Cum îți este afectată sănătatea de pantofii pe care îi porți? Uite ce alegeri să faci pentru a te proteja

cum îți este afectată sănătatea de pantofii pe care îi porți

Nicio ținută nu este completă fără o pereche de pantofi care să se potrivească perfect, atât din punct de vedere al designului, cât și cromatic. Mulți dintre noi avem tendința de a ne alege încălțămintea ținând cont doar de tendințe sau de aspectul vizual, chiar dacă aceste alegeri pot ajunge să ne afecteze starea de sănătate.

Cu toate că încălțămintea pe care o purtăm zilnic a fost gândită special pentru a ne proteja piciorul de anumiți factori externi, specialiștii au descoperit că picioarele sunt în afara pericolului doar atunci când pantofii au un design cât mai apropiat de forma naturală a piciorului.

Cum îți este afectată sănătatea de pantofii pe care îi porți?

Cei care produc încălțăminte au început să gândească modele care să ofere un confort sporit. Talpa care protejează împotriva șocurilor sau căptușeala sunt doar câteva dintre elemente care au fost folosite pentru protejarea piciorului. Cu toate acestea, Daniel Lieberman, președintele Departamentului de Biologie Evoluțională Umană de la Universitatea Harvard, consideră că toate aceste caracteristici ale pantofilor pot duce la apariția unei slăbiciuni în zona piciorului.

“Atunci când purtăm pantofi, picioarele intră în contact cu un substitut rigid al pământului, ceea ce face ca mușchii din zona picioarelor să lucreze mai puțin decât dacă am fi desculți.”, a spus Daniel Lieberman, potrivit independent.co.uk.

Specialistul a dorit să sublinieze că mușchii din zona piciorului nu mai sunt la fel de bine exersați și asta din cauza mecanismelor de protecție oferite de diferitele tipuri de pantofi, lucru care poate crește riscul de a dezvolta probleme de sănătate.

Chiar dacă nici încălțămintea sport nu este privită cu ochi buni de cercetători, aceștia o consideră în continuare o variantă mult mai sănătoasă, în comparație cu pantofii cu toc. Pe lângă faptul că produc un disconfort accentuat, specialiști spun că pantofii cu toc pot modifica complet structura mușchilor din zona piciorului. Nici pantofii foarte înguști nu sunt o opțiune, ei putând să ducă la deformarea piciorului.

Când vine vorba despre alegeri sănătoase, cercetătorii consideră că pantofii ar trebui aleși ținând cont de vârsta, problemele de sănătate și greutatea persoanei care urmează să îi poarte. În plus, Daniel Lieberman recomandă pantofii a căror formă se apropie cât mai multe de forma anatomică a piciorului și care imită cât mai mult mersul în picioarele goale, sugerând că acest lucru poate ajuta la întărirea mușchilor, protejând piciorul împotriva principalelor afecțiuni care pot să apară.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce se întâmplă în organism atunci când consumi un ou pe zi?

Cum trebuie să bei apă în mod corect pe parcursul zilei? Iată cum se calculează cantitatea necesară

Ce fructe să consumi pentru a preveni apariția cancerului?

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate