E sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox. Astăzi este sărbătorit Sfântul Teotim

Pe 20 aprilie este mare sărbătoare și asta pentru că românii își amintesc astăzi de un sfânt important pentru țara noastră și al cărui nume este purtat de o mulțime de femei și bărbați.

Cine a fost Sfântul Teotim?

În calendarul ortodox, ziua de 20 aprilie îi este dedicată Sfântului Teotim, Episcopul Tomisului. Acesta era originar din Dacia Pontica și a trăit în cea de-a doua jumătate a secolului al IV-lea, fiind cel care s-a ocupat de cetatea de la Marea Neagră, între anii 380-395.

Sfântul Teotim a fost un apropiat al Sfântului Ioan Gură de Aur. În anul 400, Sfântul Teotim a participat la un sinod local la Constantinopol, convocat împotriva învățăturii eretice a episcopului Antonin al Efesului, potrivit crestinortodox.ro.

Acest sfânt a fost apreciat pentru minunile sale și pentru credința sa, motiv pentru care barbarii huni din zona Dunării obișnuiau să îl numească „zeul romanilor'. Chiar dacă în acest an sărbătoarea a picat vinerea, într-o zi de post, credincioșii au dezlegare la pește.

Pentru că de la numele Teotim pot să apară derivatele Teo, Teodor sau Teodora, dar și pentru că în această zi este sărbătorit și Sfântul Teodor Trihina, toți cei care poartă aceste nume își sărbătoresc onomastica, motiv pentru care trebuie să se bucure de atenția celor din jur și să primească cele mai frumoase urări.

Rugăciunea către Sfântul Teotim

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învatator înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Teotim, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Foto: 123rf.com

Citește și:

Cât timp poate fi consumată apa sfințită de Izvorul Tămăduirii?

Rugăciunea zilei de sâmbătă. Rostește-o în fiecare săptămână pentru iertarea păcatelor

Cea mai puternică rugăciune care te scapă de datorii și probleme financiare! Trebuie să o știi pentru că aduce mult belșug în casa ta

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate