EXCLUSIV AVANTAJE Dr. Mădălina Trofin, medic specialist ortodonție: “Încă mă confrunt cu prejudecăți legate de vârsta mea sau de faptul că sunt femeie medic”

Dr. Mădălina Trofin, medic specialist ortodonție

Dr. Mădălina Trofin este medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială. Este mamă, este și sportivă, iar prin munca ei de zi cu zi are capacitatea să demonstreze că o femeie frumoasă poate să fie un medic excelent.

Ce-ți doreai să fii când erai mică?

De generații, familia mea este legată în mod tradițional de lumea medicală. Prin intermediul părinților mei, medici de profesie, am intrat de mică în contact cu viața din spital. Îmi aduc aminte că la vârsta de 5 ani mă întreceam cu sora mea în cunoștințe de anatomie, oase, articulații, vase de sânge.

Ulterior, pasiunea pentru științele exacte și medicină s-a dezvoltat de la sine, astfel încât a fost evident că voi urma o facultate de profil. Mama mea, o femeie frumoasă, inteligentă și extrem de puternică, a fost un model esențial în conturarea carierei mele de stomatolog, și mai târziu, de specialist ortodont.

Cum ai descrie un zâmbet frumos din punct de vedere științific?

În societatea în care trăim, zâmbetul este considerat o carte de vizită, un factor important în succesul atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Deși statisticile arată că, anual, numărul adulților care apelează la îndreptarea dinților este în creștere, este nevoie de informare în România, pentru că mulți oameni încă se feresc de felul în care aparatul dentar le-ar putea afecta imaginea.

Am organizat la începutul anului 2018 o campanie de conștientizare a faptului că nu mai este un stigmat să porți aparat dentar, ci din contră. Am chemat lângă mine paciente care mi-au devenit prietene, dar și prietene care mi-au devenit paciente, și împreună am făcut o ședință foto în care am demonstrat cât de frumoase sunt aceste femei, chiar dacă poartă aparat dentar.

Desigur, dincolo de frumusețea unui zâmbet larg, cu dinții aliniați, mai sunt multe alte aspecte de avut în vedere, cum ar fi funcționalitatea și sănătatea dinților. Analiza zâmbetului ocupă o parte deosebit de importantă din consultul pacienților mei, dar și din planul de tratament.

Dinții noștri nu trebuie să fie doar aliniați, ei trebuie să fie încadrați armonios în conturul buzelor, în conturul feței, să aibă o susținere corectă și, la rândul lor, să susțină buzele și etajul inferior al feței.

Câți ani de studiu s-au adunat ca să devii ortodont? Cât din timpul tău dedici în continuare studiului?

Stomatologia este un domeniu care necesită formare continuă, astfel încât studiul se întinde până în ziua de azi. Desigur, există o curriculă obligatorie pentru obținerea diplomei de medic specialist, care se întinde pe durata a 9 ani. La aceasta se adaugă congrese și cursuri periodice, traininguri pentru obținerea competențelor de supraspecializare, activități cu care am ținut pasul în mod constant de-a lungul anilor.

Am avut norocul să fac parte dintr-o generație de ortodonți care participă la afirmarea pe plan internațional a școlii românești de rtodonție, și sunt mândră să iau parte la această ascensiune. Recunosc că este un efort zilnic, deoarece dincolo de viața din cabinet, pregătesc și susțin prezentări de specialitate la congrese naționale și internaționale, de cel puțin câteva ori pe an.

Dr. Mădălina Trofin, medic specialist ortodonție

Câte științe sunt implicate într-un plan de tratament ortodontic? Și mai ce, în afară de știință?

Pentru un diagnostic și un plan de tratament ortodontic corecte, sunt necesare un fond teoretic puternic, aptitudini antrenate și o expertiză bogată. Românii, din păcate, acordă mai puțin credit stomatologilor femei. Există încă o mare presiune socială asupra femeilor medici, motiv pentru care afirmarea lor în lumea medicală presupune un efort proporțional mai mare.

Personal, a fost nevoie de o dedicare completă pentru a-mi definitiva formarea profesională. La două săptămâni după ce am născut, am revenit la activitatea din cabinetul medical și în timpul liber am obținut competențele existente în domeniul meu. În ciuda nivelului la care am ajuns, încă mă mai confrunt cu prejudecăți legate de vârsta mea sau de faptul că sunt femeie medic.

Din fericire, acest lucru reușește doar să mă motiveze în demersul meu de a demonstra potențialul nelimitat al femeilor.

Câte ore muncești pe zi? Te poți rezuma la un program standard de opt ore?

Nu mă încadrez niciodată într-un program normal de 8 ore, lucrez în cabinet în medie 10 ore pe zi, iar prezentările pentru congresele de specialitate le fac, de obicei, în timpul nopții sau dimineața, foarte devreme. Multă lume mă întreabă cum reușesc să îmi împart timpul între viața de medic și viața de familie, iar secretul este că dorm puține ore pe noapte.

La începutul lunii februarie 2019, am participat pentru a treia oară consecutiv la crosul de 10 km Cancer Research UK din Londra, un eveniment cu strângere de fonduri pentru descoperirea tratamentului pentru cancer.

Dincolo de satisfacțiile profesionale, ce te încântă, ce iubești? Ce te bucură?

Chiar dacă mare parte din zi o petrec departe de fetița mea, în vârstă de 6 ani, orele petrecute cu ea sunt încărcate de o bucurie imensă. Ne distrăm copios împreună și avem o relație foarte specială. Sunt determinată să fiu un model în viața ei și să îi îndrum pașii către dezvoltarea ca femeie educată, cu un psihic autonom.

Sora mea geamănă, vârf de lance în cardiologia din București, este o altă femeie puternică la care mă raportez și care mă inspiră. Sportul mă ajută să mă deconectez la sfârșitul unei zile încărcate, alerg minimum 5 km în fiecare săptămână, iubesc pilatesul, schiez și de curând am redescoperit dragostea pentru înot.

Citește și 

EXCLUSIV AVANTAJE Mariano Castro, pianistul argentinian care și-a părăsit țara natală pentru ca s-a îndrăgostit de o româncă: Am venit în România din dragoste'

EXCLUSIV AVANTAJE Povestea unei supraviețuitoare a cancerului de sân: Am avut două șocuri puternice. Tumora îmi mânca efectiv sângele'

EXCLUSIV AVANTAJE Amalia Anghel, doctorița cu chip de copil și vorbe înțelepte, ne dezvăluie secretul pielii frumoase la orice vârstă

EXCLUSIV AVANTAJE Tot ce trebuie să știi despre melanom. Interviu cu dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog

Autor: Mihaela Serea

Foto: Mihai Dăscălescu, arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje