Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață. Ce trebuie să știi despre cele 3 forme ale cancerului de piele

Când vorbim despre cancerul de piele, trebuie să ne gândim la faptul că pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea acționează ca o barieră pentru a proteja organismul împotriva rănirii, pentru a controla temperatura corpului și pentru a preveni pierderea fluidelor corporale.

Cancerul de piele apare în special la persoanele care au peste 50 de ani sau la cei care s-au expus excesiv la soare. Există trei tipuri de cancer de piele: carcinomul celular bazal, carcinomul scuamos și melanomul', spune Amalia Anghel, medic primar dermatolog la clinica Skinmed.

Carcinomul bazocelular nu reprezintă pericol pentru viață, spun specialistii, deoarece, deși apare în cazul multor persoane, nu produce metastaze. Pe de altă parte, carcinomul celular scuamos se dezvoltă mai rar ca cel bazocelular, însă reprezintă o formă mai agresivă de cancer, care dacă nu este tratată la timp, poate duce la decesul pacientului.

Melanomul este cea mai rară, dar și cea mai periculoasă formă de cancer de piele. Poate fi vindecat dacă este depistat doar în stadiile incipiente, însă poate provoca moartea unei persoane la doar câteva luni după îmbolnăvire, dacă nu se iau masuri terapeutice', adauga dr. Anghel.

Cum putem preveni apariția cancerului de piele

Protejarea pielii cu creme cu factor de protecție este cea mai la îndemână măsură și cea mai ieftină. Însă trebuie să știți că SPF 100 nu înseamnă protecție 100% împotriva razelor solare. Produsele care au un factor de protecție SPF 100 nu blochează 100% din razele soarelui care cauzează apariția cancerului de piele. Pot bloca aproximativ 98% din raze, dacă este aplicat corect.

Carcinomul bazocelular

Specialiștii atenționează faptul că, în general,  oamenii fac greșeala de a considera un produs cu SPF mare ca fiind mult mai sigur, și prin urmare aplică mai rar. Indiferent ce factor SPF are produsul pe care îl folosești, acesta te va proteja numai dacă îl aplici o dată la două ore. Recomandate sunt produsele cu factor de protectie 50 +', ne sfatuieste Amalia Anghel.

Melanomul nu este întotdeauna maro

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele, care afectează celulele pielii care produc pigmentul cunoscut ca melanină.  Un alt mit care contribuie la rata scăzută de prezentare la dermatolog a pacienților cu melanom este că acesta se diferențiază de alte alunițe' prin faptul că este de culoare maronie.

Orice modificare la nivelul pielii ar trebui să fie verificată de medicul dermatolog. Melanomul poate fi roz, mov, roșu, de culoarea pielii, maro, plat, proeminent, neted, neregulat și oricare altă formă. De aceea, orice punct, pată sau zonă de pe piele care îți ridică suspiciuni ar trebui să fie văzută de medic.

Atunci când este depistat la timp, înainte de a se fi extins în nodulii limfatici sau de a fi produs metastaze la alte organe, șansele de supraviețuire sunt de 90 la sută.

Specialiștii clinicii Skinmed  ne recomandă să ne examinăm periodic pentru a vedea ce modificări au apărut la suprafața pielii noastre și dacă ne ridică semne de întrebare cu posibilitatea existenței unui cancer de piele. În acest sens, există aparatură modernă, care realizează o hartă a alunițelor de pe corpul nostru, iar la fiecare examinare putem vedea dacă a apărut ceva în plus, sau dacă o aluniță și-a modificat forma sau culoarea.

 Foto: shutterstock, PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din #NUcancerului