Riscurile automedicației. Cele mai frecvente afecțiuni pe care românii preferă să și le trateze singuri

riscurile automedicatiei

Conform unui studiu recent, din peste 90% din respondenți care au declarat că au un medic de familie, doar o treime i-au trecut pragul doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an. Acest lucru indică faptul că mulți aleg să se trateze singuri pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

73% dintre intervievați au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile. Din păcate însă, durerile de cap, deși comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora.

60% dintre respondenți au declarat că se tratează cu analgezice și antibiotice atunci când au dureri de dinți sau de măsele.

“Riscurile automedicației, asemănătoare celor care apar atunci când decizi că poți conduce o mașină doar pentru că ai citit pe internet cum se face”

Riscurile tratamentului după interpretarea personală a simptomelor sunt asemănătoare cu cele care apar după ce decizi să te urci la volan pentru că ai citit pe internet cum se conduce mașina. Pericolul în care te pui sau îi poți pune pe ceilalți este similar, chiar dacă sună dramatic comparația', a explicat dl Doctor Adrian Nicolau, medic primar Medicina Generală.

Citește și Simptome care arată că nu bei suficientă apă

De asemenea, respondenții au mai asociat stările febrile, tusea și voma cu gripa (36%), răceala (17%) sau intoxicația (12%) ori insolația (3%). Durerile în piept sunt și ele interpretate cu lejeritate de către aproape jumătate din români. 23% consideră că acestea sunt semn de atac de cord, iar alți 17% le asociază cu stresul.

Din fericire, aproape 50% dintre cei chestionați consideră că, în cazul în care au astfel de dureri, este mai bine să nu facă interpretări personale și să apeleze la un medic. Nu la fel stau lucrurile dacă durerile sunt trecătoare.

„Simptomele nu trebuie tratate independent, ci luate în ansamblu, alături de o mulțime de alte detalii. De exemplu, dacă ai dureri în piept, dar și fumezi, ai hipertensiune sau ești diabetic sau pur și simplu ești trecut de prima tinerețe și ești stresat, o vizită la medic își poate prelungi viața, la propriu. Totuși, automedicația nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar duce la aglomerarea unui sistem și așa extrem de aglomerat. Ea trebuie însă limitată la lucruri banale și doar în lipsa factorilor de risc, cum ar fi fumat, hipertensiune, diabet, vârstă înaintată', a mai explicat medicul Adrian Nicolau.

Printre durerile ignorate de români se numără și durerile de dinți. Mai mult de jumătate se tratează singuri și nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice. De altfel, aceste răspunsuri vin în sprijinul studiilor anterioare făcute la nivel național, care arată că românii ajung la dentist doar când nu mai pot suporta durerile, deși specialiștii recomandă vizite din 6 în 6 luni.

Care sunt categoriile de pacienți cel mai expuse riscurilor automedicației

“Automedicația are două fețe: una bună – de accesat cu măsură și discernământ, iar cealaltă, potențial periculoasă, care trebuie evitată. Riscurile automedicației sunt întârzierea/eroarea de diagnosticare, apariția complicațiilor afecțiunii și instalarea efectelor adverse. Categoriile cele mai expuse riscurilor automedicației sunt vârstele extreme, pacienții cu boli cronice progresive și pacienții care au o medicație de fond. În România, medicamentele cel mai des auto administrate sunt antiinflamatoarele, analgezicele, antibioticele și OTC-urile', a declarat Marinela Stănculete, medic specialist Medicină Generală.

Citește și Piatra de alaun, beneficii și proprietăți. Efectele miraculoase pe care le are asupra pielii și părului

De ce nu merg românii la medic

Principalele motive pentru care românii nu se prezintă la medic atunci când se confruntă cu o durere sunt lipsa timpului, a banilor, dar și pentru că ei consideră că nu au nevoie de un medic. Impresia lor este că automedicația îi va ajuta să economisească timp și bani, însă adevărul este că pot ajunge la polul opus.

Sursa foto: pixabay

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate