Cum îți afectează mucegaiul sănătatea? Inamicul care poate să apară în orice colț al casei tale
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2018/05/Cum-îți-afectează-mucegaiul-sănătatea.jpg)
Foarte multă lume se confruntă cu problema mucegaiului, indiferent de anotimp. Aerisirea necorespunzătoare a camerelor, existența aburului produs în bucătărie sau în baie sau chiar vechimea clădirii, toți sunt factori care favorizează apariția mucegaiului.
Cum îți afectează mucegaiul sănătatea?
Mucegaiul este inestetic, are un miros neplăcut, dar acestea nu sunt singurele motive de îngrijorare pentru cei care se confruntă cu această problemă. El poate pune multe piedici în calea sănătății, afectând sistemul respirator, potrivit romaniatv.net. În stare incipientă, inhalarea aerului cu mucegai se manifestă prin inflamații și poate duce până la apariția sau agravarea astmului bronșic, dar și la declanșarea unor probleme ale sistemului imunitar. De asemenea, poate provoca reacții alergice și iritații prin atingerea locurilor contaminate sau prin simpla odihnă într-o încăpere în care există mucegai. La persoanele mai sensibile, mucegaiul poate provoaca tulburări ale somnului și poate duce chiar la apariția insomiei pe termen lung.
Lucrurile se complică și mai mult atunci când în casă sunt și copii, aceștia fiind mult mai sensibili și predispuși la alergii. De asemenea, complicațiile sistemului respirator se resimt mult mai profund la nivelul organismului celor mici, comparativ cu cel al adulților.
Cum poți să scapi de mucegai?
În combaterea mucegaiului putem folosi atât tradiționalele produse din comerț, cât și soluții pregătite în casă. Dacă alegeți un produs din comerț, asigurați-vă că protejați zona nasului și cea a ochilor și asta pentru că aceste soluții sunt foarte puternice și pot afecta sistemul respirator.
Alte soluții pentru îndepărtarea mucegaiului sunt oțetul sau uleiul esențial din arbore de ceai. Dacă oțetul poate fi folosit fără a fi diluat, uleiul esențial din arbore de ceai trebuie combinat cu apă. Amestecul se pune într-un recipient cu pulverizator, iar după aplicarea soluției, zona trebuie lăsată să se usuce preț de câteva minute.
Mihaela Chircă
Foto: shutterstock.com
Citește și:
Cum te poate împiedica stresul să devii mamă? 4 semne pe care trebuie să le tratezi cu seriozitate
Legătura dintre depresie și problemele de memorie. Ce se întâmplă la nivelul creierului?