani mai târziu, am reușit să obțin prima investiție de capital de risc făcută într-o companie de biotehnologie și Biosearch a fost listată la bursa din Milano la „Nuovo Mercato Italiano'. Listarea la bursă a fost un real succes, iar acțiunile au continuat să crească în lunile următoare, însă a urmat o cădere a acțiunilor după tragedia turnurilor gemene, care a zguduit bursele din întreaga lume. În această situație, am făcut ceea ce trebuia să fac: în martie 2003 am fuzionat cu un partener american pentru a crea „Vicuron Pharmaceuticals Inc', o companie mai mare cu sediul central în King of Prussia (Philadelphia) și centre de cercetare în California și Italia. Așa că m-am mutat în SUA împreună cu familia însă după un an am decis să părăsesc compania și să-mi urmez pasiunea pentru oenologie. Așa că m-am întors în Italia și am pornit la drum cu un nou proiect: producția de vinuri de înaltă calitate provenite din terroir-urile din sudul Italiei. Acum, ca vinificator, derulez și o serie de proiecte de cercetare, deoarece știința – fie că este aplicată omului, fie agriculturii- este cheia mântuirii pentru planeta noastră. Am consumat resursele planetei și nu trebuie să fim mulțumiți că activitățile noastre sunt pur și simplu durabile. Trebuie să facem mai multe pentru că trebuie să lăsăm ceva mai mult generațiilor viitoare. Iar pașii mai departe înseamnă un nou nivel de cunoaștere. Prin urmare, cuvântul pe care îl folosesc pentru a defini valoarea în creștere ce trebuie să o lăsăm generațiilor următoare, este: „dezvoltare incrementală'. Aceasta înseamnă dezvoltarea durabilă + cunoaștere, și eu cred că este cheia ieșirii din situația actuală, că este locul asupra căruia trebuie să insistăm cu toții.

Având în vedere experiența dvs. în microbiologie și microorganisme, cât de periculos este noul coronavirus pentru populație?

În primul rând, aș dori să spun că experiența mea este axată pe antibiotice și nu pe antivirale. Acestea fiind spuse, răspândirea infecției cu coronavirus și numeroasele decese cauzate de acesta ne arată că acest virus este foarte periculos pentru om. Este imposibil să avem datele privind extinderea reală a infectării, căci ar necesita ca toată populația să efectueze teste de diagnostic, dar cunoaștem numărul deceselor. Mai mult, deoarece, în unele cazuri, infecția este asimptomatică, în timp ce în altele este foarte agresivă, se poate suspecta că există două sau mai multe variante de virus diferite în circulație. Acest lucru ar fi destul de simplu de verificat și ar fi util să facem acest lucru.

În opinia dumneavoastră, omenirea este în pericol? E prea mult să spunem asta? 

Nu, umanitatea nu riscă să dispară. Cel puțin dacă ne referim la infecția prezentă. Desigur, pagubele sunt enorme atât din punct de vedere al vieților umane pierdute, cât și din punct de vedere economic. Sperăm că lumea va acumula această experiență, va învăța din ea și va acționa în consecință. Pe de o parte prin adoptarea unor comportamente care să împiedice noi pandemii, iar pe de altă parte prin crearea de centre de cercetare cu participarea tuturor statelor care să caute noi antivirale și antibiotice. Acestea din urmă împotriva bacteriilor patogene care, din cauza dezvoltării rezistenței la antibiotice, reprezintă o problemă în creștere.

Cum a fost posibil ca o țară precum Italia cu un sistem de sănătate atât de bine structurat să cedeze în fața provocării acestui virus? 

Greșeala Italiei a fost aceea de a nu se pregăti să facă față noului virus. Toată lumea a văzut măsurile luate în China și, prin urmare, imediat, nu numai Italia, dar întreaga Europă, precum și America și celelalte state, ar fi trebuit să se pregătească să facă față infecției. Acest virus este extrem de contagios și dacă nu suntem gata să izolăm imediat pacienții, epidemia se declanșează, provocând prăbușirea oricărei unități de asistență medicală, chiar a celei din Lombardia. Din păcate, această pandemie a evidențiat slăbiciunea și egoismul unor state din Europa. Europa ar fi trebuit să se întâlnească chiar de la începutul lunii ianuarie și să organizeze o comisie de lucru pentru a decide asupra măsurilor de prevenire eficiente. Sper că Europa va fi unită pentru a rezolva a doua problemă după pandemie: cea economică.

Când credeți că se va încheia acest pandemia provocată de coronavirus? 

Nu cred că cineva poate prezice când se va sfârși pandemia. Dar pot face câteva considerații. Până în prezent nu avem medicamente împotriva virusului și, prin urmare, singura modalitate de a încetini răspândirea acestuia este izolarea socială. Și funcționează. Scopul este de a ajunge la R0 mai mic de 1. Aceasta înseamnă că fiecare persoană infectată infectează mai puțin de o persoană. În acel moment, pandemia încetinește până se sfârșește. Prin urmare, totul va depinde de comportamentul nostru. Vreau să sper că pandemia va fi încheiată până în iunie. Dar atenție: acest mod de combatere a pandemiei va lăsa în continuare, multe persoane potențial infectate, iar virusul va continua să circule și ar putea provoca noi focare. De aceea este important ca întreaga lume să adopte același comportament. Sperăm că, în acel moment să fie disponibile și alte tratamente eficiente împotriva Co.ViD-19, în așteptarea vaccinului, ce va fi gata probabil către sfârșitul anului, presupunând că studiile clinice vor începe curând și vor da rezultate bune. De ce în sudul Italiei situația nu este atât de dramatică ca în nordul țării? Greu de spus exact, dar au contribuit mai mulți factori. Norocul sudului a fost că primul focar s-a dezvoltat în Lombardia și acest lucru a determinat guvernul să impună măsuri de izolare. Aceste măsuri nu au putut împiedica răspândirea bolii spre nord, deși au atenuat-o foarte mult, dar au protejat sudul, acolo unde erau doar câteva cazuri izolate. Amplitudinea mai mică a infrastructurilor de transport de persoane și mărfuri a jucat, de asemenea, un rol în favoarea scăderii difuziunii în sud.

Nu credeți că este timpul ca rasa umană să-și reconsidere obiceiurile alimentare? A sosit timpul să oprim interferențele cu animale de orice fel, mai ales să le consumăm…

Da, desigur. Acest lucru trebuie să se termine. Și este necesar, și imediat aplicabil: interzicerea piețelor în care animalele sălbatice sunt depozitate și ucise împreună cu animalele domestice și de fermă. Deoarece acest lucru determină trecerea virusului de la o specie la alta și facilitează trecerea la oameni. Se pare că așa s-a întâmplat cu Co.ViD-19.

Luând acest lucru ca pe o lecție, ar trebui să ne așteptăm ca acest capitol al istoriei să se repete?

Dacă învățăm lecția, putem împiedica o astfel de tragedie să se mai repete. Dar dacă nu ne schimbăm comportamentul, vor exista pandemii noi și mai devastatoare. Vedeți, virusurile, ca și fiecare formă de viață, trăiesc pentru a se reproduce. Există numeroase virusuri extrem de patogene pentru om – pe care nu le cunoaștem și pe care nu ne-am dori niciodată să le știm – care trăiesc în interiorul animalelor sălbatice, care populează anumite habitate. Când distrugem acele habitate, animalele sălbatice tind să dispară, iar virusurie trebuie să găsească alte gazde pentru a supraviețui. Și nu există o gazdă mai bună decât omul cu peste 7 miliarde de oameni pe pământ.

Citește și:

VIDEO EXCLUSIV AVANTAJE: Totul despre CORONAVIRUS LIVE cu dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje