Dan Chișu, diagnosticat cu cancer de piele de 3 ori în 5 ani

Dan Chișu cancer de pieleSeparatorVEZI FOTOPOZA 1 / 3

Dan Chișu a fost diagnosticat cu cancer de piele de 3 ori în 5 ani. Cele trei tumori au fost localizate astfel: prima – pe vârful nasului, a doua – pe frunte, a treia – la baza nasului, aproape de sprâncene.

Cunoscutul regizor, actor și producător român susține că avea educația controlului medical anual, cu toate acestea, a neglijat pielea: “Am zis că ce poate să mi se întâmple? Dacă nu mă lovesc, nu mă tai, sunt bine'.

Dan Chișu, diagnosticat cu cancer de piele de 3 ori. Actorul a descoperit că este suspect de această boală… la o petrecere

Prima tumoră i-a fost descoperită de reputatul medic dermatolog Mihaela Leventer, absolut întâmplător… la o petrecere. A urmat un consult amănunțit la cabinetul medicului, apoi i s-a luat o probă pentru biopsie, urmată de intervenția chirurgicală: “Am avut noroc pentru că puteam să întârzii cu diagnosticarea. Atunci mi-am dat seama că fiecare detaliu contează și că, mai importantă decât rezolvarea problemei, este prevenția. Cu cât ajungi mai devreme la medic, cu atât intervenția este mai ușoară', spune Dan Chișu.

În martie 2014, Dan Chișu a suferit prima intervenție chirurgicală, pentru îndepărtarea tumorii de pe vârful nasului. La trei ani distanță, tot în martie, actorul a trecut prin cea de-a doua operație, pentru excizarea tumorii localizate pe frunte. În aprilie 2019, Dan Chișu a fost supus celei de-a treia intervenții, pentru îndepărtarea unei alunițe aflate la baza nasului, aproape de sprâncene. Înaintea fiecărei intervenții chirurgicale, actorului i s-a făcut o biopsie, al cărui rol este acela de stabilire a tipului de cancer de piele.

Dan Chișu a fost operat prin microchiurgia Mohs, care permite verificarea în timp real a întinderii tumorii în țesut, prin biopsii repetate. Este metoda cu cel mai mic risc de recidivă.

Citește și Ce presupune chirurgia Mohs? Metoda modernă pentru tratarea cancerului de piele

Cancerul de piele cu care a fost diagnosticat Dan Chișu apare mai ales la persoanele care petrec mult timp afară, în soare, fără să folosească loțiune de protecție solară. Carcinomul este cel mai frecvent cancer întâlnit la om.

2.500 de români se îmbolnăvesc anual de melanom. 1.000 dintre ei nu supraviețuiesc

Se estimează un număr de aproximativ 45.000 cazuri noi pe an. La acestea se adaugă cei peste 2.500 de români care se îmbolnăvesc în fiecare an de
melanom, o altă formă de cancer de piele. Dintre aceștia, aproximativ o mie ajung la deces.

După un diagnostic de cancer de piele, pacienților le cresc considerabil șansele de a dezvolta un nou cancer de piele: “Trebuie știut că razele UVA pătrund profund în derm și provoacă schimbări la nivel celular. Aceste modificări celulare, odată provocate, cresc foarte mult șansa de a face cancer de piele din nou', spune Dr. Mihaela Leventer. Controalele de rutină trebuie să aibă loc cu rigurozitate iar protecția solară nu trebuie să lipsească sub nicio formă.

Citește și Gheorghe Turda a învins cancerul de piele de două ori – A apelat la microchirugia Mohs, metoda cu cel mai mic risc de recidivă

Surse foto: hepta, facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului