Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii. Ce trebuie să faci în această zi

Prima Duminică de după Paște este cunoscută drept Duminica Tomii. Această zi este dedicată Sfântului Apostol Toma și în funcție de fiecare zonă a țării, credincioșii țin seama de anumite tradiții și obiceiuri.

Duminica din Săptămâna Luminată este momentul în care Iisus Hristos s-a arătat Sfântului Apostol Toma, acesta având îndoieli în legătură cu învierea Mântuitorului. Din acest motiv, Sfântul Apostol Toma este cunoscut și sub numele de Toma Necredinciosul. Acesta a atins rănile Mântuitorului și s-a convins de puterea acestuia și de natura sa divină.

Tradiții și obiceiuri în Duminica Tomii

Duminica Tomii este o sărbătoare de care se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri. În ultima zi din Săptămâna Luminată, în Banat, femeile obișnuiesc să ducă la biserică ouă și colaci. Acestea sunt sfințite de preot, iar după această slujbă specială, ouăle, colacii și o lumânare sunt puse într-un coșuleț împletit din ramuri de alun sau de salcie și lăsate să plutească pe o apă curgătoare. Se spune că aceste bucate vor ajunge la sufletul morților și că astfel o parte din păcatele lor vor fi iertate, potrivit realitatea.net.

Tot în această zi, credincioșii obișnuiesc să meargă la cimitir și să ofere bucate spre pomenirea celor dragi care au trecut la cele veșnice.

Cu ocazia acestei sărbători, în Brașov este organizată parada junilor. Mai exact, junii îmbrăcați în costume originale defilează pe cei împdobiți cu cele mai frumoase podoabe. Ei pot fi admirați pe străzile din centrul vechi al Brașovului, în timp ce se îndreaptă spre Pietrele lui Solomon.

Foto: libertatea.ro

Citește și:

Cât timp poate fi consumată apa sfințită de Izvorul Tămăduirii?

Cea mai puternică rugăciune care te scapă de datorii și probleme financiare! Trebuie să o știi pentru că aduce mult belșug în casa ta

Dacă mergi la biserică, acestea sunt cuvintele pe care nu trebuie să le rostești niciodată în fața preotului

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate