Cum să respiri corect. Arta de a respira îți poate schimba viața

cum să respiri corect

Fiecare om respiră de circa 15.000 de ori în decursul unei zile, fără să conștientizeze că face acest lucru. Este reflexul care aduce viața. Dar puțini știu că există o „știință a respirației', o artă veche de mai bine de 5.000 de ani, care poate aduce beneficii extraordinare sănătății.

Tehnicile de artă a respirației Sudarshan Kriya, derivate din medicina ayurvedică și din pranayama vechilor indieni – o știință veche de mii de ani, ale cărei rezultate continuă să fie confirmate de timpurile moderne –, folosesc ritmuri respiratorii specifice care pot influența sistemul endocrin, ameliorează emoțiile copleșitoare și readuc liniștea interioară.

În plus, „tehnicile Kriya', predate și în România la cursurile organizației de voluntariat „Arta de a trăi', fondată de liderul spiritual și ambasador al păcii Ravi Shankar, sunt capabile să controleze emoțiile negative și să elimine stresul și bolile provocate de acesta, de la cancer și boli cardiovasculare până la astm, depresie și ulcer.

Cum să respiri corect ca să scapi de stres

Cu toții ne dorim să reușim în viață, dar cel mai adesea, odată cu succesul vine și stresul. În ziua de astăzi, a trăi în stres este totuna cu a avea succes. Hai să ne uităm la ce se întâmplă cu noi: mergem la serviciu și cărăm după noi stresul de acasă, apoi mergem acasă și cărăm cu noi stresul de la serviciu.

Trăind într-o lume dinamică, cu atât de multe responsabilități, mai ales noi, femeile, suntem afectate de efectele stresului atât la nivelul corpului, dar și la nivelul celei mai prețioase resurse: creierul', explică Sonia Răduț, instructor Yoga certificat de International Art of Living, una dintre „profesoarele de respirație' care predau tehnicile Kriya.

Stresul, spune Sonia, creează o criză de energie în creier, reduce capacitatea de a ne concentra, de a gândi clar, induce un val de emoții negative, ne limitează abilitatea de a învăța lucruri noi, de a ne conecta cu prietenii și ne slăbește relațiile cu cei din jur. Grija, mânia, teama, regretul, neliniștea, reproșurile, frustrarea, toate aceste emoții ne epuizează forța vitală, ne fură viața noastră prețioasă și momentul prezent.

Din fericire, aceste reacții sunt reversibile atunci când stresul este diminuat, însă nu am învățat nicăieri, nici acasă, nici la școală, cum să gestionăm aceste emoții. „Secretul de a gestiona stresul și emoțiile negative, de a merge înapoi la starea de libertate, spontaneitate și bucurie stă în respirație. Există o legătură directă între respirație, pe de o parte, minte și emoții, pe de alta. Fiecare emoție creează un ritm de respirație diferit. De exemplu, atunci când suntem deprimați, triști, expirația devine mai scurtă, în timp ce atunci când suntem bucuroși, fericiți, inspirația devine mai lungă.

Citește și Medicul cardiolog Carmen Ginghină, despre cum apare riscul de infarct la persoanele tinere: „Emoțiile negative au un efect foarte puternic'

Similar, ritmul respirației poate schimba starea mentală și emoțională. Cu alte cuvinte, respirația poate fi un instrument puternic pentru reglarea minții și eliminarea stresului și a toxinelor emoționale', adaugă Sonia.

Dacă îți poți controla respirația, îți poți controla viața

cum să respiri corect

De altfel, cercetările publicate la nivel internațional dovedesc beneficiile semnificative aduse de tehnicile Kriya pentru sănătatea mentală și fizică, iar toți cei care au încercat „antrenarea respirației' confirmă faptul că „tehnicile Kriya' le-au schimbat în bine viețile. „Da, am învățat să respir din nou și să descopăr mai multă bucurie și mai multă culoare în viață și în jurul meu.

Am simțit însă și efecte spectaculoase ale tehnicilor de respirație: nu mai mai am dureri de spate, am mai mult echilibru și am căpătat încredere în mine, reușesc mai repede să mă redresez într-un moment de panică și sunt din ce în ce mai mult eu însămi', spune Carmen Tănăsescu, expert contabil, una dintre cursantele „Art of Living România' .

Citește și Yoga, antrenamentul care te ajută să slăbești și să îți restabilești echilibrul psihic

„Cursul în sine mi s-a părut foarte interesant și ușor, ba chiar distractiv, conceput aproape ca un joc prin care poți însă pătrunde adânc în interiorul tău. În plus, structura pașilor de urmat este foarte ușor asimilabilă, practică și utilizabilă în viața de zi cu zi. Exercițiile de respirație făcute zilnic au dat, în cazul meu, rezultate clare: starea de vitalitate este mult îmbunătățită, gândurile îmi sunt mult mai clare și se așază în mod ordonat, sunt mai sigur pe mine, în deciziile pe care le am de luat, în modul în care îi pot înțelege pe ceilalți și în care îi pot ajuta', adaugă și kinoterapeutul Bogdan Duță.

„Așadar, învățând să ne controlăm respirația, prin tehnici specifice, învățăm să ne controlăm stresul și emoțiile negative. Inspirația aduce energie vitală organismului, iar expirația diminuează stresul și elimină toxinele. Așa cum există ritmuri în natură: ziua și noaptea, anotimp după anotimp,
la fel, există un ritm în corp, în minte și emoții. Când aceste ritmuri sunt perturbate, să zicem, de exemplu, din cauza muncii excesive, a obiceiurilor
alimentare sau a stilului de viață aglomerat, simțim stres, disconfort sau ne îmbolnăvim.

Sudarshan Kriya, piesă centrală a cursului, este una dintre cele mai cuprinzătoare tehnici de respirație derivate din știința respirației, care încorporează ritmuri naturale specifice pentru a echilibra corpul, emoțiile și mintea. Prin somn scăpăm de oboseală, dar stresul mai adânc rămâne în corpul nostru.

Sudarshan Kriya armonizează întregul sistem curățind zilnic stresul acumulat și ne face să ne simțim din nou fericiți și sănătoși. A fi relaxat, a te  bucura de viață, a avea o minte clară, toate acestea sunt calități care sprijină inteligența noastră intuitivă și ne dau libertatea de a trăi noi posibilități, de a ne transforma viața într-o artă', mai spune instructorul Sonia Răduț.

Citește și Semnele care te ajută să recunoști mai ușor deficiența de magneziu. Cum rezolvi această problemă?

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: shutterstock, arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate